banner564

Ülkelerin zenginliği 



Bir ülkenin ne kadar zengin olduğunu belirleyen doğal kaynakları değil insanlarıdır. 
Zenginlikten kastım sadece para değildir. 
Zenginlik tarifinin içinde özgürlük, hoşgörü, adil yargı, okullar ve hastaneler, kadın erkek eşitliği, din ve ırk ayrımının yarattığı çekişmelerin yokluğu gibi hayatı kaliteli yapan unsurlar vardır.
İyi bir gelire sahipsiniz ama Suudi Arabistan’da yaşıyorsanız, ne fayda?
Dünyanın varlıklı ülkelerinin çoğu doğal kaynak fukarasıdır. 
Bunların arasında Hollanda’nın ayrı bir yeri var. Hollanda’nın, bırakın doğal kaynağı toprağı bile kıttır. 
Tarım arazilerinin büyük bir bölümü “polder” diye bilinen, nehir deltalarının ve bataklık sularının başka alanlara akıtılması ile elde edilen topraklardır.
 
Bu yüzden denir ki “Dünyayı Tanrı, Hollanda’yı Hollandalılar yarattı.”
İlk polderler On İkinci Yüzyıl’da yapıldı. Deniz seviyesinin altında ve bugün ülke arazisinin yüzde yirmisini meydana getiren bu tarım alanlarının yönetimi devlet, özel sektör ve vatandaşların meydana getirdiği, sıkı müzakere geleneklerine sahip örgütlerin elindedir. Polder kültürü Hollanda insanının karakterinde önemli bir yer tutar.
Hollanda ileri teknoloji kullandığı için “tarımın silikon vadisi” olarak bilinir. 
Konya ilinden biraz daha büyük olmasına rağmen arazisinin yarıdan fazlasını ziraatçılığa tahsis eden ülke, dünyanın en büyük tarım ürünü ihracatçılarından biridir.*
Bu ihracat dünyada, değer olarak, arazisi ondan 270 kere daha büyük olan Amerika’nın ardından ikinci gelir. 
Yıl boyunca milimine kadar hesaplanmış yapay iklimlendirme altında üretim yapan seralar sayesinde Hollanda dünyanın en büyük domates ihracatçısı oldu. Patates ve soğan ihracatında ikincidir. Dünya sebze tohumu ticaretinin üçte biri Hollanda kaynaklıdır. 
Rijk Zwaan tarafından üretilen ve fiyatı dört lira civarında olan bir sera domatesi tohumu 77 kiloya kadar domates vermektedir.
 
Tarımdaki bu muazzam başarıyı daha çarpıcı yapan üretim artışının su, tarım ilacı, antibiyotik gibi girdilerde büyük azalmalar yaparak meydana gelmesidir.
Bu gelişmelerin arkasındaki beyin dünyanın en iyi tarım araştırma kurumu sayılan Wageningen Üniversitesi’dir.
Zaman zaman ülkenin çiftçileri üniversitede bir araya gelerek deneyimlerini anlatırlar ve üretim artırıcı yenilikleri tartışırlar.
Hollanda’nın tarım konusundaki şaşırtıcı ve kıskandırıcı başarısı, dünyayı tüketen problemlerinin çözülebilir olduğuna işaret ediyor. Ama dünya Hollanda ve bütün dünyalılar Hollandalılar gibi değildir, ne yazık ki.
Bundan sonra geri kalmışlığımızın kabahatini “Rum’un ambargosu”nda veya “dış güçler”de bulan politikacıları dinlediğinizde Hollanda’yı hatırlayın.

*İngilizce bilenler için bu konuda National Geographic’te muazzam bir yazı var :https://www.nationalgeographic.com/magazine/article/holland-agriculture-sustainable-farming
Şimdi tamam.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Bir Vatandas
Bir Vatandas - 3 yıl Önce

Hollandanin yaptigi en buyuk gelisme bence bilimsel teknolojik alanda degil de daha cok sosyal alandadir. Yani kendilerini dini ve geleneksel kati doktrinlerden kurtarip esnek olabilme ve yeniliklere acik olabilme aliskanliklarini erken kabullenmis ve uygulayabilmis ulkelerden biri olmalaridir. Eger bir sistem faydaliysa ise yariyorsa kabullenilir yok eger zararliysa terk edilir. Toplum boyle gelisir.

Bizim gibi gerici toplumlarda oldugu gibi "Iste dinimiz boyle gerektirir " veya "Geleneklerimiz soyledir" gibisinden takintilari yok. Bunlari asmis kendilerini bu batakliklardan kurtarabilmis bir toplum.

Bizim de ayni seviyeye gelebilmemiz icin, bu kadar acik goruslu, modern dusunebilen bir toplum olabilmemiz icin kendimizi bu gerici sabit fikirli gelenklerimizden aliskanliklarimizdan kurtarabilmemiz gerekir, fakat bunun tam tersi oluyor malesef. Ozellikle son yillarda modernizme dogru degil de tam tersine dincilige, gericilige, yobazliga dogru batmaktayiz. Bu gidisatla birakin Hollandalilar gibi olmayi simdiki halimizi bile ozleyecek duruma gelecegiz malesef.

mustafa yüksel
mustafa yüksel @Bir Vatandas - 3 yıl Önce

Al sana 4 yobaz! Bu yorumu beğenmemiş.

Ömer Türkmen
Ömer Türkmen - 3 yıl Önce

Hollanda kıtlığın beraberinde yüksek verimlilik de getirdiğinin en güzel örneklerinden biri. Hollandalılar sorunlarını sağa sola saldırıp, insanları katledip, toprak ele geçirerek değil teknoloji yoluyla çözmüşler.

Bır vatandas
Bır vatandas @Ömer Türkmen - 3 yıl Önce

Hem evet hem hayir. Evet su anda agresif degiller cunku agresif olmalari icin bir gerek yok. Eger bir ulke zenginse, cevresidneki ulkeler zenginse, aralarinda Avrupa ekonomik toplulugu gibi bir anlasmayla birlik olabiliyorlarsa, halkı ac degilse agresif olmaya gerek olmuyor zaten.

Fakat "agresivite gecmiste kaldi artik olmaz" demek de dogru degil. Daha ikinci dunya savasinda Yahudilere neler yaptiklarini gorduk. Hollandadaki toplumun buyuk bir bolumu Nazileri destekliyordu. Savaş bitti diye bu insanlarin fikrilerinin bir anda degiştigini ya da bu ideolojilerin bir gunde kayboldugunu duşunmek dogru degil. Bugün de neo nazi gruplarin hala daha hem Hollanda hem de diger Avrupa ulkelerinde ne kadar yaygin oldugunu biliyoruz ve gittikce bunlarin destekleyicileri artiyor.

Kisacasi hicbir ulke agresiviteden muaf, ya da "Bunlari Aşmiş" degildir. Her ulke her toplum her turlu şiddeti katliami yapabilme ozelligine sahiptir. Bu ozellik malesef insanlarin icinde olan bir ozelliktir. Tarih bunun tekrar tekrar hemen hemen dunyadaki her toplumda orneklerini gostermistir. Yani 'Hollandalilar cok medeni artik agresif olmazlar' dıye duşünmek bence dogru degil. Sartlar gerekirse onlar da agresif olabilirler.

Kısacası evet su anda agresif degiller cunku agresif olmalari icin bir sebep yok yoksa "Agresivite problemini aşmiş bunlar" diye degil.

Ömer Türkmen
Ömer Türkmen @Ömer Türkmen - 3 yıl Önce

Fakat bahsettiğiniz konular geçmişte kaldı, o yöneticilerin hepsi toprağın altında. Bugün ise Hollanda diğer ülkelerle karşılaştırıldığında hiç de agresif bir ülke değil, hatta Almanya dahil tüm Avrupa ülkeleri fazla pasif olmakla eleştiriliyor.

Bir Vatandas
Bir Vatandas @Ömer Türkmen - 3 yıl Önce

Yalniz zamaninda Hollandilar da saga sola saldirip insanlari katledip toprak ele gecirenlerdendi. Hollanda tarihine bakarsaniz ufacik bir ulke olmalarina ragmen dunyanin her tarafini somurmus her yerde kolonileri olan calip cirpmada en basarili toplumlardan biridirler.

Ornegin Guney Afrika'nin Apartheid rejimine, kole ticaretlerine veya Edonezyanin tarihine bir goz atmanizi tavsiye ederim.

Yasemin Oral
Yasemin Oral - 3 yıl Önce

Coğrafya kaderdir tezini tersyüz etmiş bence.Politik istikrar çok önemli.Bir de bilimi rehber edinmek.Yine çok beğendiğim bir yazı olmuş.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 3 yıl Önce

Evet yazı tekrar olmuş ama hiç önemli değil.
Her satırı güzel.Hele,”..hayatı kaliteli yapan
unsurlar..”ifadesi makalenin mihenk taşı olmuş.Üzerinde kitaplar yazılabilir.
Üniversitelerde ders kitabı olarak okutulabilir.

Bir Vatandas
Bir Vatandas @Ruh İkizi - 3 yıl Önce

Evet haklisiniz. Bu gibi ufak tefek teknik hatalar kimsenin umurunda degil , onemli olan yazinin icerigi. Zaten ben de buradaki herkes gibi icerik icin buradayim. Sadece bildirmek istedim o kadar.

Ali ozdemir
Ali ozdemir - 3 yıl Önce

Hollanda veya avrupa sömürge evet kendi aralarında iki dünya savaşı yaptılar ama bizi dış güçler savaştı demedim Avrupa birliğini kurdular

kerem
kerem - 3 yıl Önce

yılda 110 milyar dolarlık tarım ihracatı tarımda 1 numaralı ülke biz ise son sıradaki ülkelerden biriyiz hala 1960 model işlerle uğraşıyoruz.

Ruh ikizi @bir vatandaş
Ruh ikizi @bir vatandaş - 3 yıl Önce

Ruhu yakalayan , detaylarla uğraşmaz. Teşekkürler duyarlı vatandaş..

Bir Vatandas
Bir Vatandas @Ruh ikizi @bir vatandaş - 3 yıl Önce

Evet haklisiniz sayin Ruh Ikizi. Ben tesekkur ederim.

Bir Vatandas
Bir Vatandas - 3 yıl Önce

Galiba bir hata olmus, yaziyi iki kez kopyalayip yapistirmissiniz sanirim.


banner471

banner473