banner564

Venüs’te hayat 


İnsanoğlu on yıllardan beri değişik yöntemlerle uzayda canlı arıyor. 
Bu yöntemlerinden biri teleskoplarla gezegenlerin ve ayların atmosferinde biomarker, biyolojik emare aramaktır. Biomarker’ler canlılar tarafından üretilen moleküller, gazlar vesairedir.
Bundan birkaç gün önce bir grup Galli ve Amerikan bilim insanı Venüs’ü çevreleyen kalın bulut tabakasında böyle bir gaz bulduklarını açıkladılar. 
Bu gazın adı oksijensiz ortamlarda yaşayan hayat türlerinden biri olan fosfin’dir.
Fosfin üç hidrojen molekülü üzerine oturan bir fosfor molekülünden mürekkep, sarımsak kokulu ve çok zehirli bir bileşimdir. Kimyasal silah yapımında, zirai ilaçlarda kullanılıyor. 
Fosfin’in varlığı Venüs’ün bulutlarında canlı bir şeylerin olduğuna işaret ediyor. Denizde bir güvercine rastlamanın yakınlarda kara olduğuna işaret etmesi gibi. 
Bu hayat türünün Venüs atmosferindeki kimyasalların veya başka cansız bileşimlerin ürünü olması da mümkündür. Ama keşfi yapan bilim insanları bu olasılıkların her birini ayrı ayrı teste tabi tuttuklarını, hiçbirinin Venüs’te bulunmadığını söylüyor. 
Onlara göre tek açıklama bu molekülün bir canlı tarafından üretildiğidir.
 
Tabii, bilimcilerin varlığından haberdar olmadıkları kimyasal olgular olabilir ve Venüs bulutlarındaki “hayat emaresi” bunların bir ürünü de olabilir. 
Ama bu bulununcaya kadar şuna inanmak mümkündür: Kâinatta dünyadan başka bir yerde de hayat var ve o bulundu. 
Yani yalnız değiliz!
Her ne kadar bulunan canlı ancak mikroskopla görülecek kadar ufak, olağanüstü kötü kokan ve zehirli ve korkunç derecede sıkıcı bir yaşam süren minik bir şey olsa da.
Güneş sistemindeki sekiz uydudan biri olan Venüs evrende dünyaya en yakın olan ve ona en çok benzeyen gezegendir.
Venüs, veya Akşam Yıldızı, dünyadan görülen gök cisimlerinin en güzellerinden biridir. 
Bazılarının “dünyanın ikizi” olarak adlandırdığı gezegen aşağı yukarı yeryüzü büyüklüğündedir. Bazı bilim insanları Venüs’ün bir zamanlar hayat için müsait okyanuslar ve atmosfere sahip olduğuna inanıyor. Bir milyar yıl kadar önce sera gazları bu vahayı cehenneme çevirdi. Bugün karbondioksit gazı tarafından boğulan bir atmosfere sahip. Yüzey ısısı ortalama 465 santigrat derecedir. Basınç dünyadakinin 90 mislidir. Çevresinde 100 kilometre kalınlığında bir bulut tabakası vardır.
Gezegen metalleri yutuyor ve yüzeyine inen uzay araçlarını birkaç dakika içinde eritip eziyor. Venüs’ün kendisi fırın gibi iken gezegenin 60 kilometre yukarısındaki bulut tabakasında ısı 30 dereceye düşer ve basınç dünyadaki düzeye gelir. Bunlara dayanarak yarım yüzyıl önce bazı astronomlar orada hayat olabileceğini savunmuşlardı.
 
Eğer fosfin’ler gerçekten canlılar tarafından üretilmişse, hangi canlılar tarafından? Bu canlılar cehennem gibi sıcak bir gezegende nasıl üreyebildi ve bulutların arasında nasıl yaşayabiliyor? Bizim gibi DNA’ya mı yoksa tamamen değişik bir yapıya mı sahipler?
Bu soruların cevabı bilinmiyor. Ama çok zaman geçmeden muhakkak oraya uydular gönderilecek ve insanın çok merak ettiği sorulardan birinin cevabı kesinleşecek.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa İkiyaka
Mustafa İkiyaka - 4 yıl Önce

Fosfinin yapısını tarif ederken molekül yerine atom denmeliydi.

Vatandas
Vatandas @Mustafa İkiyaka - 4 yıl Önce

Sayin Omer Akman , her elestiriyi de yanlis uslup olarak gormek dogru degil. Hem sayin Mustafa Ikiyaka hem de ben yukardaki makalede bazi ufak tefek hatalar oldugunu gorduk ve bunlari bildirdik. Bu sekilde "duzeltici" veya "pozitif" bir elestiri yanlis uslup degildir.

Tabi ki kimse burada bilimsel bir yayinda oldugu gibi teknik olarak tamamen dogru, hatasiz, bir yazi beklemiyor. Sonucat bu bir gazetet makalesi, Metin bey bilimsel bir yayin yapmak amacinda da degil, ve konu zaten teknik olarak olayin aciklanmasi da degil. Konu kainatta baska yaratiklarin nar olabilecegine bir bakistir. Yani bu makalenin teknik olarak 100% mukemmel olmasi gerekmez.

Fakat bu hicbir elestirinin yapilmamasi anlamina da gelmemeli. Yapici elestirinin kimseye zarari yok ve her elestiriyi de kotu uslup olarak gormemek lazim. Tartismanin , elestirmenin bittigi yerde hersey biter.

Saygilar.

Ömer Akman
Ömer Akman @Mustafa İkiyaka - 4 yıl Önce

"Yanlış üslup, doğru sözün celladıdır" der Sadi Şirazi. Saygılar.

Vatandas
Vatandas @Mustafa İkiyaka - 4 yıl Önce

Evet , Fosfin 4 ATOMDAN olusan bir MOLEKULDUR.

Bunun yaninda bazi baska hatalar da var mesela bu cumle yanlis

"" Bu gazın adı oksijensiz ortamlarda yaşayan hayat türlerinden biri olan fosfin’dir.""

burada fosfin e bir hayat turu denilmis oysa fosfin bir hayat turu degil, bir canlinin urettig bir gazdir. Hayat turu fosfinin kendisi degil onu ureten canlidir.

metin münir
metin münir - 4 yıl Önce

Yazıdaki hatalara işaret eden okuyuculara teşekkür ederim.

Vatandas
Vatandas @metin münir - 4 yıl Önce

Rica ederim. Zaten amac pozitif bir elestiri yapmak, bir katkida bulunabilmek. Yoksa kimse zaten bu makalenin bilimsel bir yayin gibi tamamen dogru, teknik olarak hatasiz olmasini beklemiyor. Sonucta bu bir gazete makalesi, Oxford un astoronomi yayinlari degil . :)

Yazinizin verdigi mesaj anlasiliyor ve amacina ulasmistir bu yeter zaten, bunu buradaki herkes anliyor, biliyor bence.

Iyi calismalar.

metin münir
metin münir - 4 yıl Önce

Batı’da bu tür yazıları bilim background’u olan gazeteciler yazar. Yazar böyle biri değilse hataları editörler veya fact-checker’lar (görevi “doğru mu değil mi” kontrolü yapmak olanlar) tarafından bulunur ve düzeltilir. Bizde (KKTC’de ve TC’de) medyada bu yapılar yoktur. Bu nedenle benim bu yaptığıma benzeyen hatalar medyada çıkan yazılardan ne yazık ki hiçbir zaman eksik olmayacaktır.

Metin Münir
Metin Münir - 4 yıl Önce

Batı’da bu tür yazıları bilim background’u olan gazeteciler yazar. Yazar böyle biri değilse hataları editörler veya fact-checker’lar (görevi “doğru mu değil mi” kontrolü yapmak olanlar) tarafından bulunur ve düzeltilir. Bizde (KKTC’de ve TC’de) medyada bu yapılar yoktur. Bu nedenle benim bu yaptığıma benzeyen hatalar medyada çıkan yazılardan ne yazık ki hiçbir zaman eksik olmayacaktır.

Gurel ASIK
Gurel ASIK - 4 yıl Önce

Insan mevcudatı ve olayları Allah namına okumaz onu tanımkıaz ve ona dehalet etmezse yokluga hiclige karanlıga care bulamaz. halas ve necat Allaha iltica ile olur. venusu kesfetmek merakı tatmin dışında hiç bir şeye çare degildir.

Ömer Akman
Ömer Akman @Gurel ASIK - 4 yıl Önce

Sayın Veli Ali,
"Yanlış üslup, doğru sözün celladıdır" der Sadi Şirazi. Hatırlatır, saygılarımı sunarım.

Veli Ali
Veli Ali @Gurel ASIK - 4 yıl Önce

Din ve Allah insan uydurmasidir. Bilim bize dinin ne kadar yalan oldugunu tekrar tekrar gostermis ve gostermekterdir ama sizin gibi beyinleri dinle yikanmis kisiler bunlari gormemekle direnmektedriler.

Din insanligin en buyuk hatasidir. Din ve yobazlik her zaman insanlarin, bilimin , teknolojinin gelismesnie engel olmus karsi cikmistir. Nitekim sizin bu sozleriniz "venusu kesfetmek merakı tatmin dışında hiç bir şeye çare degildir." bunun en guzel ornegidir.

Kisacasi din olmasaydi belkide bugun Mars ve diger bircok gezegende koloniler kurmus , bircok hastaligin ve sorunun caresini bulmus olurduk. Malesef siz ve sizin kafadaki yobazlar bilimin ayagina hep bag olmus engellemis ve hala engellmeye devam etmektedirler.

Durmuş Aksoy
Durmuş Aksoy - 4 yıl Önce

Zevkle okudum. Mükemmel bir yazı. Elinize yüreğinize sağlık Metin Münir.


banner608

banner474