banner564

Yirmi tür insan

Eğer yüz bin yıl öncesinin dünyasında seyahate çıkabilseydik yirmiden fazla değişik insan türü veya bilimsel adıyla hominin görecektik, aynı zamanda, yan yana yaşayan.
Bunların içinde sadece homo sapiens, yani soyundan geldiğimiz atalarımız, genetik ve görüntü olarak bize benzeyecekti. 
Diğerleri insan ağacının başka dalları olarak değişik genetik yapılara sahip olacak, görüntü olarak açıkça insan olmakla beraber değişik fiziki özellikler göstereceklerdi.  
Eğer o günlerin dünyasında yaşasaydık diğerleri yok olurken bir tek insanın günümüze kadar geleceğinden emin olmak mümkün olmayacaktı.
Muhtemelen ilk dik yürüyen yaratık olan homo erectus, dünyada en uzun kalan insan türüdür. 
Homo erectus 1,9 milyon yıl önce dünyaya ayak basmış ve 200,000 sene öncesine kadar yaşamıştı. 
Ama arkasında bu kadar uzun bir geçmiş olmasına rağmen onun bile nesli tükendi.
Ne olmuştu onlara? Biz mi olmuşlar, yani homo sapiens’e mi dönüşmüşlerdi? Bu konuda bilimin kesin bir cevabı yok: belki evet, belki hayır.
Dünyanın 4,5 milyar yaşında olduğunu düşünecek olursak “daha neredeyse dün” diyebileceğimiz zamanlara kadar dünya hominid kaynıyordu. 
 
Bunların içinde zaman ve genetik olarak bize en yakın olan neandertallerdir.
Neandertaller 350,000 yıl öncesinden 40,000 yıl öncesine kadar dünyadaki en dominant insan türüydü. 
Şimdi İspanya olarak bildiğimiz yerden Özbekistan ve Sibirya’ya kadar uzanan uzun bir kuşak içinde avlayarak ve toplayarak hayat sürüyorlardı. 
 O zamanlar o kadar güçlüydüler ki hayatta kalma savaşında homo sapiens’i arkada bırakabilecekleri düşünülebilirdi. 
 Ama kırk bin yıl önce şaşırtıcı bir süratle fosil sicilinden kayboldular. 
 Homo sapiens, o yıllarda Afrika’nın her yerine ve Asya ve Avustralya’ya dağılmıştı, ama Avrupa’da pek esamisi okunmuyordu.
 Sonra birdenbire neandertaller kayboldu ve kıtanın her yerinde insan varlık göstermeye başladı.
 Ne olmuş olabilirdi? 
 Üç olasılık akla geliyor:
 Bunlardan ilki, insanlar ve Neandertaller arasında soykırımsal bir çatışma baş gösterdiği, bundan insanın üstün çıktığıdır. Ama bu savı destekleyecek bir kanıt bulunmamıştır. 
İkinci sav, onları ortadan kaldırmadığımız ama rekabetimize katlanamayıp yok olduklarıdır. 
 Üçüncüsü ise onlarla rekabet etmediğimiz ve savaşmadığımız ama seviştiğimiz, çiftleşerek atalarımız arasına kattığımızdır. Taşımakta olduğumuz neandertal genleri bu teorinin bir kanıtı sayılabilir.
Doğal tarih; bir süre var olduktan sonra nesli kuruyan ve yerini başka türlere bırakan canlıların hikâyesidir.
 
Bugün Avrupa’da yaşayan insanların daha on bin yıl önce hayatta olan Mezolitik Çağ insanlarıyla bile bir ilişkisi yoktur. Taşıdıkları genlerinin çoğunluğu Cilalı Taş Devri’nde Batı Asya’dan kitle hâlinde göç eden insanlara aittir. 
 Bu demektir ki o zaman Avrupa’da yaşayan homo sapiens topluluklarının soyu neandertallarden bile beter tükenmişti.
 İnsan bugün yeryüzünün en üstün yaratığıdır. Ama insanlığın bir yok oluşlar silsilesi olan tarihi bu üstünlüğün mukadder, kaçınılmaz veya kalıcı olmadığını gösteriyor. Aklımızı başımıza toplamazsak biz de pekâlâ kemiklerimizi fosil siciline hediye edip yok olanlara karışabiliriz.
 Huzur kaçırıcı ama akıllandırıcı bir düşünce.
 
NOT: Bu yazı London Review of Books’un 17 Aralık 2020 tarihli sayısında çıkan John Lanchester imzalı makalenin özetidir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Uğur Hüseyin SEZGİN
Uğur Hüseyin SEZGİN - 3 yıl Önce

Her zaman olduğu gibi,yine çok güzel ve faydalı bir yazı.Teşekkür ediyoruz.

Ruh İkizi @bir vatandaş’a
Ruh İkizi @bir vatandaş’a - 3 yıl Önce

Çok teşekkürler. Önümüzdeki 50 bilemedin 100 yılda Dünya nüfusu 10 milyarın üstüne
çıkacak. Liderler silahlanma yarışına gireceklerine; her doğan çocuk adına en az
İki ağaç dikseler ve her aileyi de iki çocukla sınırlasalar ve olmazsa olmaz olabildiğince
Eğitime kafa yorsalar olmaz mı?
Duyarlı herkese saygı ve sevgilerimle..

Bir Vatandas
Bir Vatandas @Ruh İkizi @bir vatandaş’a - 3 yıl Önce

Evet guzel seyler soyluyorsunuz ama insanlarin oldurucu bir salginda bile baskalarini korumak icin maske takacak kadar bile empatileri olmayan bir dunyada yasiyoruz. Be mentaliteyle yasayan insanlarin iklim degisikligi icin sorumluluk gosterckelerini beklemek gercekci degil bence. Bu sorunlari guzellikle cozebilecegimizden pek umudum kalmadi artik dogrusu.
Ama cok haklisiniz ozellikle egtim konusunda, en azindan cocuklarimizi dogru durust cevre bilinciyle yetistirebilsek belki de yapabilecegimiz en etkili sey bu olur.
Size de saygi ve sevgiler sayin Ruh ikizi.Hoscakalin.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 3 yıl Önce

Birey olarak; “Aklınızı başınıza alın!” deme şansımız yok. Onu liderler yapabilir. Onların da
hâli, ahvali ortada.

Bir Vatandas
Bir Vatandas @Ruh İkizi - 3 yıl Önce

Cok haklısınız, ama zaten bu saatten sonra artık cozumu sadece insanların insiyatifine bırakmak sorunu halletmez, yeterli olmaz. Birkac plastik, kola tenekesi recycling yaparak vs. dunyayi kurtaramayiz.
Liderler , plitikacılar birsey yapmiyor: Cunku "Herkes iki kat vergi verecek ve doga sorunlarini cozegeciz" dediginiz zaman kime size oy vermez.
Devletler birsey yapmiyor: Niye biz paramizi haracayalaım, ekonomimiz zarar sokalım, birakın baskalari harcasin anlayisi hakim.
Dine inananlar birsey yapmiyor: Sozum ona hayatı kutsal saydıkları icin dogum kontrolune, nufus planlamasina karsı geliyorlar.
Buyuk sirketler birsey yapmıyor: Cunku sirketlerin birinci amacı para kazanmaktır.
Bireyler kisisel olark birsey yapmıyor: Cunku ne yapacaklarının bir etkisi olacagına inaniyorlar, ne de bircogunun umurunda. Ben oldukten sonra ısterse dunya batsın anlayisi hukum suruyor.

Kapitalizmin "sınırsız buyume" anlayisinin sınrılı bir dunyada uygulanamaz oldugunu, bunun eninde sonunda bir felakete donusecegini hala daha anlayamadık.

Sonucta kendi kuyumuzu kendimiz kazıyoruz ama boyle giderse doga ana birgun bizi elinin tersiyle bir savuracak ki o zaman anyayı gonyayı anlaycagız ama iş işten de gecmis olacak galiba.

Rehend
Rehend - 3 yıl Önce

Ezber yolculukları sarsan bir yazı.
Nêrîn-nivîsek zor xweş e. Spas...

Cem Gür
Cem Gür - 3 yıl Önce

"Sıcakta salyangozlar" başlıklı yazınızın devamı niteliğinde bir yazı. İnsanoğlunun yok olması doğa için hayırlısı olsa da, daha da hayırlı senaryo insanın dünyaya verdiği zararı bir şekilde geri döndürebilmesi ve doğayla uyum içinde yaşaması. Belki uzak bir gezegende bunu yapabilen başka bir toplum vardır. Belki homosapiens kaybeden, onlar kazanan olacak ve birgün artık bizim üzerinde olmadığımız bu dünyayı keşfedecekler.

gurel asik
gurel asik - 3 yıl Önce

bu yaziyi gercekten inanarakmi yazdiniz. evetse deliliniz ve inanma gerekceniz nedir bilmek isterim

Hilari
Hilari - 3 yıl Önce

Üstadım bir ara blockchain ve kripto paralar ile ilgili yazar mısınız? Sizin tarafınızdan nasıl görünüyor merak ediyorum. Gelecek kripto parada.


banner471

banner474