Diyalog Gazetesi
2024-05-23 09:53:16

Hayvancılar, kasaplar ve restorancılar 

Ferdi Sabit SOYER

23 Mayıs 2024, 09:53

Hayvancılar Birliğinin Başbakanlık önünde süren eyleminde önemli bir gelişme yaşandı. Eyleme Kasaplar ve Restorancılar Birlikleri de destek beyan etti. Bu destek sonrası ise Hükümet yetkililerinden, “hani da siz ithal et meselesini desteklediniz ” diyen sitem dolu açıklama geldi. Çok ilginçtir, narh konusunda da aynı işi yaşadık. Bu sitemlerin gerisinde; sorunları esastan çözmek yerine, “ at ile arpayı kavga ettirerek “ siyasi geçici bir netice almak oyunun çökmesi vardır. Yani pahalılığı esastan ele almak yerine, günü kurtarmak amaçlı adımlar, esasın azmasına yol açıyor. Bunlar kesimleri önce bir birine düşüyor. Ama kısa süre sonra ise tümü de size karşı buluşuyor.
Hükümet yetkilileri; tüm toplumun bilgisine gelen Dünya Bankası Raporuna yansıyan gerçeğe odaklanmalıdır. Kuzey Kıbrıs, Gıda Enflasyonunda Avrupa çapında liderdir. Yalnız bu gerçek bile sizi; neden, niçin arayışına ve bunu nasıl aşağıya çekeceğiz devinimine itmelidir. Ama siz tıpkı asgari ücret konusunda ve diğer her şey gibi bugünü nasıl kurtarırız arayışı ile kısa erimli işlere odaklanıyorsunuz.
Peki yanı başımızda yaşayan, üstelikte 3 milyonu aşkın turisttin de yıl içinde geldiği ve nüfusu da bizden kat kat fazla olan ada yarısının diğerinde, neden et fiyatları bizden ucuz? Bunu, bu toplumun yöneticileri dert etmesi gerekir. Bakın, Dünya Bankası Raporu, Kuzeydeki bazı pozitif hususlara da dikkat çekiyor. Rapora, 2023 yılında Kuzey Kıbrıs ekonomisi toparlandı ve gelişme Pandemi öncesi durumu biraz aştı diyor. Bunun etkileyen en önemli hususun da Yeşil Hat Tüzüğü ile geçişlerin artması ile alış veriş ve mal satışının artmasına bağlı olduğuna açık vurgu yapıyor. Yararlandığımız bu gerçeği dahi, ideolojik nedenle görmezden gelirseniz; o zaman, kendinizden başka herkesi suçlarsınız.
Bu nedenle de topluma faydalı görüşleri üretmek de sizin dışınızdaki her kesim ile yabancılara kalır. Sizde kendi makamlarınızı korumak için farklı kesimleri ya birbirine düşürerek yada herkesi ötekileştirerek ve yabancı düşmanlığına sığınarak siyaset yapmaya soyunursunuz. Ama gıda enflasyonunda da Avrupa Şampiyonu olma halimiz de artarak devam eder. Sonra yine asgari ücret tartışmaları, HP kavgaları da arkası yarın TV dizileri gibi devam eder gider. Bakın, Dünya Bankası Raporu, Kuzey Kıbrıs ekonomisindeki toparlanmada Yeşil Hat Tüzüğünün pozitif etkisine işaret ettikten sonra; Yeşil Hat Tüzüğünün genişletilmesi, geliştirilmesi konusuna da önemli atıf yapıyor. Ama bu toplumu yöneten hükümet ile CB, bu konuyu ele almaktan, şeytan görmüş insan gibi ürküyor. 
Bu nedenlerle madem eylem ateşi et ile ilgili, o zaman kesimleri bir birine düşürme yerine; yanı başımızda aynı coğrafyada yaşadığımız Güneyde, hangi politikalar nedeni ile et ve et ürünleri ve peynir daha ucuz deyip, bunu olsun bir inceleyin efendiler? Artık akıl dolu yaklaşımları öne almak gerekiyor. Çünkü her alanda dünyanın başardıklarından dersler alma zamanı geldi. 

Yorumlar (3)

Turkish Power 3 Hafta Önce

Tekaut bakan aklin sira toplumsal ayaklanma ruyasindasin da yunanin izmirede denize dokuldugu duruma dusmemenizi diliyoruz

vatandaş 3 Hafta Önce

Hoşşşttt...

vatandaş 3 Hafta Önce

Hoşşştttt

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.