banner564

Ukrayna: Putin’in karanlık odası

Her savaşın başlangıcı karanlık bir odanın kapısını açmak gibidir. Karanlıkta nelerin gizli olduğunu hiçbir zaman bilemezsiniz.
Bu sözler karanlık odaların kapısını açmakta üstüne olmayan Hitler’e (1889-1945) aittir. Hitler dünyayı kana buladıktan sonra sevgilisi ile birlikte intihar etti ve en lanetlenmiş politikacı olarak tarihin sayfalarına gömüldü.
Daha geçen haftaya kadar artık Avrupa’da hiçbir lider karanlık bir odanın kapısını açmaya cesaret edemez diye düşünülüyordu ki Putin züccaciye dükkânına dalan bir fil gibi Ukrayna’yı istilaya girişti. Ve nükleer güçlerini hazır ola getirerek fazla gizli kapaklı olmayan bir şekilde, önüne çıkmayı düşünenleri nükleer silah kullanmakla tehdit etti. Bana karışmayın, diyor, Ukrayna’da ne istiyorsam onu yapacağım.
Ama daha bir hafta geçmeden köşeye sıkıştı. Beklentilerin aksine Ukrayna’yı çarçabuk dize getiremedi. Siviller askerlere katılıp kahramanca ülkelerini savunuyorlar. Ama dev Rusya’ya karşı zafer kazanmaları mümkün değildir. Tersine, ordusu ne kadar yavaş ilerlerse Putin’in o kadar daha zalim olması ve daha güçlü silahlarını devreye sokması muhtemeldir. 
Bugüne kadar Belarus hariç, Rusya’yı destekleyen bir ülke olmadı. Popüler olmak Putin’in derdi olmadığı için ne bu yalnızlık ne de Batı’nın uygulamaya giriştiği ekonomik baskılar onu yolundan döndürecek. 
Putin Ukrayna’yı parçalamak ve bağımsızlığını ortadan kaldırmak istiyor. Bu amaca ulaşmak için Avrupa’nın göbeğinde kendi Afganistan’ını yaratmaktan vazgeçmeyecek. 
 NATO karışmayacak çünkü bunun nükleer bir çatışmaya yol açması neredeyse kesindir. Ukrayna’ya silah yardımını artıracak ama Ukraynalılar cephede yalnızdır. 
Ukrayna macerasıyla Putin, İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden bu yana Avrupa’da sürmekte olan barış dönemini kapattı. Ömrünü tamamlamış gibi görünen NATO yeni bir hayat kazandı. Washington’un Avrupa üzerindeki etkisi arttı. Savunmaya mümkün olduğu kadar az para ayıran Avrupa devletleri yeniden silahlanmaya başlayacak. Nitekim Almanya bu yıl savunmaya yüz milyar Euro ek yatırım yapacağını ve ordusunu güçlendireceğini açıkladı.  
Putin Sovyetler Birliği’nin dağılmasını, Rusya’nın dünya liderliği mücadelesinde rütbe tenziline uğramasını kabul edemedi. Ukrayna’yı ele geçirmek yeni bir Rusya imparatorluğu kurma planının ilk adımıdır. 
Rusya’nın Ukrayna’da askeri başarıya ulaşması sadece Avrupa’da dengeleri değiştirmeyecek. Çin’i de genişleme emellerinde cesaretlendirecek. 
Türkiye Rusya’nın Ukrayna girişimini telin etti, ama Batı’nın Moskova’ya karşı aldığı önlemlerden muhtemelen mümkün olduğu kadar uzak duracak, Rusya’nın sıkışık durumunu paraya tahvil etmeye çalışacaktır. Özellikle ekonominin sallantıda olduğu bu dönemde turizm ve tarım ürünleri ihracatında Ankara’nın Rusya’yı kaybetmesi işine gelmez.
Daha şimdiden Putin’in girişiminin yanlış hesapların sonucu olduğu ortaya çıktı. Ama bu onu daha tehlikeli yapacaktır. Kıtanın doğusunda artık yeni bir Demir Perde var. Ne kadar dondurucu olacağı meçhul yeni bir Soğuk Savaş başladı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Patlak mısır
Patlak mısır - 2 yıl Önce

abd tek kalamıyor, ittifak yapıyor. çin tek kalamıyor, ittifak yapıyor. rusya tek kalamıyor, ittifak yapıyor. ancak bizim parlak beyinlere göre 80 milyonluk, ürettiği çok az şey olan türkiye, 8 milyarlık dünyada tek başına mı hareket edecek?

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 2 yıl Önce

Savaş çok kötü, onca insanın düzenini bozmak, ne kadar acı... Putin gibi diktatörlerin bahçelerine bahar gelmesin...:((

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Batı savaşı göze alamadığından Putin istediği gibi at koşturuyor. Nerdeyse tasfiye aşamasına gelen NA
TO 'nun bir emniyet sibobu sigorta olduğu bir kez daha anlaşıldı. Montrö anlaşmasının ne kadar önemlı olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Buradan çıkarılacak ders artık hiç birşey eskisi gibi olmayacak.

Turkish power
Turkish power @Sarp Ege - 2 yıl Önce

sovyetler’in ünlü açiliş sürecinde gorbaçov’a verilen sözler tutulmadi, nükleer silahlanma hiz kesmedi, nato’nun doğu avrupa’ya genişlemeyeceği vaadi unutuldu. putin yönetiminde rusya gücünün bir kismini toparladiktan sonra, bu durum yeni gerilimler yaratti. rusya, önce 2008’de ukrayna ve gürcistan’in bati’ya, nato’ya, ab’ye yanaşma hamlesine karşi gürcistan’a askeri müdahale ile iki otonom bölge kurdu. 2014’de rus yanlisi ukrayna hükümetinin ‘meydan devrimi’ ile yikilmasi ve ukrayna’ya nato üyeliği sözünü vermesi, rusya’nin kirim’i işgali ve ukrayna’nin doğusunda rus yanlilarina destek vermesi ile sonuçlandi. bugün yaşananlar bu sürecin devami. tabii, bu arada rusya’nin romanya ve polonya’daki abd üslerine güvenlik tehdidi oluşturduklari şeklindeki itirazlarina kulak asilmadiği gibi, rus sinirina 160 km. uzakliktaki abd üssünün tahkiminin devam ettiğini de hatirlatalim.

ece aksoy
ece aksoy - 2 yıl Önce

yeni gezegenler dünyaya katılmadıkça sıcak ve soğuk savaşlar sürecek

m.şakir
m.şakir @ece aksoy - 2 yıl Önce

Amerika kıtasını yeni bir gezegen kabul edebiliriz.Adı üstünde '' Yeni Dünya ''
Tüm büyük savaşlar nedense hep eski dünya'da oluyor. Yanlışlık bizde olmasın ?

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Putin Rusyası Ukrayna’yı işgal etmekle Batıyı karşısına almıştır Şimdiye kadar Dünyadaki en ağır yatırımlara magruz kalan Rusya Ukranya’da kısa vadeli kazanımlar elde edecektir fakat Orta ve Uzun vadede Rusya Ciddi bir şekilde Kaybedecektir ,

eyyup Ocak
eyyup Ocak - 2 yıl Önce

Merhaba Metin bey

Konudan bağımsız olarak Göbeklitepe ve sonrasında aynı bölgede bulunan arkeolojik keşiflerle ilgili düşünceniz nedir merak ediyorum doğrusu. Tarım toplumuna geçişten önce de yerleşik hayatın var olduğuna ilişkin değerlendirmeler mesela . Saygılarımla...

metin munir
metin munir @eyyup Ocak - 2 yıl Önce

Gelecek ay Göbeklitepe'ye gitmeyi planlıyorum. Ondan sonra bu konuda bir şey yazacağım.

Saygılar,
MM

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

İlkel insanlar, vahşi hayvanlardan korunmak için evlerini kazıklar üzerinde göl havzalarında yaptılar. Sonuçta hayvanların nesli tükendi ya da tehlike olmayacak sayıya indi.Sonra insanlar her yere, her iklime yayıldılar...
Sıra insanoğlunun kendi kendinin soyunu tüketmeye geldi! Bunda en büyük payı Kızılderililer, İnkalar ve yakın zamanda da Afrikalılar, Yahudiler, Ermeniler, Ezidiler, Aleviler aldılar! Hepsinde de Emperyalistlerin senaryosu var. Zülümde sınır tanımıyorlar! Bugün Ukrayna’da Yaşanan da aynı şey.
Bu korkunç tabloda bir tek Hitler layık olduğu cezayı aldı. Yasayla adını anmak yasak.
Irak’ta “kitle imha silahları var” yalanıyla film başladı, devam ediyor.
Allah, “sonumuzu hayır etsin” demekle hayır olmuyor. İnsan aklını işletmedikçe, daha çok film izlenir.Nükleer silahlarla da bu film biter.

cosar coskun
cosar coskun - 2 yıl Önce

güzel bir yorum : fakat Rasputini şımartmamak gerek Nato, gücünü gösterip orada olacaktı .özetlersek ön yargılı değil tüm sosyal ilişkilerimizde dahil ön bilği ile yaklaşalım.


banner608

banner473