banner564

Yerleşim yerlerimizdeki trafik sorunu

Yıllardan beri gündemde olan trafik kazalarının çözümlenmemesi bir yana, son zamanlarda bir de yerleşim yerlerinde,  mesai saatlerinin başlama ve bitiş saatlerinde  yollar aşırı derecede tıkanmaktadır. 
Yollardaki trafik sıkışıklığı vatandaşları rahatsız etmekte, hava kirliliğine, zaman kaybına ve daha fazla yakıt tüketimi nedeniyle de kaynak savurganlığına sebep olmakta.
Devletin en üst makamından bile trafik sorununa atıfta bulunulmasına karşın, hükümetin ve belediyelerin bu konu ile ilgilenmemesi ibret vericidir.
Oysa devletin ve Belediyelerin var oluş ve vergi alma gerekçeleri, vatandaşlara hizmet etmek ve sorunlara çare üretmektir.
Devlet ve belediyelerde, ihtiyacın  çok üzerinde  personel bulunduğu herkesin bildiği bir gerçektir. Bu durumda, trafik sorununun personel azlığından kaynaklandığı ileri sürülemez.
Trafik hizmetlerinin sunulmasında emniyet kuruluşunda personel yetersizliği varsa, bunun da hiç ek harcama yapılmadan, memur fazlalığı olan diğer kuruluşlardan idari tasarruf yöntemi ile nakil suretiyle karşılanması, mümkündür.
Öte yandan halen sadece park konusunda görev yapan Belediye trafik inzibatlarının da, kısa bir kursa tabi tutularak, yerleşim yerlerinde trafiğin yönetilmesinde hizmet vermelerini sağlamak zor bir iş değildir
Kuşkusuz sorunun çözümü için bu konuda uzman olanların gerekli çalışmaları yapmaları ve kısa vadeli ile uzun vadeli çareleri belirlemeleri gerekir.
Fakat gerekli çalışmalar yapılana kadar, bazı basit önlemler alınarak  yerleşim yerlerindeki trafik sıkışıklığının azaltılması ve vatandaşların  rahatlatılması mümkündür.
Örneğin, mesai saatlerinin başladığı zaman beton mikserleri, tırların ,çöp arabalarının ve kamyonların şehir içindeki yollara çıkması trafik akışını daha da tıkamaktadır. Bu nedenle saat 8- 8.30 arasında iş araçlarının yollara çıkmasını yasaklayan Bakanlar Kurulunun ilgili kararı, uygulanmalıdır.
Ayrıca trafik tıkanıklığı olan yol kavşakları bellidir. Buralara trafiğin yönetilmesi için Belediye veya Emniyet kuruluşunun personel görevlendirmesi de sıkışıklığı azaltabilecektir.
Girne’de Ozanköy ile sulu çember arasında son zamanlarda aşırı derecede trafik sıkışıklığına çare olarak da, kısa vadede Beylerbeyi ile Ciklos arasında olan yaklaşık 50 metrelik toprak yolun düzenlenmesi ile, büyük ölçüde rahatlatılması mümkün olacaktır.
Seçim döneminde bile hükümetin yerleşim yerlerindeki trafik sorununu çözmek için, en basit önlemleri  almaması düşündürücüdür.
Uzun vadeli önlem olarak mevcut yollardaki araç yoğunluğunu azaltmak için yeni yollar yapılmalı, toplu taşımacılık özendirilerek teşvik edilmeli, ayrıca devlet memurlarının işlerine özel araçları yerine, temin edilecek servis arabaları ile gitmesi sağlanmalı. 
Hükümet ve Belediyeler halktan hizmet gerekçesi ile vergi aldığı gibi, vatandaşların günlük yaşamlarını  rahatlatacak önlemleri almak ve  sorunlarını çözmekle yükümlüdür. Ayrıca, hükümet görev süresi sona erene kadar tüm hizmetlerin aksatılmadan sunulmasını sağlamakla yükümlüdür.
Kuşkusuz halkımızın büyük bir kısmı oyunu kullanırken siyasi partilerin ulusal davamıza bakış açısını dikkate almaktadır. Ancak sağ partiler, halkın ulusal dava karşısındaki duyarlılığını  istismar ederek, sorunlar karşısında bu kadar umursamaz olmamalı.
Aksi halde sorunlar karşısındaki umursamazlığı nedeniyle halen hükümette olan siyasi partiler sandıkta cezalandırılacaklardır.
Seçim döneminde bile hükümetin yerleşim yerlerindeki trafik sorununu çözmek için, en basit önlemleri  almaması düşündürücüdür.
YORUM EKLE

banner608

banner474