banner564

Yatırım

  KKTC’de en önemli sorun işsizlik ve gençlerimizin tümüne yakınının göç etmesi, böylece nüfusumuzun azalması, Rumlarla aramızdaki açığın büyümesidir.

 Yeni istihdam olanakları yaratılabilmesi ve işsizliğin önlenmesi için ise, mutlaka yatırım yapılması şarttır.
Devletimiz topladığı vergilerle çalışanların maaşlarını bile ödeyemediğine göre, bir de yatırım yapması beklenemez.
Özel kesimimizin de yeterince gelişmediği için büyük yatırımlar yapabilecek güçte olmadığı, inkar edilemeyen bir gerçektir.
KKTC’nin henüz tanınmamış olması ve geleceğinin nasıl şekilleneceğinin  belli olmaması nedeniyle, yabancı yatırım bakımından avantajlı bir durumda değiliz.
Mevcut koşullarımız nedeniyle ülkemiz yabancı yatırımcılar için çekici olmadığına göre, yatırım yapılmasını caydırıcı tutum ve uygulamalar içinde olmamız, zararımızadır.
 Çünkü yabancı yatırımcılara muhtacız. Ayrıca KKTC’ coğrafyasında  yapılan her eser, her yatırım mutlaka ülkemize bir zenginlik kazandırmaktadır.
Bu nedenle bize karşı dostça duygular içinde olmayan, ambargolarla fakirleşmemizi ve çaresiz kalarak teslim olmamızı isteyen Rumlar, yabancıların ülkemizde yatırım yapmasını şiddetle engellemektedir.
Öte yandan modası geçmiş sapık İdeolojik saplantıların etkisi altında olan, kendilerini Rum ulusal tez ve davasına hizmet etmeye adayan, devletimiz ile halkımıza karşı anlaşılması zor düşmanca duygular içinde olan içimizdeki bazı yabancı işbirlikçileri de, ülkemize gelen  az sayıdaki TC.’li yatırımcıları kötüleyerek, suçlayarak, üzerek,  kaçırmak çabasındadır.
Tek avantajlı yanımız, henüz bozulmayan doğamız, iklimimiz ve denizimizdir. Bu nedenle Ülkemizde  yatırımlar, genellikle inşaat ile  turizm kesimine yapılmaktadır. Devletimizin en önemli vergi geliri de bu yatırımlardan elde edilmektedir.
Turizm ve inşaat sektöründe yatırım yapanları kötülememiz, onlara zorluk çıkarmamız, haksızca suçlamamız ve kaçırmamız zararımızadır.
Yaşanan dönemde süper güç olan  Rusya , Amerika ve Çin bile yabancı yatırımcılara olağanüstü cezbedici olanaklar ve kolaylıklar sağlamaktadır.
Güneydeki refahın yabancı yatırımlar sayesinde olup, Rum yönetimi başkanı sırf yabancı yatırımcıları getirmek amacı ile yabancı ülkeleri ziyaret etmektedir.
KKTC gibi fakir ülkelerde yabancı sermaye yatırımları, üretim ve ekonomik büyüme hızının artmasına yardımcı olur;
Ülkede sermaye ve teknoloji yetersizliği nedeniyle atıl durumda olan kaynakların işletilmesi ve ekonomiye kazandırılmasını sağlar;
Ülkemizin sermaye birikimini artırır, üretim kapasitemizi genişletir, emek talebini artırdığı için istihdam olanakları yaratır;
Ülkemizde işletmecilik ve teknoloji düzeyinin artmasına yardımcı olur, yerel ekonomik aktörleri etkilediği için iç piyasayı canlandırır;
Ülke ekonomisinde üretim, istihdam, gelir, fiyat, ödemeler dengesi ve genel refah gibi etkiler oluşturur. Devlet önemli miktarda vergi elde eder.Zaten ekonomik büyüme ve ulusal hasıla üzerinde yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
Kuşkusuz yatırımcıların amacı kazanç elde etmektir. Ancak biz de ülkemizde yatırım yapılmasına muhtacız. 
Bu nedenle ambargoları delen ve ekonomik riskleri umursamayıp ülkemizde yatırım yapanlara karşı, olumsuz tutum ve davranış içinde olmamız en azından vefasızlıktır.

YORUM EKLE

banner471

banner473