banner564

Türkiye, İrlanda ve diğerleri

Türkiye’de gazetecilik yaparken ülkenin geri kalmışlık bataklığında çırpınışlarını izler ve İrlanda, İspanya, Güney Kore, Singapur gibi üçüncü dünyadan birinci dünyaya terfi etmeyi becerememesinin nedenlerini kafamda analiz ederdim. 
Bu dört ülkenin de nasıl zenginleştiğine dair birçok şey okudum ve deneyimlerini Türkiye ile karşılaştırdım. 
Türkiye’nin demokratikleşme ve kalkınma gayreti bu dört ülke ile aşağı yukarı eşzamanlı başlamıştı. Büyüme potansiyeli ise onlardan çok büyüktü. Ama onlar hızla Türkiye ile aralarını açtılar. Türkiye ise 1980’lerde ve 2000’lerin başında yarışa katılır gibi olduysa da nefesi yetmedi. 
Ve bugünkü hâl: Otoriter bir rejim, yüksek enflasyon, bütçe açıkları, devalüasyon, yaygın mutsuzluk. Kurtulmak için bir umut ışığının görülmemesi… 
Sadece bir ülkeyi anlatacağım: İrlanda. 
İrlanda yüzyıllar boyunca İngiltere’nin zalimce iliğini emdiği bir sömürgesi idi. On Dokuzuncu Yüzyıl’da meydana gelen kıtlık, açlık, göç ve hastalık nüfusun üçte bir azalmasına neden oldu. 
Geçen yüzyılda bağımsızlığına kavuştuktan sonra İrlanda bu defa kötü yönetimlerin elinde kör çar oldu. 1950’lerde siyasi partiler, sendikalar ve kilise sefalete son vermek üzere uzlaşmaya vardı. Ülke istikrara kavuştu. Ekonomi düzelmeye başladı. Ardından Avrupa Birliği üyeliği geldi. İhracata dönük yabancı sermaye çekmek amaçlı, bir ara Erdoğan’ın da kopya edip terk ettiği, bir düzen kuruldu. Çok uluslu şirketler İrlanda’ya koştu. Ülke AB’nin en zengin ülkelerinden biri oldu. Orada gerçek ücretler bütün OECD ülkeleri arasında en yüksek olandır. Ekonomi o kadar sağlamdı ki Covid-19 salgınından bile etkilenmedi.
İrlanda’da kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın geçen yılın sonunda 82,500 dolar olması bekleniyordu. Türkiye’nin ise aynı dönemdeki beklentisi 9,528 dolar idi.
Neden Türkiye, İrlanda ve diğerlerinin ulaştığı menzile ulaşamıyor?
Bu konuda kitap yazılabilir.
Ben bir cümle önereceğim: Türkiye’nin potansiyelini gerçekleştirememesi bir kişilik meselesidir. 
Uzlaşı yerine kavgayı seçen… Kamu yararı yerine kişisel çıkara öncelik veren … Bilgi yerine inanca saplanan… Ekonomiye iş bilir bir tarzda yön vermeyen… Otoriter olmayı demokratik olmaya tercih eden… Kendi gibi olmayanları ezme eğiliminde olan… bir siyasi kişilikten bahsediyorum…
İspanyollar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra o kadar yoksuldular ki ot yiyorlardı. İrlanda gibi onlar da değişik ideoloji ve inanca sahip olan partilerin uzlaşıya varmasıyla bugün yaşadıkları refaha varan yolu açtılar.
Türkiye’de bu yola girileceğine dair hiçbir emare görmüyorum. Bu da ümit yok demektir.
Ne acıdır ki bir fındık kabuğunu doldurmayan KKTC’de durum daha vahimdir, çünkü Kıbrıslı siyasilerin kişilik zaafları çok daha büyük ve çeşitlidir. 

OKUYUCULARIMA NOT: Geçirdiğim küçük bir ameliyat nedeniyle yazılarıma ara vereceğim. Bundan sonraki yazım 
11 Haziran’da çıkacak.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hoooope!
Hoooope! - 2 yıl Önce

Umut var Metin Bey. 2000 sonrası doğan AKP ile büyüyen internet nesli dinin değil, bilimin bilginin çıkış yolu olduğunu görüyor. Ortadoğu bataklığının ne olduğunu bizzat yaşıyorlar. Eğer internet olmasaydı ve akıllı telefonlar ile hayatımıza bu denli yol vermeseydi ben de sizin gibi umutsuz olurdum (yaşım 41)...

m.şakir
m.şakir @Hoooope! - 2 yıl Önce

Umut fakirin ekmeği, yumul yumul aç yat .:))))

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Çok geçmiş olsun... İyi ki varsınız ve yazıyorsunuz. Teşekkürler...

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 2 yıl Önce

Diyecek çok şey var. Mesele Türkiye’nin sevilmesi değil ki; her Türkiye vatandaşı bu ülkeyi seviyor; gidecek yer de yok. Asıl mesele cahil cümre sorgulayamayan halk. Çok geçmiş olsun sağlıkla kalın.????????????

Ahmet Ö.
Ahmet Ö. - 2 yıl Önce

Çok vicdanlı ve çok akıllı bir insansınız. Çok geçmiş olsun. Ellerinizden öperim.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Ekonomik olarak Türkiye’yi geride bırakan sadece İrlanda değildir, Türkiye’den çok daha küçük 17 milyon nüfuslu HOLLANDA Ekonomisi ( GSMH) 913 milyar Dolardır, Milli geliri 58bin Dolar (2021)olan Hollandada asgari ücretli sayısı çalışanların sadece yüzde 4 düdür ,
İNGİLTERE 67 milyon nüfusu ile Ekonomisi (GSMH) 2 Trilyon 815milyar 81milyon Dolar olup kişi başı milli geliri 42bin Dolar (2019) olan İngilterede çalışanların asgari ücretli oranı yüzde 7 dir .
TÜRKİYE nin 85 milyon nüfusu ile Ekonomisi GSMH) 736 milyar Dolar (2021) olup kişi başı milli geliri 9600 Dolar olmuştur, Türkiye’deki asgari ücretli sayısı ise çalışan nüfusun yüzde 50sini teşkil etmektedir ,
Siyasilerimizden peklik işitmediğimizi gerçek Ekonomi rakamları,

Beyhan Alkan
Beyhan Alkan - 2 yıl Önce

Öncelikle geçmiş olsun,Usta.Benim beslenme damarlarımdan birisiniz,ayın onbirini sabırsızla bekliyor olacağım.
Usta'nın yazılarının müdavimi,sayın bağzı okurdaşların davranışını yadırgadığımı belirtmek istiyorum.Gecmiş olsun dileklerine n

Tarafsız
Tarafsız - 2 yıl Önce

Üstada geçmiş olsun dileklerimi iletirim. Aman efendim siz hiç tasalanmayın TR 'de her zamankinden daha fazla umut var. Halk soğukkanlılıkla seçimi bekliyor. Kıbrıs konusunda yeni gelecekler daha şahin çıkarlar. Hiç merak etmeyin.

Özkan Kılınç /İstanbul
Özkan Kılınç /İstanbul - 2 yıl Önce

Geçmiş olsun Metin bey


banner471

banner474