banner564

Ukrayna: Ne olabilirdi? Ne oldu?

Soğuk Savaş, Rusya’nın havlu atması ile sona erince Sovyet esareti altında yaşayan devletler özgürlüklerine kavuştu. 
Rusya biri Napolyon diğeri Hitler tarafından olmak üzere iki defa Batı’nın hücumuna maruz kalmış ve büyük yıkıma uğramıştı. 
Moskova’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra batısında onu çevreleyen devletlerin neredeyse hepsini zorla Sovyet kampına sokmasının nedeni, etrafında bir güvenlik çemberi kurmaktı. 
Sovyetler dağılma sürecine girerken Amerika Rusya’ya o çemberi meydana getiren ülkeleri, kendisine karşı bir güvensizlik kuşağı hâline getirmeyeceği sözü verdi. Reagan’ın (1911-2004) bu vaadi o günlerin kaosu içinde kâğıda dökülmedi. Dökülse idi de büyük bir olasılıkla zafer sarhoşluğu içindeki Amerikan Kongresi tarafından onaylanmayacaktı.
NATO Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra dağıtılmalıydı. Ya da Rusya’nın Putin tarafından da 2000’de dillendirilen NATO’ya dahil olma isteği ciddiye alınmalıydı. O zaman Vancouver’dan Vladivostok’a uzanan bir ittifak doğacak, Avrupa’nın güvenlik sorunu kökünden halledilmiş olacaktı. Batı Rusya’yı dışlamayı tercih etti.
Gel zaman git zaman NATO eski Sovyet ülkelerinin neredeyse tamamını bünyesine alarak Moskova’yı tedirgin etti. 
Amerikalılar Kuzey Atlantik bölgesi ile coğrafi alakası olmayan, Rusya ile hududu bulunan Gürcistan’ı bile NATO bünyesine almaya kalktı. NATO 2008 Bükreş Zirvesi’nde Gürcistan’ı örgüt bünyesine alacağı sözünü verdi. Gürcistan aynı yıl Rusya tarafından istila edildi ve ülkenin büyük Rus nüfus barındıran Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde bağımsız iki Rus peyki kuruldu. 
Rusya Suriye’ye benzer saiklerle bulaştı. Ülke, Rusya’nın Orta Doğu’daki tek müttefiki, Rus askeri üssü barındıran tek devlet idi. Batılılar oradaki iç kargaşadan yararlanarak ve Türkiye’yi kullanarak Suriye’deki Alevi rejimi devirmeye ve Şam’da Batı’ya bağlı bir Sünni rejim kurmaya kalkıştılar. Rusya Esad’ın yanında savaşa girince bu planlar suya düştü. 
Batı Ukrayna’ya da Avrupa Birliği ve NATO sözü verdi. Bundan sonra olanlar Gürcistan’daki olayın neredeyse bir kopyasıdır. Rusya 2014’te Kırım yarımadasını ilhak etti ve Ukrayna’nın doğusundaki geniş bir alana girip oradaki taraftarlarına Moskova’nın birkaç gün önce bağımsızlığını tanıdığı iki devlet kurdurdu. Amaç Moskova’nın Ukrayna’nın Batı kampına geçmesini, gerekirse zor kullanarak önleme niyetinin ilanı idi, ki bugün olan budur.
Avrupa’daki ilk Rus devleti, Kiev Knezliği, Ukrayna’da kuruldu. On Sekizinci Yüzyıl’ın ikinci yarısında Rusya Ukrayna’nın büyük bir bölümünü topraklarına kattı. Çarlık Rusya’sının çökmesinden sonra Ukrayna bağımsız oldu (1917-20).
Ama çarçabuk komünist Rusya’nın egemenliğine girdi. Moskova Ukraynalıları uslandırılmak için ülkeye iki (1921-22 ve 1932-33) zoraki kıtlık yaşattı. Sekiz milyon Ukraynalıyı açlıktan öldürdü. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya ve Rusya 7-8 milyon Ukraynalının daha ölümüne neden oldu. 
Sovyetlerin dağılmasından sonra Ukrayna 1991’de bağımsızlığına kavuştu ama huzura kavuşamadı. Sovyet çağından miras kalan devletçilik ve rüşvet ve yolsuzluk ülkenin ekonomik atılım yapmasını önledi. Ülke Batı ile Rusya’nın rekabet alanı hâline geldi. Ukrayna’nın seçimi, neredeyse bütün komşuları tarafından sevimsiz bir diktatörlük ve dev bir askeri tehdit olarak görülen Rusya değildi.
Ne olmuş olursa olsun, Batı’nın akıllı davranmamış olması Rusya’nın Ukrayna’yı istila etmesi için yeterli bir neden değildir. Putin hayatının en büyük hatasını yaptı. Ülkesini ekonomik zorluğa sürükleyecek yeni bir Soğuk Savaş başlattı. Ve muhtemelen kendi sonunu hazırladı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Bütün bu olanların analizini beklediğim yazı; yalın, net bir anlatımla geldi. Teşekkürler Sn.Münir.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

batıya emperyalist diyodum ama rusyanın da aynısı olduğunu anladım

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Zelenski AB ve NATO'ya girme vaadi ile seçimi büyük farkla aldı.Ama batıdan gerekli desteği alamadı. Emperyalizmin dini, milliyeti olmaz . Emperyalizme güvenen ayaza kalır.. Tam bir satranç oyunu. Burada mat olan Ukranya oldu. Umarım daha fazla yerlere sıçramaz.Sigorta vazifesi gören NATO 'nun dağılması günümüz şartlarında imkansız gözüküyor. Kıbrıs Türk' lerin bu vakadan ders alması gerekir. T.C. garantörlüğünün ne kadar önemli olduğu bir kere daha gözler önüne serildi. T.C. olmasa Rumlarda aynısını bize yapar. Nokta.

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel @Sarp Ege - 2 yıl Önce

2 Rum yanlısı beğenmemiş yorumunuzu

RTI
RTI - 2 yıl Önce

Değerli Metin bey, çok güzel bir yazı, koskoca medyada (yazılı, görsel her neyse) şöyle bir analiz yazilmadi, Sağlıklı, güzel ömürleriniz olsun
Saygılarımla

Latif
Latif - 2 yıl Önce

ABD Rusya'ya karşı sert ekonomik yaptırımları kararlı şekilde uygularsa ve Almanya ve diğer ülkelerin de uygulamasını sağlarsa, özellikle Birleşik Krallık oligarklardan kendini soyutlarsa, yani tek yumruk olup tepki gösterirlerse Rusya büyük bir krize girer. Hindistan ve Çin hala Rusya'nın yanında ama bu iki ülke de ateşle oynamış oluyor. Batı değerlerine daha yakın olan Ukrayna halkı biat etmedi, sonuçta mutlaka kazanan Ukrayna halkı olacak.

Derya Akmaz
Derya Akmaz - 2 yıl Önce

Ne acıdır ki tüm ibretlik olayların özeti budur. Teşekkürler M.Münir

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Tarih boyunca, Batı hiçbiri zaman akıllı davranmamıştır. Bugün Ukrayna’ya yaşattığını, mazlum milletlere her zaman yaşatmıştır.
Atatürk’ün Yugoslavya Devlet Başkanı’ na, “Geçmiş olsun “ dediğini unutmadık.Emperyalizmin tek amacı vardır.Mazlum milletleri eğitimsiz bırakıp, müşteri durumunda tutmaktır.

uğur sezgin
uğur sezgin - 2 yıl Önce

Dün Hüsnü Mahalli yazdı. ABD'nin dünyadaki üs ve tesis sayısı, 700. ( Sadece Almanyada 86)Başka bir şey yazmaya gerek varmı bilmiyorum.

hic kimse
hic kimse @uğur sezgin - 2 yıl Önce

Almanya 1975 yilina kadar Amerikan isgali altindaydi aslinda. Ama gelismelerine engel degildi bu durum. Amerika ulkesine donuyor ve dondukce de daha kati acimasiz ulkelerin at kosturmalari basliyor. Bazen diledigin seyin olmasi daha kotu sonuclar dogurabilir :(


banner608

banner473