banner564

Zeytindağı

Bahçenin uç tarafında beyaz, büyük, bakımlı bir kedi uzanmış güneşleniyordu. 
Geldiğimi görünce kısa bir tereddüt geçirdi sonra hızla ters istikamete kaçıp kayboldu. 
Bugün kendimi sevmiyorum.
“Haklısın ahbap,” diyorum. “Geldiğimi görsem ben de ardıma bakmadan kaçardım. Ama kaçacak yerim yok.”
Kurşuni bir gün. Yer ıslak. Güneş bir açıp bir kapıyor. Uzaktan derin derin gök gürültüleri geliyor. 
Ağaçlarda kalan son birkaç inciri ve narı topluyorum, daha tam olgunlaşmamış olmasına rağmen bir portakal koparıyorum ve eve yollanıyorum.   
Şömineyi yakabilirim ama yakmıyorum.  Çorba pişirebilirim ama pişirmiyorum. Yukarı çıkıp uyuyabilirim ama çıkmıyorum.
Bugün tersliğim üzerimde.
Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine satın aldığım Falih Rıfkı Atay’ın (1894-1971) Zeytindağı adlı kitabına uzanıyorum. 
Acaba ruh hâlim, tüyler ürpertici olaylar ve tablolarla dolu bu kitabın üzerimde bıraktırdığı etkiden mi?
 
Keyfi bir yönetim altında Birinci Dünya Savaşı’na giren Osmanlı’nın ipleri çözülen bir çadır gibi nasıl çöktüğünü anlatıyor kitap. 
Bir yerinde içeride disiplini sağlamak için Şam ve Beyrut’ta kırk kadar Arap milliyetçisinin asıldığından bahsediliyor.
Bu anlatımdan, bir tablo çıkmamak üzere zihnime yerleşiyor:
Beyrut’ta Cemal Paşa, evinin merdivenlerinden inerken, güzel ve siyahlar giyinmiş bir kadın, yanında çocuğu ile onu karşılıyor. Çocuk, elindeki çiçek demetini komutanın ayağının altına atarak “Babamı bağışlayın,” diyor. 
“Kumandanın o gün gözlerinin yaşardığını ve titreyen çenesini güç tuttuğunu görmüştüm,” diye yazıyor Falih Rıfkı. “Çünkü bu siyahlı kadın evine dönerken, meydanın bir köşesinde, sevdiği kocasının soğumuş beyaz cesedini görecekti.”
Türk oralarda o kadar hakir görülüyordu ki birine “Türk müsün?” diye sorulduğunda verilen cevap “Estağfurullah,” oluyordu, diye yazıyor Falih Rıfkı.
Bugün durum ne kadar değişik?
 
Osmanlı asırlar boyunca Arap ellerini o kadar yoksul bıraktı, o kadar zulüm yaptı ki bugün oralarda Türk’e kucak açılacağını hayal etmek bile gülünç. 
Ama ediliyor.
Osmanlı fethe dayalı eski model bir imparatorluk olduğu, yeni çağlara ayak uyduramadığı için çöktü. Fethe dayalı imparatorluklar fetih devam ettiği, ele geçirilen yerlerden servet başkente aktığı, askerler ödendiği müddetçe ayakta durur. Başka kentleri ve ülkeleri savaşarak alma durunca düşüş başlar. Bunun klasik örneği Roma İmparatorluğu’dur.
Savaşların modası geçti. 
Savaşabilirsin ama zafere ulaşamazsın.
Savaşta, sonunda, vuran da vurulan da kaybeder. 
Bunu, iki dünya savaşından sonra Avrupa öğrendi. Amerika Irak’ta hezimete uğrayarak anladı. 
Rusya Afganistan’da perişan olduğu hâlde öğrenmemekte direniyor, çünkü ayakta durmak için maceralara girişmek ihtiyacında olan bir despot tarafından yönetiliyor.
Çağımızda güçlü devletler ekonomisi sağlam olan, halkını refah içinde yaşatan devletlerdir.
 
Türkiye için ekonomisi sağlam, halkını refah içinde yaşatan bir devlet olduğunu söyleyemeyiz. 
Bunun kitap dolduracak nedenleri var. Ama önemli bir neden; Osmanlı’nın çöküşünden ders çıkarmaması, demokratikleşememesi, hukuk devleti olamaması, Doğulu kalmasıdır.
Ama şu anda aklımda bunlar değil Cemal Paşa’nın ayaklarına çiçek atan çocuk var. 
O da babasının asılmış cesedini gördü mü? Ondan sonra hayatı nasıl oldu?  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Uğur Hüseyin SEZGİN
Uğur Hüseyin SEZGİN - 3 yıl Önce

Yazılarınızı her zaman büyük bir merakla bekliyor ve zevkle okuyorum. Size uzun ve sağlık dolu yıllar diliyorum.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 3 yıl Önce

Elinize sağlık Üstadım.
Yazının sonunu o kadar güzel bağlamışsınız ki, başka söze gerek kalmamış.
Ancak şunu söylemek isterim ki, her meslek
sahibi ve özellikle de öğretmenler mutlaka en
erken yaşlarında bu kitabı okumalıdırlar.
Tarihini bilmeyenler, sabah nasıl uyanırlar?..
Herkese sağlık dileklerimle..

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Avrupa kompleksli ırkından dininden tarihinden utanan kendini hakir ve aciz gören meyhane engellerinin kırmızıyı tıklaması gerçekleri değiştiremez onları ancak macron anasti hristo pasinyan elizabeth uşağı yapar hürmetler bence yaşadıkları kompleksi ne freud ne gandhi ne de nietchze çözemez çünkü bunlar dönülmez akşamın ufkundadirlar

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Üstadım saygılarını konularda yorum yapmadan önce bazı tarihi gerçekleri komplekse girmiş avrupa dışı aydın psikolojisinden çıkarak objektif değerlendirmek gerekir dusuncesindeyim1)Osmanlı imparatorluğunun gerileyiz ve çöküş nedenleri imparatorluğun aşırı genişlemiş olması ve bunu sürdürebilecek finansal kaynakların kara imparatorluğu olunması ve deniz aşırı sömürgelerin avrupa ülkelerinin yaptığı gibi yagmalanamamasidirBaktigimiz zaman imrenerek baktığınız avrupa ülkelerinin zenginliğinin kaynağının afrika asya amerika kıtalarının zenginliklerinin yağmalamasak insanlarımın katliamlara uğratılarak kolelestirilmesinden geçtiği aşikardır ve bu emperyalist politikalar hala dünyanın 4 bir yanında cuntalar darbeler medya vasıtasıyla beyin yıkamalar vasıtasıyla devam ettirilmektedir en basiti kıbrıs türkünün 2.sınıf muameleye layık gorulmesidir

Hakan
Hakan @Turkish power - 3 yıl Önce

Türk Gücüsün ama ana dilinde yazı yazamıyorsun.

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

2)Avrupalı sömürgecilerin en başarılı olduğu alan kültür emperyalizmidir yerli işbirlikçiler vasıtasıyla bu coğrafyalardaki insanları aşağılık kompleksine sokarak kendi dil ırk medeniyet ve dininin aşağılık olduğu zannını yaratarak kan gözyaşı yağma katliam hırsızlık vs üzerinden zenginleşmiş kültürlerini empoze etmektir

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

4)Bu arada ingilizlerin hint yarımadası afrika amerikadaki katliamlarını cini afyona bogmalarini fransızların afrika hindicini vs almanların namibia ispanyol portekizlerin amerika filipinler balinanın kongo katliamlarını ve bu ülkeler bağımsızlıklarını kazanmalarına rağmen lejyonlar cuntalar darbeler vs yoluyla hala canlarına okuduklarını hatirlatirimmusaddiki allendeyi kurumayı vs kim devirdi kimin destegiyle

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Nihayetinde egemen emperyalist katliamci sömürgeci bu sistemlerini kan gözyaşı ter üzerine kurmuş ve hala böyle devam ettiren ama medya da iyi polis imajı çizen ülkelere kulluk kölelik yapmayı modernlik zannedip kendi Tarih ırk dil dinini de hakir görüp kompleks yapmamak gerekir diye düşünüyorum saygilar

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

3)o dönemlerde Osmanlı imparatorluğunun bırakın arapları fakirlestirmek kendini çöküşten kurtarabilecek gücü yoktu avrupalı devletler balkan milletleri yunanistan bulgaristan vs topyekun devleti ali osmani yi yıkmak için birlik olmuşlardı Tabii bu arada o dönemlerdeki afrika asya ve amerikadaki yerli halkların katliamlarini(aztek inka hatta ares adası vs namibya sahra altı olmak üzere hindicinde fransız filipinler ispanyol malezya ingiliz vs )ki bu modern dünyada 1. Ve 2. Hindicin savaşları askeri cuntalar kilse destekli katliamlar ruanda burundi katliamları 2. Dünya savaşı toplama kampları vs şeklinde devam etmektedir ama avrupalıların taktiği katolikler gibi her halti yapıp yapmaya devam edip numaradan özür dileyip günah çıkartma olayıdır sonra da hamamda 40 taş şu dökülüp mahallenin el değmemiş genç kızı havalarında gezmektir onun için bırakalım artık kendini sefil bunları efendi gormeyi


banner608

banner474