banner564

Yaygın antidepresan kullanımına yeni uyarı

Salgın hâlini alan ve birçok ciddi yan etkisi olan antidepresan kullanımını frenlemek amacıyla Amerikan Gıda ve İlaç Ajansı FDA ilaç kutularının üzerindeki uyarıları sertleştirme kararı aldı.
Sebep, benzodiazepin hammaddesi içeren Xanax, Diazem, Klonopin ve Ativan gibi eczaların kutularında yazılı olan uyarıların, bu ilaçları kullanmanın tehlikelerinin yeteri kadar altını çizmemesi.
Benzodiazepinler yaygın olarak depresyon, anksiyete, uykusuzluk, panik, nöbet gibi birçok ruhsal iyi olmama durumunda kullanılmaktadır.
FDA açıklamasında özetle şunları söyledi:
Bu ilaçların bağımlılık yaratmak, onlarsız hayatı sürdürememek ve suiistimal gibi ciddi tehlikeleri vardır.
Bunların yeteri kadar bilinmemesi, bu ilaçların gereğinden sık reçete edilmesi ve kullanılması sonucunu vermektedir. 
Risk bu ilaçların başka ilaçlar ve maddelerle kullanılması hâlinde daha da büyüktür.
İlacın suiistimali veya yanlış kullanılması doz aşımına veya ölümlere neden olmaktadır - özellikle afyon içeren ağrı kesiciler, alkol ve yasal olmayan uyuşturucularla kullanıldıklarında bu oran artmaktadır. 
Amerika’da uyuşturucu doz aşımı yaşayanların yüzde 30’unun kanında bu tür ilaçlar bulunmuş. 
Düzenli olarak birkaç gün ya da birkaç hafta kadar alındıklarında bile benzodiazepinler bağımlılık yaratır. İlaçları âniden kesmek veya dozunu azaltmak ölüm tehlikesine varan olumsuzluklara neden olabilir.
Ciddi suiistimal riski, bağımlılık ve onlarsız yapamama durumu ve ilacı bırakmanın yarattığı ciddi tepkilere dikkat çekmek amacıyla FDA bütün benzodiazepin içeren ilaç kutularındaki uyarıların güncelleştirilmesine karar vermiştir.
Benzodiazepin içeren ilaçlar en popüler ilaçlar arasındadırlar. 
FDA’ye göre 2019’de ABD’de yaklaşık olarak 92 milyon kutu Xanax ve benzeri ilaç reçete edilmiş.
TC Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre bu tür ilaçların kullanımı Türkiye’de 2018 yılında 308 milyon kutuya ulaştı. 
 
ABD’nin nüfusunun 330 milyon, yani TC nüfusunun dört misli kadar olduğu düşünülecek olursa Türkiye’deki antidepresan kullanımının korkunçluğu ortaya çıkar.
Sevgili istatiksiz KKTC’mizde durum ne olabilir? 
Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’ni aradım ama ilaç takip sistemleri olmadığını söylediler. Beni Sağlık Bakanlığı’nın 
Ecza bölümüne yönlendirdiler.  Onlar da bilmiyormuş.
Ama Türk her yerde Türk olduğuna göre burada da benzodiazepin içeren ilaçların aşırı derecede ve tehlikeli bir biçimde kullanıldığını düşünmek çok da yanlış olmaz. 
Alprazolam (Xanax), Klonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih edilen ilaçlardır.
Benzodiazepin içeren diğer ilaçların isimlerini internette bulabilirsiniz. Ama bu maddeyi veya başka bir maddeyi içersin, bütün antidepresanlar benzer tehlikeleri taşır.
 
* https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-requiring-boxed-warning-updated-improve-safe-use-benzodiazepine-drug-class?utm_medium=email&utm_source=govdelivery

YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandas
Vatandas - 4 yıl Önce

Burada bir teknik duzeltme yapmak isitoyrum yine izninilze. Benzodiazepinler tam olarak anti-depresan ilaclar olarak degil de yatistiricilar olarak kullaniliyorlar. Anti-depressanlar baska bir gruba dahil (mnesela SSRI ler , lityum gibi) .

Ancak benzo larin siklikla yatistirici ya da uyku ilaci olarak kullanildigi cok dogru ve duzenlenmsi de gerekli mutlaka. Buna tamamen katiliyorum.

Ulkemizde basibos bir ilac kullanma alsikanligi var ve dediginiz gibi bu mutlaka kontrol altina alinmali. Belki de insanlar kendi kendilerine busekilde kontrolsuz ilac kullanimiyla yaradan cok zarar veriyorlar ama kimse farkinda bile degil.

Not: ruh krizi diye yazan yorumcuya tamaen katiliyorum. Yorum listesi birkac yorumdan sonra kapaniyor. Bunun bir caresisni bulabilirseniz cok iyi olur. Simdiden tesekkurler.

ali özdemir
ali özdemir - 4 yıl Önce

kıbrısta ne kontrol ediliyorki antidepresanlar takip edilsin

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 4 yıl Önce

MM yine önemli bir konuya değinmiş.Ellerine sağlık. Lakin bilemem dünyanın başka yerlerinde de, “Böyle gelmiş, böyle gider.” gibi abuk subuk ifadeler var mı?

ruh ikizi
ruh ikizi - 4 yıl Önce

Bir de istediğimi yazamıyorum. yorum süresi çok kısa.Çaresi var mı?

metin münir
metin münir @ruh ikizi - 4 yıl Önce

Pek emin değilim ama yazıp kopyalarsanız belki olur.

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 4 yıl Önce

İnsan ömründe bir işe yarar,
iki iş tutan karanlığa ıslık çalar.
Sayın Metin Münir de güzel dostum,
Alanında hatırı sayılır bir yer tutar.

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 4 yıl Önce

Her konuda ama her konuda fikri olanlar,
Gürültü ettiklerinin farkında değiller.
insan kendisini bir tanısa güzel dostum,
İnanın dünya bir başka güzel olur.

Vatandas
Vatandas @Ruh ikizi - 4 yıl Önce

Herkesin HER KONUDA fikrini soyleme kendini ifade etme ozgurlugu vardir. Bu insan haklarinin ve uygarligin temelidir. Herkes de buna saygi gostermek zorundadir.

Bir taraftan burada KENDI FIKIRIERINIZI yazarken diger taraftan da baskalarina KURU GURIULTI YAPMA demek de hipkrotligin daniskasi oluyor.

Ustelik benim yazdiklarim FIKIR degil Bilimsel gercekler bublar. Ogrenmek isterseniz size birkac link atayim.

Benzodiazepinler icin = https://en.wikipedia.org/wiki/Benzodiazepine

Antidepressanler icin = https://en.wikipedia.org/wiki/Antidepressant

Gordugunuz gibi bunlar birbiryle hicbir alakasi olmayan tamamen farkli ilaclardir.

Zaten benim amacim da burada bu gibi teknik detaylari belirterek bir katkida bulunmak. Yoksa yazilan metnin icerigine, Kibristaki kontrolsuz ilac kullanimina karsi elestiri degil zaten. Metin beyin yazdiklari tamamen dogru ve hakli bir sekilde yine cok onemli bir sorunu dile getirmis buna tamamen katildigimi da belirttim zaten.

Tartsisilan KONUYU degil de TARTISAN KISIYI elestirmeye bu sekilde ad hominem bir saldiriya da turk dilinde dangalaklik denir herhalde. Ya da ben daha iyisini bilmiyorum.

O zaman size tavsiyem insanlari elestiri yapti , fikrini soyldedi diye elestirmektense, seslerini kesmeye calismaktansa, herkesin fikrine saygi gostermeyi ogenirseniz uygarlik adina buyuk bir adim atmis olursunuz.

Hoscakalin.

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 4 yıl Önce

Amacım kimseyi rencide etmek değildir.Bir yakını 20 yıldır benzer ilaç alan birinin hassasiyetidir.Herkese sayg ve hürmetler.

Vatandas
Vatandas @Ruh ikizi - 4 yıl Önce

Iyi de sahibine kizip da esegi dovmek de olmaz. Dogrulari soylemek, yanlislari duzeltmek yanlis birsey degil. Herkesin fikrine saygi gostermek de uygarligin insan haklarinin temelidir. Fikrini soyledi diye veya bir hatayi duzeltti diye kimseyi asagilamak , "kuru gurltu yapma" demek olmaz.

Bilimsel dogruluk, bilimsel gerceklik, KANITA DAYALI (evidence based) dogrular olmadan yolumuzu kaybederiz. Bu yuzden bu konudaki duzeltmeler onemlidir.

Beni gercekler iliglendirmiyor , sesisnizi kesin , gurultu yapmayin diyerek bu sekilde gerceklerden kacmak kelime anlamiyla yobazlik olur.

Kendi yakininizin bu gibi ilaclari kullanmasi uzucu am zaten daha once de soyledim, Metin beyin burada bildirdigi gibi , Kibrista bu gercek ve cok buyuk bir sorun. Bu gibi sorunlarin konusulmasi cozumlerinin bulunmasi bence de cok onemlidir. Bu BUTUN ilaclar icin gecerlidir bence de.

Saygilarimla

Teoman Aydıner
Teoman Aydıner - 4 yıl Önce

Bu antidepresan kullanımı gerçekten büyük sorun,biraz kırlarda yürüyerek,spor yaparak iyileşecek bir kişiye hemen antidepresan yazabiliyor.


banner608

banner473