Diyalog Gazetesi
2016-01-04 08:33:04

Kontrol sizin elinizde, çünkü irade'siz'siniz.

04 Ocak 2016, 08:33

Sağlıklı beslenme, hayatın sürdürülebilmesi, büyüme, gelişme, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması için gerekli olan besin öğelerinin besinler aracılığıyla vücuda alınmasıdır. 
Sağlıklı beslenme, hayatımızın belirli bir dönemini değil, merkezini oluşturduğu ve daim olduğu taktirde yaşam kalitemizi daha yükseğe taşıyabiliriz. 
Beslenme durumumuz çevremizdeki birçok faktörden etkilenmektedir. İçinde bulunduğumuz dönemdeki beden sağlığımız, psikolojik durumumuz (stres, üzüntü,mutluluk), ve diğer çevresel faktörler farkında olarak ya da olmayarak besin alımımız üzerine etki ederler. Bu faktörler, bazı kişilerde iştahın azalması yönünde etki gösterse de, genellikle iştahın artışı yönünde etki yaratırlar. Hayatımızdaki tüm bu değişkenlere rağmen, vücut ağırlığımızı kontrol edebilmemiz ve beslenme durumumuzu denge halinde tutmamız gerekmektedir. Her koşulda daha dengeli beslenmek, ve vücut ağırlığımızı kontrol altında tutabilmek için de kendi kendimize geliştirebileceğimiz basit strajetilerden yarar sağlayabiliriz.
Vücut ağırlığımızı kontrol altında tutabilmek için uygulayabileceğimiz stratejiler. 
• Mümkün olduğu sürece, öğünlerinizi ayak üstü geçiştirmeyin. Besinleri küçük lokmalar halinde, iyice çiğneyerek tüketin.
• Beslenmenize zaman ayırın, ancak o öğünde tüketmeniz gereken besin miktarına ulaşmışsanız, masadan kalkın.
• Uzun süre aç kalmayın. Ana öğünler arasında mutlaka ara öğünler oluşturun. Bu durum kan şekerinizin gün içerisinde daha düzenli seyretmesini ve diğer öğüne kadar daha az açlık hissetmenizi sağlayacaktır.
• Besin miktarlarınızı daha kolay kontrol altında tutabilmek için, masanızda sadece tabağınıza servis yapmış olduğunuz yemek yer alsın. Yemeğin geri kalanını, yemek yeme esnasında masanızda bulundurmayın.
• Yemeği tabağınıza alırken yağ miktarının fazla olduğunu farkettiyseniz ve başka bir alternatifiniz yoksa yemeğin suyunu süzerek servis yapın.
• Yemek yeme esnasında beslenmenize odaklanın, TV seyretme, kitap okuma gibi başka faaliyetlere yemek yeme sırasında zaman ayırmayın.
• Masanızda her daim ekmek bulundurma alışkanlığınızdan kurtulun. Ancak o öğündeki besin örüntünüz, yanında ekmek tüketmenize uygun olduğu durumda masanızda ekmek bulundurun. Ev dışında alınacak öğünlerde ise menü içeriğine baktıktan sonra, uygun olmadığı taktirde yemek öncesinde servis edilen ekmekleri tüketmeyin.
• Evinize enerji yoğunluğu yüksek atıştırmalıklar almayın. Evde yaşayan diğer bireylerin isteği üzerine enerji yoğunluğu yüksek besinler alındığı taktirde her an gözünüzün önünde olmayacak şekilde, dolap içerisinde muhafaza edin.
• Çevrenizdeki ya da ailenizdeki bireyler uygun olmayan yüksek enerjili besinler tükettikleri zaman onları yanlış yaptıkları konusunda uyayarak, farkındalık kazanmalarına yardımcı olun.
• Ev ziyaretlerine gidildiği zaman uygun olmayan ikramları reddedin veya size sunulanın sadece az miktarını tüketin.
• Ev dışında porsiyon miktarı büyük tatlı ve keklerden canınız çektiğinde, yanınızdaki arkadaşınızla porsiyon paylaşımı yapınız. Böylelikle yüksek enerji içerikli besinlerden yarım porsiyon tüketmiş olacaksınız.
• Stresli, üzgün ya da kızgın olduğunuz durumlarda, atıştırmalık tüketmek yerine farklı aktiviteler deneyin. (Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak müzik dinlemek, sosyal ortamlarda bulunmak ya da yürüyüş yapmak.)
• Enerji içeriği yüksek besinleri tükettiğiniz durumlarda gününüzü daha aktif geçirmek için çaba gösterin.
• Mutfak alışverişlerine aç karınına çıkmayın. Açlık durumunda besinlere olan ilginiz yüksek düzeylere ulaştığından, yanlış besin tercihleri yapabilirisiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim..
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.