banner564

Sadece saray değil, tek adam da gelecek

Bunu anlatmak dünyanın yuvarlak olduğunu söylemeye benzer ama gene de oradan başlamakta yarar var:


Demokrasinin en önemli özelliği kuvvetler ayrılığıdır. Bu kuvvetler yargı, yasama ve yürütmedir. 


Amerika gibi bu ayrılığın belki de en güçlü şekilde var olduğu devletlerde, meclis ve senato istediği yasaları yapar istemediklerini çevirir. Yargıçlar kararlarında hürdürler, hükûmetten veya başka bir organdan emir almazlar. Yürütme bu diğer iki gücün alanlarına girmeden yönetmek zorundadır. Sınırı aşarsa diğer ikisi onu yola getirir.


Pratikte devlet onu meydana getiren aktörlerin işbirliği ile yürüdüğü için bu ayrım anlattığım kadar keskin değildir. Ama fark yaratacak kadar katidir.


Be nedenledir ki tek adam rejimlerinin ilk yok ettikleri arasında yargı bağımsızlığı vardır. Zira kestiği parmak acımaz denen, ama bal gibi acıyan şeriatın ilk parmağını kesmeye yöneleceği, tek adamlar ve onların çevresindeki kodamanlardır. Çünkü onların hedefi ilanihaye iktidarda kalmak, Hazine’den zengin olmak, rakiplerini bertaraf etmek için hapsetmek olacaktır.


Geçen hafta, New York’ta bir mahkeme Amerika’da bir dönem önce başkan olan Donald Trump’ın gayrimenkul ortaklığını, vergi dolandırıcılığı dahil 17 adet mali sahtekârlık suçundan mahkûm etti. 


Savcılar Trump’ın şirketlerinde “sahtekârlık ve kandırmaca” kültürünün hâkim olduğunu iddia ettiler. 


Jürinin suçlu bulduğu şirketlere kesilen ceza 1.62 milyon dolar tazminattır. Bu Trump ailesi için ciddi bir para sayılmaz. Ama mahkemenin Trump’a attığı bu tokat muhtemelen onun 2024’te yeniden başkanlığa seçilme planını olumsuz etkileyecektir. 


New York Times, konunun burada kapanmayabileceğini, mahkeme kararının savcıların Trump’ın diğer ticari faaliyetlerine yönelik ceza amaçlı tahkikat yapmasına yol açabileceğini yazdı. 


Buna benzer bir şeyin mesela Rusya’da, Çin’de, Suudi Arabistan’da, İran’da ve dünyayı dolduran diğer despotik ülkelerde olabileceğini düşünebiliyor musunuz? 


Kıbrıs’ta yargı bağımsızdır. 


Tekrar tekrar yazdığım gibi Kıbrıslı Türkler sayıları neredeyse iki milyarı bulan Müslümanlar arasında bağımsız yargıya sahip tek toplumdur. Geri kalanında yargı, Türkiye’de olduğu gibi, yürütmenin bir koludur.


Türkiye’nin KKTC için öngördüğü düzen içerisinde bağımsız yargı yoktur.


Erdoğan KKTC için Türkiye benzeri başkanlık sistemi öngörmektedir. 


Lefkoşa’daki bir garnizonun arazisinde inşaatı devam eden Başkanlık sarayı hâlen Cumhurbaşkanı olan Ersin Tatar için değildir. Türkiye’deki gibi yetkilerle donatılacak olan, o her kim olacak ise, bir Başkan içindir.


KKTC İçişleri Bakanlığı harıl harıl burada yaşamak isteyen Türkiyelilere vatandaşlık vermektedir. Onlar çoğunluğa ulaştıklarında, ki bazılarına göre bu olmuştur bazılarına göre olmaya yakındır, Anayasa değiştirilecek ve TC’dekine benzer bir rejim kurulacaktır.


Bu Kıbrıslı Türklerin seçimi midir?  


Hayır.


Ama ne onları ipleyen var ne de onlarda kendilerini bekleyen tek adam rejimini savuşturacak irade. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ada Çayı
Ada Çayı - 1 yıl Önce

Kıbrıs Türkü, Türkiye'den gelen Türklerle kavga edeceğine neden "çok sevgili" Güneylilerle birleşmiyor?

Karagıllı Saim
Karagıllı Saim @Ada Çayı - 1 yıl Önce

O zaman Türkiye neden kktc yi ilhak etmiyor? Kardeş değil miyiz? Ayrıca Suriyeliler de bizim kardeşimiz, canımız değil mi? İlhakın ardından en az 1 milyon Suriyeli kardeşimizin kktc ye yerleştirilmesiyle ilgili adımların süratle atılması sağlanmalı. Selam ve dua ile.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 1 yıl Önce

Külliyeler Saraylar ve tek Adamların sonları Dünyamız tarihinde hiç de iyi olmamıştır! Brüksel’de Dünyanın en büyük ikinci Külliye Sarayını yaptıran Romanya’nın tek Adamı Nicolae Ceaucescu Altın Saray denilen Sarayına sevinemeden Halkın tepkisine yenik düşerek 1989 yılında kurşuna dizilerek öldürüldü ,
Bugün Brüksel’deki Altın Saray , Halk Evi , Kültür Merkezi ve Müze olarak kullanılmaktadır.

m.şakir
m.şakir @Hasan Nuri - 1 yıl Önce

Bükreş'te ki saray olacak.Dalgınlığınıza geldi herhalde.

Faruk Ercan
Faruk Ercan - 1 yıl Önce

Net analiz çok teşekkürler MM.

TS
TS - 1 yıl Önce

Ömer Seyfettin in Diyet hikayesini hatırlıyorum her Kıbrıs ı kurtardık lafından. En az o kadar aci.

Nick
Nick - 1 yıl Önce

Teşekkürler Metin Bey.

Radar Reşat(Reshad)
Radar Reşat(Reshad) - 1 yıl Önce

Sevgili kardeşim parantez içine aldığım RESHAD, benim halen İngiliz müstemlekesi olduğu dönemde tahsil için İngiltere’ye ayrıldığımda hem doğum kağıdımda ve de PASAPORT’umda kayıtlan ve hiç değiştirmedim kimliğimdir. Adadan ayrıldığım 26 Ağustos 1956 tarihinde kolej ve farklı ülkeler üniversitelerinde kaydedilen Doğum yerim YENAGRA(bu günkü ismiyle NERGİSLİ) olarak kaydedilmiştir. Kendimi hep KIBRISLI TÜRK olarak tanıtmış ve öyle de tanınmışımdır.
Mekineleşmenin henüz başlamadığıve ileriki yıllarda edindiğim tecrübe ve mevkilerinde, bir ORAK DEVRİ Mesarya köyü çocuğu olarak yeri geldiği zaman kendimi tanıtma imkanlarını kullanmış birisiyim.
Bu kaydı yaptıktan sonra yorumu yazmaya başlayacağım. Radar
Adadan ayrıldığım tarihte elimde annemin mektubunda belirtilmiş olan esaslar, babamın kucaklayarak bana unutma senin adın her nereden bakılırsa ayni okunduğu için koyduk ve böyle büyüttük. Ona sadık kalacağından eminim oğlu yolun açık olsun. Annemin mektubu ise,
HAYATIN, YAPACAĞIN TERCİH VE ALACAĞIN KARARLARIN SONUCU OLACAKTIR. …
İTİBARINI, İTİBARIMIZI KORUYARAK KORUYACAKSIN. Aksi halde sana sütüm helal olmaz … Sana güveniyorum…. Yolun açık olsun CİĞERPARE EVLADIM.
Larnaka Limanında bineceğim ESPERIA gemisine çıktığımda o günkü şartlarda JUKE BOX larda defalarca tekrarlanan şarkı Doris Day ‘in QUE SERA SERA WHATEVER WILL BE WILL BE. zamanın HIT şarkısı. Gemi lokalindeki insanlar mütemadiyen juke box’a para koyduğu için Venedik’e varıncaya Adar geçe 5 gün içerisinde en az 200 defa dinledim.
Ama para koyanlar içerisinde Lüricina köyünden bir Türk dedenin torunlarına Rumca olarak “VALE DİN SIRA SIRA OLAN” Sira sirayi koyun olan talimatı vererek para uzatmasıdı.
Hayat yolculuğum başlarken moral sermayem, gayem, amacım böyle başladı. Annem çok yüksek zekalı, Viktorya Kız lisesini birincile birincisi olarak ayni zamanda Necmi Sağıp Bodamyalızadenin okulundan da mezun CYPRUS CERTİFİCATE İN ENGLİSH testi , Rum Türk yani Pan CYPRUS Feriha teyzem BIRINCI, Annem de DORDUNCU olarak kayıtlarda yer alan birisi.

Sana bunları yazma nedenim, ana baba eğitimi böyle de onlara bu geniş düşünceleri ve doyumsuzca “BİLGİ EN BÜYÜK HAZİNEDİR. Ne çalınır ne birisi elinden alabilir. Onun için her gün bir gün evvelkinden daha bilgili olacaksın” sözleri yoldaşım oldu o Londra sokaklarında kendimle konuşurken . Evet kendimin en yakın arkadaşım, gölgemle birlikte KENDİM Olmuştur. Nedenini belirtmek durumundayım . Annemin babası Ahmet Rifat Efendi, Mağusaya Tapu dairesinde çalışan bir memur. Türkçe Rumca ve İngilizce lisanlarına vakıf birisi. Terfi bekliyor. Terfiyi alacağından da emin. Ancak kendinden daha bilgili olmadığına inandığı Rum arkadaşı terfi edilince kardeşlerinin en büyüğü olan annem ve dört kızkardeşi ile tek oğlan kardeşi Hasan Rifat (Siber)’i hep birlikte BENDEN DAHA QUALİFİED BİRİSİ ALTINDA ÇALIŞMAKTANSA KÖYÜME İSTİLLOZ’ gider rençber olurum der ve tren yolu üzerindeki bu gün GEÇİTKALE denile köye yerleşir. Ben her Cumartesi okuldan sonra trene biner babamın yeni almaya başladığı haftalık CYPRUS MAIL gazetesini kendine götürürdüm.
Kendinden ödün vermemenin no olduğunu çocukluğumdan beri içime işletilmiş. Önerenle hayatı, yaşamın ne olduğunu düşünürken hayatımın mimarının ben olacağı taahhütümü de vermişim. Ölümü düşünmeden.
Yaşayarak ve yaşatarak öğrendiklerimi kaleme alıyorum ben de. Görüşüp konuşmalarımızda konu edeceklerimiz paylaşacağımız çok şeyler var. Ben öyle düşündüğüm için bu teferruat gibi görünen ön bilgiler elzem olan cümleleri bir arkadaşım olarak yazmayı uygun buldum. Yakında görüşmek dileğimle esenlikle kal kardeşim.
Radar

Ilker Cankara
Ilker Cankara - 1 yıl Önce

KKTC'nin taninmasi icin somut adimlar atiliyor. Bu konu, adadaki gaz potansyeli, adanin stratejik onemi gibi konulara asla dokunmayan, kalemi de ayni zamanda cok kuvvetli bir yazari takip ediyoruz. Kendisi bu konulara bir deginsin, ben disimi kiracagim.

Nick
Nick @Ilker Cankara - 1 yıl Önce

Biz nasıl bileceğiz dişin kırıldığını? Foto koyacak mısınız? Uzun zamandır aynı şeyi yazıp duruyorsunuz. Somut adımlar atılıyorsa nerede o somut adımlar.

m.şakir
m.şakir - 1 yıl Önce

ABD Yunanista'a yaptığı askeri yığınağı tamamladı Gözler Kıbrıs'ta. Fransa'ya dikkat. Libya'ya ilk onlar saldırmıştı.


banner608

banner473