banner564

Yaygın felaketinden gerekli dersler alınmalıdır

İçinde bulunduğumuz coğrafyada sağlıklı yaşam için ağaç varlığı olağanüstü gerekli ve değerlidir. Bu nedenle bitki örtüsünü her türlü olası risklere karşı korumak için gereken önlemleri almalıyız.

 Her şeyden önce küresel ısınmanın da etkisi nedeniyle KKTC’de yangın riskinin çok yüksek olduğu dikkate alınmalıdır. Yangınların tümüne yakını da insan kaynaklı olduğuna göre, herkesin daha duyarlı ve bilinçli hareket etmesinin sağlanması amacı ile mevcut yasalar acilen caydırıcı duruma getirilmeli. Kimsenin başkalarına kızıp ve şeytana uy, ormanı yakmaya cesaret edememesi sağlanmalı. 
      Yangına sebep olması nedeniyle, elektrik kabloları ağaçlar arasından geçirilmemeli. Ağaçların arasından geçen elektrik hatları, mutlaka denetlenmeli ve kabloların dallara temas etmesi engellenmeli. Ayrıca trafoların etrafındaki kuru otlar temizlenmeli.
Birçok ülkede ve hemen güneyimizde olduğu gibi bizde de yangın riskinin yüksek olduğu yaz döneminde, ormanlara girişler yasaklanmalı.
Yürürlükteki Arazi Yangınları ile Mücadele Yasası uyarınca rutin hizmet olarak her yıl ilkbahar sonunda yollardaki kuru ot temizliği aksatılmadan yapılmalıdır.
Yaz girişinde kırsal alanlardaki ağaçlıkların yangından korunması için, çevrelerinde pullukla birkaç metre genişliğinde koruma şeritleri oluşturulmalı ve zemindeki otların sürülmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla Tarım Bakanlığı vatandaşları teşvik edip, uyarmalıdır.
Kalkanlı’da koruma altında olduğu ileri sürülen anıt ağaçların zemini sürülmüş olsaydı ve etrafına pullukla birkaç metre genişliğinde emniyet şeridi oluşturulsaydı yanmayacaktı.
Yangının ilk başladığı yerde ve anda yayılmadan söndürülmesi halinde yayıldıktan sonra kontrol altına alınmasının, imkansız kadar zor olabileceği dikkate alınmalı.
Bizden çok daha fazla olanaklara sahip olan ABD, Avustralya ve İspanya’da yakın geçmişte ortaya çıkan orman yangınlarının aylarca söndürülememesi bu gerçeği kanıtlamaktadır. 
Yangın mahallinde ortalama sıcaklık değeri 1’inci dakikadan sonra hızla artar.
Yangın çıktığı zaman sıcaklık:
İlk 5 dakikada yaklaşık 500 santigrat;
10 dakika sonra yaklaşık 600 santigrat;
15 dakika sonra yaklaşık 700 santigrat,
30 dakika sonra yaklaşık 800 santigrat;
90 dakika sonra yaklaşık 1000 santigrada;
Üç saat sonra yaklaşık 1100 santigrat ulaşır;
Bazı yangınlarda sıcaklık 1500 ile 1700 santigrada çıktığı olmuştur.
Bu sıcaklıklar, tuğlanın damladığı sıcaklıklardır. (Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç 2010)

Bilinen gerçekler nedeniyle yangın felaketinden korunmanın ve en az zararla kurtulmanın çaresi, erken müdahale etmek ve yayılmadan yangını söndürmektir.
Yangına erken müdahale edebilmek için gözetleme istasyonları ve uydu kamera sistemi ile ormanlarımızı, 24 saat gözetim altında tutmalıyız. 
Her türlü arazide çıkan yangınlara, en erken zamanda müdahale etmek olanağı sağlaması nedeniyle, yangın helikopteri ve uçağı temin etmeliyiz. 
 Kuşkusuz, anavatanımızın en sıkıntılı olduğu zamanlarda bile tüm yangın felaketlerinde bize fedakârca yardım ettiği inkâr edilemeyen bir gerçektir. Ancak anavatandan helikopterin gelmesi en az birkaç saat alır.
Bu süre içinde de yangın şiddetlendiği ve geniş alana yayıldığı için, söndürülmesi zorlaşmakta ve maddi zarar büyümektedir.

YORUM EKLE

banner608

banner473