banner564

Yangından korunmak…

Geçitköy’de çıkan ve bin dönümlük ormanın kül olmasının yanında birçok canlının ve evlerin zarar görmesi, tehlike çanlarının çalmaya başladığını ve tedbirli olmamız gerektiğini ortaya koymaktadır.
Ormansız ve ağaçsız bir dünyada insanların yaşaması mümkün değildir. Hele kurak ülkemiz için orman varlığı yaşamsal önemdedir. 
Hava sıcaklıklarının yüksek olması ve kuraklığa bağlı olarak, ülkemizde orman riski oldukça yüksektir. Tarih boyunca ülkemiz, yangın felaketinden önemli derecede etkilenmektedir. Son yıllarda küresel ısınmanın şiddetinin ve kavurucu sıcakların artması, yangın tehlikesinin daha da artmasına sebep oldu.
Hepimizi üzecek bir yangın felaketi ile karşılaşmamak için, acilen gereken önlemler alınmalı ve herkes, koruyucu önlemlere katkıda bulunmalı.
 Yakın dönemde Avustralya, ABD, İspanya ve Kanada gibi bizden daha fazla olanaklara sahip ülkelerde çıkan orman yangınlarının, aylarca kontrol altına alınamaması, yayılan yangının söndürülmesinin çok zor olduğunu gösterir.
Çünkü, yangının yayılmadan kontrol altına alınamaması durumunda, sıcaklık aşırı derecede yükseldiği için, su ile söndürülmesi zorlaşmakta hatta mümkün olmamaktadır.
Yangın çıktığı zaman sıcaklık:
İlk 5 dakikadan sonra yaklaşık 500 santigrat dereceye yükselir;
10 dakika sonra yaklaşık 600 santigrat';
15 dakika sonra yaklaşık 700 santigrat;
30 dakika sonra yaklaşık 800 santigrat;
90 dakika sonra yaklaşık 1000 santigrat;
Üç saat sonra yaklaşık 1100 santigrat dereceye ulaşır;
Bazı yangınlarda sıcaklığın, 1500 ile 1700 santigrada çıktığı olmuştur.
Bu sıcaklıklar, tuğlanın damladığı yani eridiği sıcaklıklardır. (Prof.Dr. Abdurrahman Kılıç 2010)
İşte bu nedenlerden dolayı yangınla mücadelede başarının sırrı, hızlı ve erken müdahaledir. Yangına ne kadar erken müdahale edilirse yangını söndürmek o kadar kolay olur.
Yeni başlayan yangını bir kişinin bile kolayca söndürmesi mümkündür. Ancak büyüyen ve kontrolden çıkan yangının, on binlerce kişi tarafından bile söndürülmesi zorlaşmaktadır.
Bu gerçek dikkate alınmalı, ormanlarımız yaz aylarında gözetim altında tutulmalı ve olası yangın çıktığı anda belirlenerek, yayılmadan söndürülmeli. 
Yaz aylarında yangın gözetim ve söndürme ekipleri oluşturulmalı, gerekli araç gereç hazır tutulmalı. Özellikle, yangınlara çıkış anında müdahale olanağı sağlayan yangın uçağı veya helikopteri temini gerekir.
Bu yıl ana vatanımızın Ercan Havaalanında bir yangın helikopteri bulunduracağı açıklaması yüreğimize su serpmiştir. Fakat bizim de görevlerimizi yapmamız gerekir. 
Orman yangınlarının yaklaşık %98’i insanlardan kaynaklanır. Bu nedenle yangın konusunda tüm TV’lerde bilinçlendirme programları yayınlanmalı.  
Yollarda seyahat eden vatandaşlarımız,  kesinlikle araçlarından sönmemiş sigara izmariti atmamalı, bu tehlikeli alışkanlığı caydırıcı yasal düzenleme yapılmalı;
Elektrik Kurumunun, ormanların içinden geçen elektrik hatlarını acilen kontrol etmesi ve dallara temas eden kablo varsa, gereken düzeltmeyi yapması sağlanmalı. Bundan sonra ormanlardan havai elektrik kabloları geçirilmesine izin verilmemeli;
Yürürlükteki yasalar uyarınca, ormanlarda ve ormanlara yakın arazilerde ateş yakılmamalı;
Yürürlükteki ‘6/1979 sayılı Arazi yangınları ile mücadele yasası uyarınca,  Karayolları Dairesi acilen yollardaki otları temizlemeli;
Belediyeler sorumluluk alanlarında bulunan yolların iki tarafındaki ve yerleşim yeri içindeki boş arazilerde bulunan kuru otları temizlemeli;
Bu yıl kavurucu sıcaklardaki olağanüstü artış dikkate alınmalı ve yaz ayları boyunca araçların ve piknik amacı ile insanların ormanlara girmesi yasaklanmalı. Ayrıca girişleri engelleyici önlemler alınmalı;
Ormanların gözetlenmesi  daha ciddi bir şekilde yapılmalı; Ormanları 24 saat gözetim altında tutmaya yarayan elektronik sistem eğer arızalı ise, onarılıp devreye sokulmalı;
Yangın riskini artırması nedeniyle, ağaçlık alanların yakınına çöp dökülmesine kesinlikle izin verilmemeli.
Kısaca belirtmek gerekirse, yeşil ciğerlerimizin yanmaması için, başta gözetim ve erken mücadele olmak üzere, gereken önlemler acilen alınmalıdır. 

YORUM EKLE

banner608

banner473