İnsan beyni, bir bilgiyi eğer tekrar etmiyorsa, o bilgi unutulmaya mahkumdur.
KKTC'de, bir zamanlar hani ÖRP diye bir parti kurdurulmuştu.
Hani hükümet ortaklığı anlaşılmış ve partileşme ondan sonra başlamıştı.
Hani parti binasının açılışını siyasi vizyonu yüzseksen derece farklı olan koalisyon ortağının genel başkanı yapmıştı.
Hani hep akıllara Variant veya hellim dalgaları ile gelir.
İşte o dönemin akla gelmeyecek veya hatırlanması gereken yanlışlarından bir tanesi, kamu görevlileri değişiklik yasalarıdır. Bunlar 44/2006 ve 72/2006 sayılı yasa değişiklikleridir.
Bu değişikliklerle yasada dolayısı ile sistemde neler mi değişti?
Yılları yetmeyen, sınıfı yetersiz olanların üst kademe yöneticisi olabilmesinin önü açıldı.
Kamu içerisindeki sınıf atlamaları alt üst edildi.
Haklı haksız bakılmaksızın birçok atama ve görevlendirmeyle altın üstü idare etme dönemi başladı. Kamudaki bu düzensizlik verimliliği azaltırken, yetişkin personelin iş yapmamasını, bilgi aktarmamasını ve bilgi noksanlığından dolayı kamudaki yeterliliğin giderek azalması sağlandı.
Bu düzensizlik yaratılırken, kamu çalışanlarına yeni bir statü daha getirildi ve Kamu Hizmeti Komisyonu'nun etrafından dolaşıldı (by-pass edildi). Çünkü siyaset müessesesi kendi istediği gibi yandaş personel bulup işleri yürütemiyordu.
Yeni statü; Geçici Memur, bir bütçe yılı ile sınırlandırılmış kamuda görev yapma adıyla işe alımların sınavsız yapılması ve taraftarın istihdamının kolaylaştırılmasıdır.
2006 yılında CTP-ÖRP koalisyonlarında icat edilen bu yeni kamu görevlisi anlayışı bugünlerde mucitleri tarafından inkar ve kabul edilmez duruma getirildi.
Halbuki, hazırlanan Kamu Reformu Yasası tüm bunlara ve kamunun tüm çalışma düzenine sistem getirmek için yapılan ve sendikalarımızla da anlaşarak kamuya düzen getirecek bu yasanın içerisinde tüm şeffaflığı, eşitliği ile düzenlenmişti.
CTP tüm çalışmaları bilmesine rağmen, 2013' te yapılan istihdamları malzeme yaparak kamu paydaşlarıyla yaşanan sulhu bozmuş, yaklaşan yerel seçimlerden dolayı kendi seçmenine mesaj verme adına bu dönemde istihdam edilenleri politik malzeme yapmıştır.
Zamanına bakılmaksızın devlette bugün Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından işe alınmayan, ancak devlette istihdamı devam eden yaklaşık 7500 kişi vardır. Bunların bir kısmı geçmiş yıllarda torba kadro adında kadrolanmıştı, ancak 2006 yıllından bu yana devlette kamu ataması olmadan yaklaşık 2100 kişi geçici memur statüsü altında çalışmaktadır.
Tümünü bir tutan yasa tasarısı gündeme getirildiği bu günlerde, içinden 359 kişi 2013 istihdamı diye ayrı bir statü gibi gösterilmektedir.
Anayasaya inanan, halkın eşitliği ve bütünlüğü üzerine yemin veren, İnsan Haklarından bahsederken mangalda kül bırakmayan , bugün hem alırken hem atarken bu inançlarımızın tümünü unutmuyormuyuz?
Anladık alırken yanlış yapıldı, ama atarkende yanlış niye!!!
İki yanlışın bir doğru etmeyeceğini bilerek niye böyle davranıyoruz?
Bu aşamada, insanların geleceğini eşit statüde yasalarla belirleyip, ne çalışanı ne de kamuda işe girmek isteyeni mağdur etmeden sınav sistemlerinin uygulanmasını sağlamak, bunun üzerinde düzenleme yapmak siyaset kurumlarının ve siyasetçinin öncelikli görevidir.
Bu husus Kamu Reformu Yasa Tasarısı içerisinde yer almaktadır.
Bu yasa tasarısının meclisten geçmesinin ne kadar süre alacağı bilinmez. Dolayısıyla mevcutta bulunan Geçici Memurluk statüsünü yürürlükten kaldırmak şart olmuştur. Bu uydurma, fırsat eşitliğini ortadan kaldıran düzenlemenin yasadan çıkarılması kamu vijdanını rahatlatacaktır.
Hakkaniyetli bir uygulamanın yapılmasına sanırım bu ülkede hiç kimse itiraz etmez. Bundan dolayı fırsat eşitliğinden ayrılmadan bu işlerin yapılmasının zamanı gelmiş ve geçmiştir.
Bizler bu ülkenin yaşayanları olarak, geçmişi hatırlamadan geleceği planlamanın ne kadar haksızlığa sebebiyet vereceğini unutmamalıyız.
Siyasi mesajlarımızı yapacağımız olumlu işlerle halkımıza göstermek esas amaç olmalıdır.
Yapılacak işlerde hakkaniyetli olmak istersek şu tekerleme herzaman aklımızda olsun;
Zerdaliden düdük olmaz,
Zurnadan al haberi,
Gabaktan olan terazinin,
B..dan olur dirhemi.
Hakkaniyetli Olmak
Paylaş