banner564

Yangın felaketine karşı önlem alınmalı

Halen anavatanımızın Akdeniz bölgesinde devam eden orman yangınları hepimizi derinden üzmüştür. Yaraların erken sarılmasını ve tahmin edildiği gibi eğer yangınlar sabotaj sonucu ise, sırf anavatanı zor durumda bırakmak, zarara uğratmak amacı ile ormanları yakan suçluların belirlenerek, en ağır şekilde cezalandırılmasını dilerim.
Orman yangınları ile mücadelede, öncelikle koruyucu önlemlerin alınması ve yangın çıkmamasının sağlanması gerekir.
Bunun yanında yangın başladığı zaman, ilk birkaç saat içinde yayılmadan ve şiddetlenmeden derhal müdahale edilerek söndürülmelidir.
Yakın geçmişte Amerika, Kanada, Portekiz, İspanya, Avustralya gibi bize göre yangınlarla mücadelede gerekli olan araç gereç bakımından çok daha avantajlı olan ülkelerde çıkan orman yangınlarının aylarca sürmesi ve kontrol altına alınamaması, yangınlara yayılmadan müdahale edilmesinin ne denli önemli olduğunu gösterir.
 Halen bizimle aynı coğrafyada bulunan İspanya, İtalya, Sicilya, Yunanistan ve anavatanın Akdeniz bölgesinde çıkan, günlerce kontrol altına alınamayan, büyük can mal kayıplarına ve acılara sebep olan orman yangın felaketlerini dikkate alarak,  gerekli hazırlıkları yapmamız gerekir. Bu çerçevede:
1. Etkili görsel yayınlarla, halkımız orman yangın felaketine karşı bilinçlendirilmeli ve ormanların korunmasında yardımcı olması sağlanmalı;
 2. Eğer devre dışı ise, orman alanlarını uydu kamera istemi ile gözetleme sistemi, acilen hizmete sokulmalı;
3. Yürürlükteki ‘Arazi Yangınları ile Mücadele Yasasının 5(3) Maddesi uyarınca yangın çıkmasının önlenmesi için, anayol hendeklerindeki kuru otlar derhal temizlenmeli;
4. Güneyde ve birçok Akdeniz ülkelerinde yapıldığı gibi, yangın riski bulunan yaz aylarında devlet görevlilerinin gözetimi altında bulunan piknik alanları dışında, ormanlara girişler yasaklanmalı;
5. Sigara izmaritini söndürmeden gelişigüzel yerlere atma alışkanlığını önleyici, caydırıcı yasal düzenleme yapılmalı;
6. Orman dairesinin boş olan, ağır araç sürücüsü ve teknik personel kadrolarına, acilen atama yapılmalı;
             7. Vatandaşların kırsal alanlarda ve yerleşim yerlerindeki boş alanlarda, ateş yakmaması, çok sıkı denetimler ile sağlanmalı;
    8. Ormanların içinden geçen elektrik hatları sürekli kontrol edilmeli, dallara sürünen ve yangın riski oluşturan teller onarılmalı;
9. Halen caydırıcı olmayan yangın cezaları artırılmalı ve yangın çıkaranların canının yanması sağlanmalı;
10. Sabotaj olasılığına karşı ormanlarımızı Ekim ayı sonuna kadar, karadan ve havadan gözetim altında tutmalıyız. 
Yangın felaketi, büyük oranda insan kaynaklı olduğuna göre, önlenmesi mümkündür ve insanların elindedir.
KKTC gibi yeşil alan fakiri bir ülkede ormanların yanarak yok olması, ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızın ve canlıların olumsuz etkilenmesine sebep olur.
Bu nedenle, öncelikle hükümet, orman yangınlarının önlenmesinde görev ve yükümlülüklerini acilen yerine getirmeli.
Vatandaşlarımız da hepimizin ortak malı olan ormanlarımızın yangınlardan korunması için, devlete yardımcı olmalı. Zaten yürürlükteki yasaya göre, tüm vatandaşlar yaşadıkları bölgedeki orman yangınlarının söndürülmesi faaliyetlerine yardım etmek zorundadır.
Hepimizi üzecek ve hepimizi olumsuz yönde etkileyecek orman felaketi ile karşılaşmamak için, hükümet ve vatandaşlarımız azami duyarlılığı göstermelidir.
Ağaç ve ormansız bir dünyada insan ve canlıların yaşamlarını sürdürebilmelerinin mümkün olamayacağı unutulmamalı.
Kuşkusuz anavatanın çeşitli bölgelerinde aynı zamanda orman yangını çıkması, tesadüfi ve normal kabul edilemez. Sabotaj sonucu olduğunu akla getirir.
Buna rağmen küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgede bulunmamız nedeniyle, bundan sonra bölgemizde ve ülkemizde yangın riski, artacak. Ayrıca yanan ormanların yerinin yeniden ağaçlandırılması kuraklık nedeniyle,  çok daha zor olacak. 
Bu nedenle hepimizi üzecek ve olumsuz yönde etkileyecek yangın felaketi ile karşılaşmamak için,  her zamandan daha dikkatli, sorumlu ve bilinçli hareket etmeliyiz.
Ormanları sevmek ve korumak sadece doğaseverlerin hobisi olmayıp, tüm insanların başlıca görevlerinden biridir. 

YORUM EKLE

banner608

banner474