banner564

Sürgün

Geçen gün eski yazılarımı okuyarak* birkaç saat geçirdim ve o günlerdeki kendimden artık ne kadar uzak olduğumu düşündüm. 


Artık o yazılar gibi yazılar yazamam, çünkü çadırını söküp yola koyulmuş bir göçer gibi uzaklaştım eski kendimden. 


Uzaklaştığım yerler de kendilerinden uzaklaştı. 


Yaşadığım yer, birlikte olduğum insanlar, yemek yediğim lokantalar, saçımı kesen berberler, elbiselerimi satın aldığım dükkânlar, içinde yürüdüğüm korular, deniz kenarları, bir yakadan diğerine götüren tekneler, yazdığım gazeteler artık yok veya benim gibi, o kadar değiştiler ki başka oldular. 


Geri dönsem onları tanıyamayacağım, onlar da beni.


Başka bir şey daha oldu. Gelecek de değişti. Şimdi geleceğin içinde dünyayı altüst edecek iki kesinlik var: İklim felâketi ve insanı ortadan kaldırma riski taşıyan Yapay Zekâ yüklü robotlar ve bilgisayarlar. 


Bu iki şey arasında ben, ona dönülmesi mümkün olmayan geçmiş ile yaprak çıkaran ağaç gibi kesinlikler kazanmış olan gelecek arasında asılıyım. Uçmuyorum, sallanmıyorum, bir yere gitmiyorum, yere düşmüyorum. Sürüncemedeyim.


Bunlar beni biraz şaşırtıyor ama tedirgin etmiyor.  


Şaşırtıyor, çünkü beni bohçalayan değişikliklerin bu kadar çok ve köklü olmasını beklemezdim. 


Tedirgin etmiyor, çünkü insanın başına gelecek olan hiçbir şeyi değiştirecek güce sahip olmadığını çoktan öğrendim

Her şey her an değişiyor. Kâinat genişliyor ve galaksiler birbirlerinden hızla uzaklaşıyorlar. Güneşler, gezegenler dönüp duruyor. Yıldızlar doğuyor ve müthiş patlamalar veya içe çökmelerle parçalanıyor, parçalarından başka yıldızlar meydana geliyor, yok oluncaya kadar deviniyor.  


Durmak ölmek demektir.


Bilge der ki: Her şeyin değişmekte olduğunun idrakine varırsanız hiçbir şeye tutunmaya çalışmazsınız.


Her varlık, canlı veya cansız olsun, ona biçilen veya onun kendine biçtiği kaderi yaşıyor. Gözlemlediğiniz her şey değişim içindedir. Ya doğuyor ya ölüyor ya da bu ikisi arasında yol almakta.


Zavallı, bir türlü öğrenemeyen insan bu curcuna içinde kalıcılık, kesinlik, süreklilik arıyor. Yerinden hoşnut değil. Ölümsüz hiçbir şeyin olmadığı varlıkta ölümsüzlük peşinde. Ne kadar büyük olursa olsun serveti ona yeterli gelmiyor. Zekâsı da yeterli değil. Kendinden kat kat zeki, güçlü ve uzun ömürlü, kendini andıran robotlar yaratma peşinde. 


Dünya ona dar geliyor. Ayda üs kuracak. Mars’a gidecek, oradan Samanyolu’na yayılacak. 


Tek mutlu olduğu çağın hiçbir şeye sahip olmadığı, sadece ömür sürecek kadar bilgisinin olduğu avlama ve toplama çağı olduğunun bilincinde değil. 


Zenginleştikçe fakirleştiğini idrak edemiyor.


*


Bildiğimiz yerlerin değişmesi oradan sürgün edildiğimiz anlamına gelir. Sürgün oldu isek o zaman sürüldüğümüz yere gidelim. Oradan da sürüleceğimizi bilerek.


* http://pazaryazilari.blogspot.com

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ruh ikizi
Ruh ikizi - 12 ay Önce

Ufuklara ilaç harika bir yazı. Sizi kovan yayın kuruluşlarına yazıklar olsun.
Teşekkür sayın MM.

Ahmet
Ahmet - 12 ay Önce

Sayın Münir, bunca yıldır insanlıkla hayata bakış açınızı paylaştığınız için size kendi adıma çok müteşekkirim.

Vatandaş
Vatandaş - 12 ay Önce

Herşeyin değiştiği gibi insanın vücudu da değişiyor. Vücüdumuzdaki hücreler tek tek ölürken yerlerini yeni hücrelere, dokulara bırakıyor. Vucudumuzdaki hücrelerin belirli bir yaşam süresi var ve bu dokudan dokuya değişiyor. Örengın bir kalp hücresı belki yıllarca yasayabiliyorken bir kan hücresinin ömrü birkaç haftayla sınırlıdır.

Yani 15-20 yıl onceki vucudumuz bugünkü vucudumuzla aynı vücut değil. 20 yıl önceki vücudumuz büyük ölçüde ölmüş ve yerine başka bir vücut gelmiştir fakat biz bunun farkında olamıyoruz. 20 yıl önceki BEN ve SEN bugunküyle aynı ben ve sen değiliz. Evren değişirken biz de onunla birlikte fiziksel olarak da değişiyoruz ama sadece KALICI BİR DEVAMLILIK HİSSİMİZ var o kadar.

Nick
Nick - 12 ay Önce

Teşekkürler Metin Bey. İyi ki varsınız.

Ahmet Serdar
Ahmet Serdar - 12 ay Önce

Sizi farklı kılan bu tür yazılarınız Metin bey. Yoksa ne olacak bu memleketin halinden yazan o kadar çokki denizde midye kadar.

Cemal Kavrar
Cemal Kavrar - 12 ay Önce

Yaşamımızdaki boşlukları doldurma ya da gizleme peşindeyiz...Oysa boşlukların tamamı dolmayacaktir... Yaşamın doğasına uygun olan da bu değil mi zaten... Esenlikler Metin bey!

Helsinkili İsmail
Helsinkili İsmail - 12 ay Önce

Munir hocam, ilginç bir yazı yazmışsınız. İki kere okudum. Elinize sağlık. Stockholm'den selamlar!

Mufut Onat
Mufut Onat - 12 ay Önce

Sizden sonra hiç milliyet gazetesi almadım dersem yeridir.


banner608

banner474