banner564

Tecrübe sermayedir

Bugün size şunu söylemeye karar verdim: Tecrübe sermayedir.
Bu sözü ben söylemiş olmayı çok isterdim ama hangisi olduğunu unuttuğum bir kitapta okudum.
“Tecrübe sermayedir.”
Sermaye sadece ticari bir iş yapmak için elde olması gereken nakit değildir.
Çok değişik sermayeler var. Güzellik veya yakışıklılık sermayedir. Yetenek sermayedir. Olgunluk sermayedir. Okunmuş kitaplar, bilinen diller, dolaşılmış ülkeler, bitirilmiş okullar, kazanılmış veya kaybedilmiş savaşlar, yatılmış hücreler, tadılmış acılar ve zevkler, sermayedir.

Şu anda birini yaşamakta olduğumuz felaket yılları, felaketin bir dayanıklılık testi olduğunu anlayabilenler için bir sermayedir.
Bu yıl ne kadar zor olursa olsun, başımıza ne getirirse getirsin, kazandıracağı tecrübe hayatımızın geriye kalan yıllarında kullanacağımız bir sermaye olacak.
2001 krizinde birkaç günde gelirimin dörtte üçünü kaybetmiştim. Gelirimle birlikte, o günlerde hayatımı paylaştığım kadının da güvenini yitirdim. İkincisi birinden daha zordu. Zor zamanlar geçirdim.
Şimdi, yeni zor günlerin içinde, o günleri geçirmiş olduğuma memnunum. Beni bir açıdan (para) fakirleştirdiler, bir açıdan (tecrübe) zenginleştirdiler. Zamanla o günlerin fakirliği kayboldu ama zenginliği bana kaldı.
Zor zamanlar, bana, hiçbir zaman kötü şansa teslim olmamayı, yenilgiyi kabul etmemeyi, mücadeleyi bırakmamayı öğretti.
O gün bugündür düşünürüm ki hayat bir denizdir gibidir ve bu denizde bazen insanın altında bir okyanus kotrası bulunur, bazen delik bir tekne. Deniz bazen uyur, bazen fırtınalıdır. Hangisi olursa olsun insanın görevi dırdır etmeden yolculuğa devam etmektir.
Kişilik edinilmiş tecrübelerin toplamından başka bir şey değil.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet
Ahmet - 2 yıl Önce

Biliyorum alakasız ama olsun: Bir Latin Amerika duvar yazısı: Üzüm şaraptan yapılır.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Bir ulu şöyle tanımlar tecrübeyi:
“Hayatta yenilmiş kazıkların bileşkesidir.”
Bir kadının varlıkta ve yoklukta farklı davranması, bir melekle şeytan arasındaki farktır. Yoklukta eşini terk eden, zaten hiç onun olmamıştır.
Gençler okusun hata yapmasınlar. “Dişsiz bilgelere” kulak versinler.
Teşekkürler Sayın MM.
“Gülü yetiştirir dikenli çalı,
Arı her çiçekten yapıyor balı.”
...
Terapidir Veysel

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 2 yıl Önce

İnsanoğlu geçmişi dinlerken bir masal gibi aklına duygularına hitap eden bölümü hatırlar, ta ki başına bir felaket gelene kadar; Salgın diye bir film izlemiştim, filmden aklımda kalan başrol oyuncuların duyguları idi. Covit ile edindiğim tecrübe, filmin ana düşüncesindeki insanların çaresizliği, hayatta kalma çabaları.. Deneyimleyerek edindiğimiz en büyük tecrübe oldu sanırım. Yaşayarak öğreniliyor bu birikimler. Elinize sağlık, sayın M.Münir...

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Üstad emeğinize, kaleminize sağlık . Bence 10 numara bir yazı olmuş. Tecrübe sermaye hatta bazende değer biçilemiyecek kadardır. Hayat bir imtihan, bilgi güçtür. Herkese mutlu hafta sonları.

İlker Cankara
İlker Cankara - 2 yıl Önce

Sermaye kelimesi farsçadan gelmedir. Ser ve maye kelimelerinin bileşiminden oluşur. Ser baş/başlangıç, maye de maya anlamındadır. Yani bir işe başlarken elde bulunan maya şeklinde.

Mustafa
Mustafa @İlker Cankara - 2 yıl Önce

Teşekkürler..

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Hayat adil değil. Bazı insanların edindiği tecrübeler evet, bir şey öğretmekle beraber kalpte ne kadar hasar bırakıyor, bunu da en iyi kişinin kendisi bilir. Öğrendiği kadar kalan acı da kişiliğini etkiler (bence). Ege’de uzun bir zamandan sonra rüzgârsız ve güneşli bir gün. Kalbimizdeki hasarları bir kenara bırakalım, kırlara çıkalım, Mike Oldfield’den “Moonlight Shadow” dinleyip dans edelim. Haydi!

m.şakir
m.şakir @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Hep beraber Matilda :)))

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel - 2 yıl Önce

Tecrübe bazen de şans olabiliyor. Tecrübe know how dır.

Huseyin Sukru Serdaroğlu
Huseyin Sukru Serdaroğlu - 2 yıl Önce

Insanca yaşamında yol gösterici çok anlamlı bir yazı, kaleme alanı kutlarim


banner608

banner473