banner564

Yaz korkusu


Bugün hava soğuk ve bulutlu. 
Pencereyi açınca uslu bir yağmurun kalan birkaç incir yaprağına düşüşünün sesini duyuyorum ve çıplak bir dalda siyah bir incir görüyorum. Dökülen yapraklar, saklambaçta saklanan çocuğun yakalanması gibi, onu ele verdi. 
Sen Ağustos meyvesisin Ocak’ta ne arıyorsun, diye seslendim ona. 
Sahipli olup olmadığını bilmediğim siyah beyaz bir kedi var. Her sabah pencereyi açtığımda onu ahşap bahçe kanepesinin üzerindeki yastıkta yatar görürüm. Pencere açılma sesini duyunca başını kaldırır ve sarı çizgili gözlerini kırpırdatmadan bana bakar. İlk oraya dadandığında bakışları endişeli gibiydi. Ama artık açılan pencereden ona bir tehlike gelmeyeceğini biliyor. Bana bir “gene mi sen” bakışı fırlatıyor uyumaya devam ediyor. 
Bu sabah yerinde değil. Yastık ıslak. Kuruyuncaya kadar tembelliğini muhtemelen odunlukta yapacak.
Kapıyı açınca kar kokulu bir rüzgâr vuruyor yüzüme. Karşıda Toroslar görünüyor. Soğuk nedeniyle hava berrak olduğu için dağın tepesindeki karlar ve onların üstündeki bulutlar apaçık. 
Her yıl yağmurlardan sonra saklandıkları yerden çıkan salyangozların sayısında azalma var. Bunu en sevdikleri gıda olan siklamen ve zambak yapraklarındaki yeniklerin azalmasından anlıyorum. Bazı yerlerde hiç yenik yok.
Havalar ısınınca salyangozlar ağaç kovuklarına, yığma taş duvarların deliklerine, plastik saksıların altına veya kenarlarına sakyaz uykusuna yatarlar. Sökülmesi zor bir şekilde gizledikleri yerin yüzeyine yapışırlar. 
Geçen Ağustos’taki sıcak dalgası Akdeniz’de rekor yüksekliklere neden oldu. İtalya’da sıcaklık 48,8 santigrat dereceyi buldu. İspanya 47,4, Tunus 49 dereceyi gördü. Türkiye, Cizre’de kaydedilen 49,1 derece ile rekor kırdı.
Lefkoşa’da ise sıcaklık 46,2 idi.
Bir yerde okuduğuma göre salyangozlar kabuklarının içinde pişip öldüler. Buna hiç şaşırmadım, çünkü ben de neredeyse evde pişip ölüyordum.
Hava buz gibi. Ellerim cebimde. Aklım ise gelecek yazda. 
Birkaç gün sürecek olan bu soğuğa bakmayın. Kıbrıs Akdeniz’in en sıcak adasıdır ve ortalamaya bakacak olursanız en sıcak kışlara sahiptir. Havası dünya ortalamasının üstünde ısınıyor. Yirminci Yüzyıl’ın başından beri süren aralıksız bir yükselme var.
Bu sene Temmuz ve Ağustos’ta serin bir yerlere kaçmalıyım, ama nereye?
Birkaç portakal topladıktan sonra incire uğruyorum. Acaba meyvesi yenecek kıvamda mı? İki parmağım arasında sıkıyorum, yumuşak. Kesip eve dönüyorum ve yarısını bir süredir benimle olan oğluma veriyorum.
“Baba, bu sene incirler erken çıktı.” diyor şehirli oğlum.
Tadı? Eh. Ocak için fena değil.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yavuz
Yavuz - 2 yıl Önce

Kıbrıs'ta yeni bir meyve türü keşfedildi: Kış inciri... Meyveye, İncirus Munirus adu verildi.
Kışın soğuğunda donmaktansa, yazın sıcağında ölmek evladır.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Teşekkürler sayın MM.
Ne yazık ki,’ yaz ola hayrola’ diyemiyoruz üstadım....Tren çok hızlı..

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Oğlunuzun cümlesi beni güldürdü, çok hoş :) Şu an soğuktan üşüdükçe kendime, baharı karşılamanın da daha coşkulu ve güzel olacağını söylüyorum. Ve yazın hava ne kadar sıcak olsa da Ege’nin suları serin. Sıcaklarda o serin sular, bedene, ruha iyi geliyor.

Tarık
Tarık - 2 yıl Önce

Yazları ege kıyılarını tercih etmek lazım. Yazın sıcak olsa da püfür püfür eser, nemi görece düşüktür. İnciri de lezzetlidir.

Birisi
Birisi - 2 yıl Önce

Su ege kasabası, oğlunun sözlerine bayılmış. Tanışmadılar mı

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamak hangi ülke vatandaşı olduğunuzla ilgilidir genel olarak gelişmiş ve Zengin Ülkelerde yaşayan insanlar daha uzun ömürlü olmaktadırlar,
Ortalama yaşam süresi olan Ülkeler ise ( Nijerya 55 yıl) ( Somali 57 yıl ) ( Kamerun 57 yıl ) ( Mısır 71 yıl ) ( Rusya 73 yıl ) ( Türkiye 77 yıl ) ( İngiltere ve Kanada 81 yıl ) ve ( Japonya 87 yıldır,

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Insanoğlu kışın yaz mevsimini; yazında ķışı özler. Fovorim yazdır. Özledim sıcak mevsimi,Ege'yi, Akdeniz akşamlarını.

coşar coşkun
coşar coşkun - 2 yıl Önce

Tane tane yere düşerken aklıma geldi hallacın yün atışı gibi odada bana eşlik eden Chopin var kulaklarım da Anadolu deyişidir. kış kışlığını puşt puştluğunu yapacak. Baharı bekliyorum. Gönlüm yeni sevdalara yelken açsın ...

anonim
anonim @coşar coşkun - 2 yıl Önce

coşar coşkun coşmuş.


banner471

banner473