Diyalog Gazetesi
2015-02-18 08:53:08

Londra’daki Kardeşlerimiz

18 Şubat 2015, 08:53


Ekmek parası için, mecburen göç yollarına düşen Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğu, başta Londra olmak üzere İngiltere’nin çeşitli kentlerine yerleşti.
İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın, resmi kayıtlara dayanarak, bu ülkede 350 bin Kıbrıslı Türkün yaşadığı konusunda bilgi aktardığı söyleniyor. 
Kayıtlarla fiili durum arasında fark olabilir. Bunun yanında, İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin yüzbinlerle ifade edildiği herkes tarafından kabul görmektedir. 
Yönetimin Görevi
KKTC yönetimi, dıştaki Kıbrıslı Türklerin sayısını belirlemenin yollarını bulmalıdır. Özellikle İngiltere’deki kardeşlerimizin sayısını, uğraş alanlarını isim bazında izleyerek tespitlerini güncelleştirmelidir. 
İngiltere de yüksek öğrenim gören KKTC’li gençlerin sayısı hangi okulda, hangi konuda çalışma yaptıkları tesbit edilmeli. Erkek öğrenciler askerlik işlemleri nedeniyle bilinebilir. Kız öğrencilerin de sayı ve öğrenim konuları araştırılıp gerekli tespitler yapılmalıdır. 
Bunlar bilinmeden, el yordamıyla sorunlarını sıraya koyup, önceliklerini tespit etmek, köklü çözüm üretmek imkansızdır. 
Genel Sorunlar
Sık sık dile getirilen ortak şikayetleri: Eğitim, askerlik, Kıbrıs’taki taşınmazları, yatırım ve geri dönüş yollarıdır. Bu sorunlar, acil olarak yerinde araştırılmalı ve çözümleri üretilmelidir. 
Bunlar askıda bekletildiği için, birçoğu vatanına, Kıbrıs’a gelmiyor. Türkiye, İspanya gibi Akdeniz ülkelerine seyahat edip oralara yatırım yapıyor.
Ne yapılmalı:
KKTC Londra temsilciliği yeterli hale getirilmeli. Temsilciliğin personel sayısı, özellikle uzman kadrosu zenginleştirilip artırılmalıdır. 
Londra’nın, Kıbrıslı Türklerin yoğun olarak yaşadığı semtlerine ve İngiltere’nin belli başlı kentlerine konsolosluklar açılmalıdır. 
İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilmeleri sağlanmalıdır. Bu bağlamda oy hakları ciddi olarak ele alınıp sonuıçlandırılmalı. 
Ayrıca yüzbinlerle ifade edilen İngiltere’deki kardeşlerimizin sorunlarını sürekli ele alacak, çözümler üretecek bir bakanlığın ya da dairenin kurulmasında büyük yarar vardır. ,
Sonuç:
Londra’daki kardeşlerimizin sorunlarını çözüme kavuşturmakla, KKTC’deki yatırım ve istihdam çıkmazına da çareler kendiliğinden bulunmuş olacak.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.