banner564

Tao ve kâinatın sırları

Uzakdoğu’da doğan inançlar arasında bana en ilginç gelen Tao veya Taoculuk’tur.


Tao “Yol” veya “Doğanın Yolu,” olarak çevrilebilir.


Nedir bu yol?

 
Bu yol kâinatın tümüne hâkim olan, her şeyin ondan doğduğu özdür. Her şeyi o düzenler. Bütün varlığın kaynağıdır.


Anlatılması, anlaşılması, tanımlanması olanaksızdır. Şekilsizdir, sınırsızdır ve ebedidir.


Bir tanrı veya bir varlık değil, kâinatı kapsayan bir prensiptir. İnsan aklının kavrayamayacağı gerçektir. 


Taoizm Tao’yu çelişkili deyimlerle tarif eder: Aktif ve pasiftir, boş ve doludur, geçici ve ebedidir. Onu anlamak ve çözmek ve anlatmak insanın yeteneğinin dışındadır.


Sanıyorum anlatılmak istenen şudur: Neden kâinat var? Neden yaşama uygun bir dünya oldu? Neden ben varım? Bütün bunların açıklaması nedir? Bu gibi soruları sormaktan vazgeç, çünkü cevap yoktur ve asla olmayacak. Bunlara kafa yoracağına Tao’ya, Doğanın Yolu’na uygun yaşa.

Çünkü:

Tao ile uyum içinde yaşayanlar ahenk, denge ve mânevi aydınlanmaya ulaşırlar. Bunun için kişinin kendini hayatın doğal akışına bırakması, sadeliği,  kendiliğinden olmayı, “çabasız çabalama”yı benimsemesi ve merhamet, tevazu, hakiki olma gibi erdemlere sahip olması gerekir.


Taoculuğun başlangıcı Milâttan Önce VI. Yüzyıl’da yaşayan Lao-tzu’ya (Laozi) ve ona atfedilen Tao Te Çing adlı esere dayandırılır. Taoculuk bir felsefi akım olarak başladı ve Budizm gibi dine dönüştürüldü. Bu konuda İslam Ansiklopedisi’nde güzel bir özet bulabilirsiniz (https://islamansiklopedisi.org.tr/taoculuk).


Tao’nun önerilerini Budizm’den Sufizm’e ve onlardan önce antik Yunan feylesoflarına ait birçok inançta bulmak mümkündür. Beni daha çok ilgilendiren Tao’nun kâinatın insan tarafından anlaşılamayacak kadar karmaşık olduğunu ve onu anlamaya çalışmanın boşuna olduğunu söylemesidir.


Dünyanın da içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nde yüz milyarlarca yıldız var. Kâinattaki galaksi sayısı trilyonlarcadır. Bu çokluğu açıklamak bir yana, büyüklüğünü kavramak bile imkânsızdır. Bütün bu yıldızlar ve galaksiler kâinatın var olduğu 13.8 milyar yıl içerisinde nasıl meydana geldi? Bunu bırakın milyar yılı kafanız alıyor mu?


Kâinatla ilgili bilimsel tespitlerin birçoğu kesin olmaktan uzaktır. 

Olması da mümkün görünmüyor. 


Bir başka konu daha var: Görünen kâinat, yıldızlar galaksiler falan, kâinatın yüzde beşini meydana getiriyor. Geriye kalanı, yüzde doksan beş, “karanlık madde” ve “karanlık enerji”dir. Bunların ne olduğuna dair en ufak bir bilgimiz yoktur.


Bir bütünün yüzde doksan beşinin ne olduğunu bilmeden yüzde beşini kesin olarak anlamak mümkün mü?


Varlık hep “İnsan aklının kavrayamayacağı gerçek,” olarak mı kalacak?


Kesin olan bir şey var ama… Kâinat içinde canlıların yaşayabileceği bir biçimde var oldu. Bu soruları sorabilelim diye mi…

YORUM EKLE
YORUMLAR
Münir'in Müridi
Münir'in Müridi - 8 ay Önce

Metin Amca, hocam... Biliyorum gitmek istemiyordun ama gitmek zorunda olduğunun da farkındaydın. Sen bir öğretmen, bir manzara, bir ağaçtın. Dünya görüşümün gelişmesinde büyük rol oynadın. Sen bizlerin aracılığıyla dünyaya yayılmaya devam edeceksin. Seni ve bilge duruşunu hiç unutmayacağım.

Bulent ozpolat
Bulent ozpolat @Münir'in Müridi - 8 ay Önce

Başta yakın ailesinin ve dostlar olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağolsun.yeri doldurulamaz kendine özgü bir değeri kaybettik.seni çok özleyeceğim Metin abicim.

z
z - 8 ay Önce

Başımız sağolsun. Özleyecegiz

Urla'li Tolga
Urla'li Tolga - 8 ay Önce

Şimdi öğrendim, Hepimizin başı sağolsun. 30 senedir , yolumu aydınlatan ,bir bilge insandi. RUHU ŞAD OLSUN .

İzzet Şipal
İzzet Şipal - 8 ay Önce

Son derece iyi, harika bir insandı. Yazılarını okumak için iple çekerdim. Hayatı en iyi anlatan kimliklerden birisi idi. Çok üzüldüm. Gönlündeki cennetinde çiçekler içinde uyusun.

Yavuz
Yavuz - 8 ay Önce

"Aynı anda hissettiklerim de değişti. Ölüyor olmak -canlı olmaktan ölü olmaya geçiş- olağanüstü bir şeydi."

"Beden olarak yoktum ama benlik olarak oradaydım. Benden başka kimse yoktu. Ağır yerine hafif değildim -uçuyordum. Ama kanatların, kemiklerin ve kasların çabasıyla değil, başka bir kıtanın topraklarında yere konup çimlenmek üzere rüzgarların akıntısında okyanusu aşan ağaç tohumları gibi, kendi kanatları ve itici gücü olmayan bir uçuşla. Sonra -bir filmin bir sahnesinden başka bir sahnesine geçer gibi kesintisiz- bu görüntü ile tam ve mükemmle olma hali yerini başka bir görüntüye, başka bir hale bıraktı."

"Bir ekran veya pencere vardı. İçinde bal peteği renginde, beyazdan sarı ve koyu kahverengiye uzanan, kaynaşan ışıklı bir kitle, korkunç bir süratle soldan sağa ve doğudan batıya doğru gidiyordu. Bu süratin bir de sesi vardı. Galaktik bir ses ve sürat... Bir televizyon ekranına bakıyormuşum gibi bütün görme sahamı dolduran bu şeye bakıyordum. İçimde korku veya heyecan yoktu. Bildik bir kumsalda veya orman patikasındaymış gibiydim."

Metin Münir (Ölümden Sonraki Hayatım)

Bilgi
Bilgi @Yavuz - 8 ay Önce

Arkadaşı Kemal'in ölümünden sonra da şunları düşünüp yazmış: "Eskiden ölüm önümde karanlıkta yükselen bir duvar gibi duruyordu, ardı duvar olan bir duvar. Şimdi bu duvarda arkasında ışık gelen bir kapı var." (Metin Münir, Ölümden Sonraki Hayatım)

C. Cemil
C. Cemil @Yavuz - 8 ay Önce

Kendi kaleminden kendi ölümü... Yıllar önce böyle yazmış.

Sufî
Sufî - 8 ay Önce

Bu dünyadan cok güzel bir dost bana göre bir derviş gelip geçti.. Ardinda bütün güzellikleri bırakarak.. Bu dünyanin gam yüküne dayanamadı kalbi.. Keşke daha uzun yıllar yasasaydi bizde okuyabilseydik yazilarini... uğurlar olsun güzel insan.. mekanin cennet olsun.. hep kalbimizdesin

Bülent Korman
Bülent Korman - 8 ay Önce

İlk kez burada yazıyorum Metin…
Her yazından sonra konuşmamız mümkün değil. Ama ben seninle konuşmaya devam edeceğim. Emin duyacaksın beni.

Şentürk DURSUN
Şentürk DURSUN - 8 ay Önce

Büyük Usta’nın gidişi erken ve zamansız oldu. Kaçırmamaya çalıştığım yazıları anlam dünyamı her zaman zenginleştirirdi. Dünya çok değerli bir düşünürünü kaybetti, biraz daha çoraklaştı. Gidişinin yarattığı öksüzlük duygusu hiç kolay geçmeyecek. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun.


banner608

banner473