banner564

Tanrı’nın armağanı

Yasemin “Tanrı’nın armağanı,” anlamına gelen Farsça bir kelimedir.
 
Tanrı sayısız çiçek arasından yasemini seçtiği zaman ne yaptığını biliyordu. 
 
Beyazlığının saflığı, kokusunun yumuşaklığı ile yasemin çiçekler arasında eşsizdir. 
 
Evin restorasyonu bitince bir çardak yaptırdım ve yasemin dikip üzerine verdim. Bu bahçeme eklediğim ilk çiçek oldu. Sokaktan bahçeye girdiğinizde bu parfüm tünelinin altından geçersiniz ve yere düşmüş olan yaseminlerin üzerine basarsınız. Yere düşmüş beyaz yaseminler pergolanın üstündekiler kadar zevk verir gözlerime.
 
Başka yerlerde de yasemin var.
 
Evin yakınında, ikisi kuzeye bakan duvarında, ikisi yatak odamın pencerelerinin altındaki büyük saksılarda, biri sokağa sarkan beş ayrı yaseminim var. 
 
Bahçedeki taş setin eteğindekini diktiğimden beri budamadığım için küçük bir tepe oldu. Kirpi, yılan çıyan falan altında gizlenebilsin diye dokunmuyorum ona. 
 
Bunların dışında ağaçlara sarılmış olgun yaseminler ve yeni yaptırdığım demir kemerlere tutunmaya çalışan genç yaseminler var.
 
Çok suyum olsa bahçenin her yerini yaseminle doldururdum.
 
Yaseminin bol ve iri çiçek açması için birkaç yılda bir derin budanması gerekir. 
 
Uzun yıllar ona dokunmadığım için girişteki yaseminim pergolanın üstünde büyük yeşil bir dalga oluşturmuştu. Bu yıl ilkbahara girerken budattım. Bir süre çiçeksiz ve yapraksız, avuçsuz parmaklar gibi kalın dallarıyla pergolanın üzerinde yattı. Sonra yeşillendi ve birkaç haftadan beri de şişman beyaz çiçekler veriyor.
 
Yasemin kokusu aklıma çocukluğumun bitmeyen sıcak yaz günlerini, çığlık çığlığa uçan kırlangıçları ve ütülenmiş, kar gibi çarşaflardaki uykuları getirir.
 
Akşama doğru, küçük şehir esneyerek uyanırken, belediye araçları sokaklara su serpiyor. Bir oğlan üzerine işlenmiş beyaz ıslak mendil serili yuvarlak, boyası kaçmış bir tepside annesinin dizdiği yaseminleri satıyor.  Açılmadan toplanan beyaz, uçları mor yaseminler, hurma yaprağına dizili, kuş kanadı gibi. Bazıları kalın bilezik şeklinde. Çarçabuk satılıyorlar. 
 
Müşterilerin çoğu erkek, yaseminleri burunlarına tutuyor, kulaklarının arkasına sıkıştırıyor, gömlek ceplerine koyuyorlar.
 
Ara sıra dayım, bu tüy gibi hafif bileziklerden bir tane satın alır ve neneme yollar. Nenem yasemini kuş imiş gibi avucunun ortasına oturtup koklar, bana da koklatır, sonra koynuna, enfiye kutusunun yanına atar. Arsızlık yaparsam bana verdiği bile olur.
 
Bazen dedem de bir deste yasemin satın alıp kulağının arkasına takar. Yaseminler bir süre sonra açılır, kokuları çoğalır.  
 
Kimi zaman dedemin kulağının arkasında bir fesleğen dalı olur veya karanfil veya elinde kokladığı bir nane. 
 
Teyzelerimden biri Cuma günü yaseminden bilezik yapan, yüksek bir yere asan ve altında yatan kişinin cennette yasemin altında yaşayacağını söylemişti. Ama asmadan önce hiç koklanmazsa.
 
Bahçemde imparatorluklardan uzun yaşayan zeytin ağaçları ve dünyanın en güzel kokusuna sahip yaseminler olduğu için çok şanslıyım.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sarp Ege
Sarp Ege - 3 yıl Önce

Yasemin çiçeği çok güzel kokar. Istanbul Beyoğlu Istiklal caddesinde çiçekçi kizlar kulaklarına beyaz yaseminleri küpe gibi takarlar.

eyüp lütfi
eyüp lütfi - 3 yıl Önce

Ne güzel yazmışsınız yine. "Bilgisayarın Ölümü" gibi kesip saklanacak bir yazı olmuş.

ss
ss - 3 yıl Önce

Siyasetin kıyısından geçmeyen bu tarz yazılarınız penceresi maviye açılan bir evin akşam üstü dinginliği gibi sızıyor ruhumuza..
Güneş ufuk çizgisni turuncunun tonlarına boyarken...

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 3 yıl Önce

“Avuçsuz parmaklar gibi” farklı ve ne güzel bir benzetme. Tek katlı, bahçesinden sokağa yasemin taşan evler apartman oldu ve bizler sokaktaki yasemin kokusunu unuttuk. Neyse ki hâlâ koruma altında olan ve koruma atında olduğu için apartman ol(a)mayan evlerin olduğu sokaklardan geçerken, bahçesinden dallarıyla, çiçekleriyle sokağa sarkan yaseminler var da o kokuyu duyabiliyoruz.

Sümer Rüstem
Sümer Rüstem - 3 yıl Önce

Metin,yazılarının sol üst köşesindeki resmin seni çok gergin gösteriyor.Daha sempatik,hafif gülümseyen bir resmini koysan olmaz mı?

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Sümer Rüstem - 3 yıl Önce

Size canı gönülden katılıyorum.

uğur sezgin
uğur sezgin - 3 yıl Önce

Evet ,zeytin bin yılın üstünde yaşıyor. İnsanoğlu ve kızı,sadece bunu düşünse, daha alçak gönüllü olur. Ve doğayı daha çok sever.

Kerim Peyk
Kerim Peyk - 3 yıl Önce

Siyaset öyle birşey ki, içtiğiniz suyun kalitesinden evinizin yakınından geçen derenin temizliğine, yan parseldeki evin yüksekliğinden hava kirliliğine, pasaportunuzun gücünden çocuğunuzun alacağı eğitimin kalitesine kadar her konuda belirleyici.

faruk ercan
faruk ercan - 3 yıl Önce

Teşekkürler.


banner608

banner474