banner564

Son kuşlar

Hiç bu yaz olduğu kadar az kuş görmedim. 
Ne köyün içinden geçerken yerden birkaç santimetre yükseklikte arabamın önünde yol göstermek ister gibi uçan kırlangıçlar vardı ne de birçok akşam saatinde bahçenin yukarılarında öterek uçuşan arıkuşları. Eski günlerde her gece bahçeden sesi gelen baykuş da ender bir ziyaretçi oldu.
Birkaç gün önce hava serinledi ve akşamüstü arkadaşımla beraber ormanda yürüyüşe gittik. O koştu, ben yürüdüm. Ne bir kanat çırpışı ne de ötüş, sessizlik duydum. 
Üç dört yaşında bir çocuğu elinden tutup gezdirsem, ormanı içinde ağaçlardan başka bir şey bulunmayan sessiz bir yer beller. Çünkü her çocuk içinde doğduğu dünyayı hep onun bulduğu gibi olduğunu sanır. Daha birkaç yüz yıl önce ormanların kuş ve hayvan kaynadığını anlatsanız inanmaz.
Kuşsuz bir orman, balıksız bir denizdir - ki o olasılık da süratle gerçekleşiyor. Bilim insanları yoğun avlama ve kirlilik nedeniyle otuz yıl içinde denizlerde balık kalmayacağı konusunda uyarıyor.
Ne oluyor?
Antik Roma’da tanrının iradesinin sembolleri olduğuna inanılan bazı kuşların uçuşunu izleyerek geleceğe dair alâmetler gören kâhinler bugün olsaydı kuş yokluğunu kuşların olmadığı, insanlık için karanlık bir geleceğe yorarlardı sanırım.
Öyle bir gelecek var çünkü. Hatta bazı kuş cinsleri için çok yakın, bazıları için gelmiş,bazıları için geçti bile.
Kıbrıs, güney ve kuzey, dünyada kişi sayısına göre en yüksek av tüfeği sahipliği olan ülkedir. 
Ada, bunun yanında, kuşların Avrupa ile Afrika arasındaki en büyük göç yollarından biri üstündedir. Yılda iki defa, birçoğunun nesli tükenmeye yakın olan kuşlar, adada konaklar. BirdLife Cyprus (KuşHayatı Kıbrıs*) adlı Rum tarafı derneğine göre; 2010’da 2,418,000 kuş avcılar tarafından yasal olmayan yöntemlerle öldürüldü.
Avın yasaklanması, denizlerde büyük alanların balık avcılığına kapanması lazım, ama ne biri ne de diğeri olacak gibi. 
Denizlerden birçok ülke milyarlarca dolar kazandığı için koruma önlemleri hiçbirinin işine gelmez. Hiçbir siyasi parti de avcılık lobisini kendine düşman etmek istemez. 
Sabahleyin yatak odamın Balabayıs’a bakan penceresinden gelen bir tüfek sesi duydum. Birileri son kuşları öldürmekle meşgul.
İnsan, varlığın “sil” tuşudur diye düşündüm ilk defa olmayarak: toprağa ayak bastığı zaman doğanın ölmeye başladığı andır.
*İngilizce sayfaları: https://birdlifecyprus.org/cyprus-birds/ 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Eylül Eylül
Eylül Eylül - 3 yıl Önce

Elinize sağlık harika bir yazı, içim acıdı her satırda, az önce defalarca ateş eden köyden iki delikanlının avlanmasına kızıyordum içinden. Sizin yazınızı okuyunca geçen sene bir yılan yakalayıp bize gösteren baykuş geldi aklıma. Artık ne baykuş kaldı, ne de çalı bülbülleri, cahile bir şey anlatamıyorsun, kat avcılıkla beslenen insanlar bile bu kadar hoyratça saldırmıyordur. Hüzünlü bir durum, ellerinize sağlık :((

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 3 yıl Önce

“Varlığın sil tuşuna” söylenecek söz, kalmamış gibi geldi bana!

Sarp Ege
Sarp Ege - 3 yıl Önce

Üstadın belirttiği gibi kuşsuz bir orman, balıksız ormana benzer. Kahinler kuşların hareketlerini yorumlarlar. Bu sene leyleklerde erken göç etti. Bu nedenle kışın sert geçeceği tahmin edliyor. Son kuşlar bana Sait Faik Abasıyanık 'ın eserini vede bir aşk filmini, hayatta geri vitesi olmayan gençliğimi hatırlattı. Kalemimize sağlık, iyi hafta sonları.

Doğrucu
Doğrucu - 3 yıl Önce

Güneyde özellikle İngiliz üslerinde her yıl çok sayıda ötücü kuşlar kaçak bir şekilde avlanıyor, katlediliyor. Rumların ameblopoulıa sevdası bu kuşların sonunu getiriyor. BBC nin bu koundaki bir belgeseli.

https://www.youtube.com/watch?v=S9r8CSznLeM

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 3 yıl Önce

Cemal Süreya da der ki: “Kuşlar toplanmış göçüyorlar/ Keşke yalnız bunun için sevseydim seni.”

mustafa yüksel
mustafa yüksel - 3 yıl Önce

Güzel benzetme. İnsan varlığı PC’deki Del tuşu. Anadolu coğrafyasında sulak alanlar azalıyor. Nehirler göller,göletler bir bir yok oluyor. Kuşlara beslenme alanı kalmayınca sayıları hızla azalıyor. Tabi bir de avcılar (ilkel yaratıklar) ve tarım ilaçları da bu yok oluşa eşlik ediyor.

Yiğit
Yiğit - 3 yıl Önce

Bahçelerimizde uygun yerlere kuş yuvası yerleştirirsek en azından son kalan kuşların daha rahat etmesini sağlarız.

Kasım Gültekin
Kasım Gültekin - 3 yıl Önce

Doğa can çekişiyor ama hala avcılık, balıkçılık gibi meslek/hobiler var olmaya devam ediyor. İnsan öldürmek nasıl suçsa bunların da suç olması gerekiyor. Bu yapılmazsa ne olacağını hepimiz görüyoruz. İşin ilginci avcılar kendilerini doğayı seven insanlar olarak lanse ediyorlar, kardeşim doğayı seviyorsan elindeki tüfeği bırakacaksın, sonra da belki eline boya fırçası alıp doğa resimleri çizeceksin, veya orman bakanlığında, çevre bakanlığında çalışacaksın, ziraat mühendisi, bahçıvan olacaksın, geri dönüşüm, rüzgar/güneş enerjisi üretiminde veya montajında çalışacaksın.


banner608

banner474