Diyalog Gazetesi
2016-01-25 08:54:57

Popüler Meyve; Goji Berry (Kurt Üzümü)

25 Ocak 2016, 08:54

Goji berry, wolfberry (Lycium barbarum), özellikle Güneydoğu Avrupa ve Asya’da bulunan ve geleneksel olarak Çinliler tarafından ilaç olarak da kullanılan bir bitkidir. Son yıllarda Goji berry’e aşırı ilgi duyulmasının başlıca sebeplerinden biri kuru ağırlığının %68’inin karbonhidrat, %12’sinin protein, %10’unun liften ve %10’unun ise yağdan oluşan bir besin öğesi ve yüksek miktarda antioksidan içeriğe sahip olmasıdır.
Goji berry doğal antioksidan olarak bilinen karotenoidler açısından da oldukça zengindir. Kuru ağırlığının %0.03-0.5’ini oluşturan karotenoidler meyveye kırmızı-turuncu rengini vermektedir. Karotenoidlerden zeaksantin meyvedeki toplam karotenoidlerin yaklaşık ½-1/3ünü oluşturmaktadır. Ayrıca antioksidan özelliği olan A ve C vitaminlerini de içermektedir.
Son dönemlerde yapılan çalışmalarda Goji berry’nin nöroportektif, yorgunluğu azaltıcı/dayanıklılığı artırıcı, metabolizmayı artırıcı, diyabetli bireylerde glikoz kontrolü sağlanmasına yardımcı, antioksidan etkileri, bağışıklık sistemini destekleyici ve hücreleri koruyucu potansiyel etkileri olduğu gösterilmektedir. Goji berry’nin düzenli tüketildiği durumlarda antioksidan özelliğe sahip olduğundan görme yetisinde, böbrekler ve karaciğer üzerinde yararlı etkileri olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Ayrıca kan lipidleri üzerinde olumlu etkilerinin görüldüğü çalışmalar da bulunmasına rağmen bu konuyla ilgili yeterli veri bulunmamaktadır.
Kurutulmuş haliyle şu an adamızda da satışları yapılmaktadır. Taze meyveye kıyasla kurutulmuş haliyle Goji berry’de vitamin kayıpları oluşabilmektedir. Vitamin kayıplarının en az seviyeye indirgenmesi için kuru meyvelerin hava geçirmeyen ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmayacak kaplarda ya da poşetlerde kapalı bir şekilde saklanması gerekmektedir. 
Kurutulmuş olarak genellikle çay olarak tüketilmektedir. Çin’de ise bazı salata ve çorbalara da Goji berry eklenmektedir. 
Son dönemlerde kilo verdirici etki sağladığından dolayı gündemde olsa da bilimsel çalışmalarda özellikle deney hayvanları üzerinde metabolizmayı artırıcı etkileri gözlense de Goji berry’nin direkt kilo verdirici ya da zayıflatıcı etkisiyle ilgili sonuçlar bulunmamaktadır. Potansiyel etkileri olmasına rağmen tek bir besinden mucizevi etkiler yaratmasını beklemek, sadece Goji berry değil, tüm besinler açısından hatalı bir yaklaşımdır. 
Zaman zaman farklı besinlerle ilgili, farklı algılar oluşturulmaya çalışılsa besinlerin mucizevi etkileri bulunmamakta ancak sağlık ve bazı hastalıklar üzerinde potansiyel etkileri bulunabilmektedir. Goji berry de diğer meyveler gibi gün içerisinde belirli porsiyonlarda tüketilebilmektedir. Ancak, mucizevi etki sağlayacağı düşünülerek fazla miktarlarda tüketilmesi ve beslenmemizdeki besin çeşitliliğini azaltarak, günlük beslenmemizi farklı etkiler sağlayacağına inandığımız besinlere indirgemek sağlık açısından hatalı bir davranıştır. 
Sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmenizi dilerim. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.