Diyalog Gazetesi
2024-05-02 09:27:03

1 Mayıs’ta öne çıkan

Ferdi Sabit SOYER

02 Mayıs 2024, 09:27

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı 2024’te kutlanırken, Filistin’de on binlerce çocuk, kadın, erkek öldürüldü ve bu cinayetler devam ediyor. Aynı zamanda yüz binlerce Filistinlinin sığındığı dar, Refah alanına Netenyahu saldırganlığının da eli kulağında. Her an olabilir. Binlerce km uzaklıktaki İran’dan İsrail’e atılan füzeleri gördük. Bu arada Rusya- Ukrayna savaşı bütün acısı ve gerilimi ile devam ediyor. Ama bu savaş alanlarında, bir ateşkes antlaşması dahi yapılamıyor. Ama büyük devletler, silah alımına yönelik milyarlarca dolarlık destek paketlerini bir birleri ile yarışarak açıklıyor. Ayrıca tüm dünyada ırkçılık, aşırı milliyetçilik, yabancı düşmanlığı, dinsel karşıtlık da gemi azıya almış durumda. 
Bu felaketler yaşanırken, enflasyon ve yoksulluk da artıyor. Bu artışa bağlı olarak halklar ve çalışanlar daha da ezilip, yoksullaşıyor. Ayrıca ülkeler arasında ve tek tek ülkelerin içinde gelir adaletsizliği de derinleşiyor. Aynı zamanda insanlığın yüzlerce yıl süren mücadeleler ile ürettiği hukuk devleti ilkeleri ve özgürlükler de ciddi tehdit altına giriyor. Popülist otoriter siyasi akımlar, demagoji ile halkların sıkıntıları ve acılarını istismar ederek farklılığı şeytanlaştırarak güç topluyor.
Ancak şartlar ne denli ağır olursa olsun halklar, barış için mücadele etmekten geri durmuyor. Dünyanın dört bir tarafında farklı dini, siyasi inançlara sahip her ulustan ve etnik kökenden gelen insanlar Filistin halkına dönük saldırganlığa dur demek için kendini ortaya koyuyor. Aynı zamanda demokrasi, özgürlük ve hukuk devleti ilkeleri için kararlı tavır geliştiriyor. Bu nedenle 1 Mayıs 2024 kutlanırken barış, demokrasi, hukuk ve sosyal adalet değerlerinin yaşamın kendisi olduğu; her yerde ifade edildi. Adalet, demokrasi, barış; insan, yaşam ve dünya için su, gıda, hava gibi elzem olandır. Bu nedenle 2024 1 Mayısında bu değerler hep öne çıktı.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.