banner564

Tanrı Musa’ya ne demedi?

Geçen gün Tevrat’ta yeniden Musa Peygamber öyküsünü okudum.
Bir şey arıyordum. 
Ne aradığımı söylemeden önce Kutsal Kitap’taki en uzun bölümlerden biri olan Musa’nın hikâyesini özetleyeyim. 
İsrail halkı Mısır’da köledir. Ağır işlerde çalıştırılır ama bu seks hayatlarını olumsuz etkilemiyor olacak ki sayıca Mısırlıları geçerler. Firavun bundan endişelenir ve doğan erkek İsrail çocuklarının katledilmesini emreder. 
Annesi Musa’yı ölümden kurtarmak için hasır bir sepet alıp katran ve ziftle sıvar. Çocuğu içine yerleştirir, Nil Nehri’nin kıyısındaki sazlıklara bırakır. 
Yıkanmak için ırmağa giren firavunun kızı çocuğu görür ve onu kurtarıp evlât edinir. Musa büyüyünce soydaşlarının yanına gider. Halk kölelik altında inlemektedir. Tanrı onlara acır ve kurtarmaya karar verir. 
Musa’ya “Firavuna git, İsraillileri salıvermesini söyle,” der. 
Firavun Musa’yı dinlemez. Tanrı Mısırlıların başına birçok felaket getirir. 
Ama Firavun direnir. 
Tanrı Musa’ya Mısır’ın başına öyle bir bela getireceğim ki Firavun “O zaman gitmenize izin verecek, sizi buradan adeta kovacak der.”
“Gece yarısı Mısır'ı boydan boya geçeceğim. Tahtında oturan firavunun ilk çocuğundan, değirmendeki kadın kölenin ilk çocuğuna kadar, hayvanlar dahil Mısır’daki bütün ilk doğanlar ölecek.”
Bu olunca Firavun İsraillileri salıverir. Ama ordusuyla peşlerine düşer.

Tanrı İsraillilerin geçmesi için Kızıldeniz’i karaya çevirir. Firavun ve ordusu geçerken sular geri döner.  Firavunu ve ordusunu yutar. Tanrı İsraillileri vatanlarına, “Kenan 
Ülkesi”ne ulaştırır. Onları kendisi için “kutsal ulus” atar. 
Musa’ya İsraillerin uyması şartıyla On Emir yollar. “Benden başka tanrın olmayacak…Herhangi bir canlıya benzer bir put yapmayacaksın. Tanrın Rab’bin adını boş yere ağzına almayacaksın. Şabat günü (yedinci gün) …hiçbir iş yapmayacaksınız. Annene babana saygı göster. Adam öldürmeyeceksin. Zina etmeyeceksin. Çalmayacaksın. Komşuna karşı yalan yere tanıklık etmeyeceksin. Komşunun evine, karısına ve… hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.” 
Rab Musa’ya Tevrat’ta değişik başlıklar altında sıralanmış olan bir dizi ayrıntılı ilke ve yasa bildirir.
Kölelere nasıl davranılmalı, şiddete karşı kanunlar nedir, mal sahiplerinin sorumluluğu, sosyal sorumluluklar, adalet ve doğruluk yasaları konularını düzenler. Bunların yanında “Üzerinde Ekmek Sunulan Masa,” “Kandillik,” “Kâhin Giysileri,” “Yıkanma Kazanı,” “Buhur,” “Yenen ve Yenmeyen Hayvanlar,” "Doğum Yapan Kadının Paklanması” gibi konular için de kurallar koyar. 
Bunlar o kadar ayrıntılıdır ki nasıl bir sunak istediğini tarif ederken Rab “Sunağın üzerine basamakla çıkmayacaksınız. Çünkü çıplak yeriniz görünebilir,” buyurur.
Bu buyruklar sayfalarca devam eder. Rab “Kenan 
Ülkesi”nin sınırlarını bile belirler, küflü eşyalara dair kurallar dahi getirir.
Ama yarattığı diğer canlılara sevgi ve saygı buyurmaz. Bütün insanlar kardeştir, demez. Yerden kömür ve petrol çıkarıp havayı karbondioksite boğmayın, atomu parçalayıp atom bombası yapmayın, gelirinizin en büyük bölümünü silaha ve askere ayırmayın demez. 
 
Tevrat’ta aradıklarım bunlardı. Bulamadım. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
mustafa yüksel
mustafa yüksel - 3 yıl Önce

Açıkça bu yaptıklarını Tanrı’ya yakıştıramadım. Ayrımcılık yapmış, İsrailoğulları’nı kayırmış. Tanrı böyle olursa diğer kavimler de başka tanrılara yönelir haklı olarak.

Leyla Evren
Leyla Evren - 3 yıl Önce

"Kitaplar" olmasa da insan yapması ve yapmamamsı gerekenleri anlayabilir.

Ahmet
Ahmet - 3 yıl Önce

Belki de insanlar kardeş değil ya da kardeş de olsalar sevgi ve saygıyı haketmeyen canlılardır. Belki de doğada sevgi ve saygı diye bir şey yoktur.

Pervin Karabağlı
Pervin Karabağlı - 3 yıl Önce

Sadece "Tanrı'nın ismini boş yere anmayacaksın" ve "çalmayacaksın" emirleri bile her zaman geçerli olmaya devam edecek.

Sarp Ege
Sarp Ege - 3 yıl Önce

Değişik bir konu. Iyi bayramlar.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 3 yıl Önce

Elinize sağlık Üstadım.
Bu tür yazılarınızı çok beğeniyorum.
Nerde kaldı, “Alemlerin Rabbi”?
Komşu, sendense evet, değilse n’olacak?
Söylenecek çok şey var, söyletmezler..
Hasılı, insandaki kara delik; uzaydaki kara deliklere bin basar!..

Adem Sağlam
Adem Sağlam - 3 yıl Önce

Teşekkürler.

Terim Sokmaz
Terim Sokmaz - 3 yıl Önce

İslama göre Tevrat Allah tarafından gönderilmiştir.

Kerime Porter
Kerime Porter @Terim Sokmaz - 3 yıl Önce

Geçmiştekinin aksine günümüz Müslümanlarının çoğunluğu Tevrat'ı kutsal kabul eder ancak özgün metninin zamanla değiştirildiğine inanırlar.


banner471

banner473