Diyalog Gazetesi
2015-02-25 08:49:25

Üniversiteler ve öğrenci yurtları

25 Şubat 2015, 08:49

Üniversiteler:
Üniversitelerin Kuzey Kıbrıs için önemi tartışılmaz. Özellikle ekomik açıdan katkıları çok büyüktür. 75 bin öğrencinin katkıları refakatçileri de gözönüne alındığında bir milyar doları buluyor.
Bir milyar yediyüz ellibin dolar dış ticaret açığımızın varlığı gözönüne alındığında üniversitelerin, ekonomimize olan katkılarının önemi kendiliğinden ortaya çıkar. 
Sosyal, bilimsel, siyasal katkılarını da düşündüğümüzde bu kurumlarımızı gözbebeğimiz gibi korumalıyız.
Mağusa D.A.Ü
Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrenci sayısı, refakatçıları ile birlikte, Mağusa nüfusunun yarısını geçmiş durumdadır. Bu sayıyı barındıracak yurtlar, özel konutlar, apartmanlar inşa edildi ve hala ediliyor. 
İşyerleri ve türleri öğrencilere göre şekilleniyor.
Mağusa öğrenci Yurtları
Önemli olan bir plan çerçevesinde, yurtları şehrin farklı bölgelerinde konuşlandırarak, ekonomik yararlarını tüm şehre, adil olarak yaymaktadır. Bu açıdan bakıldığında, Mağusa’daki yurtların konumları hiç de iç açıcı değildir.
Yurtların büyük bölümü D.A.Ü kampüsü içindedir. Şu anda, mevcutlara ek olarak, binlerce öğrenciyi barındıracak yeni yurt binaları D.A.Ü. içinde inşa edilmektedir. 
Baktığımızda 9-10-11-15 katlı dev yurt binalarının kampüs içinde yükseldiğini görürüz. Bunların yanısıra lokantalar, berber salonları, alış-veriş yerleri, super marketler…
Hepsi birarada D.A.Ü. kampüsü içinde planlanıyor.
Mağusa’nın gelişimi; D.A.Ü. içinde ve yakınında gerçekleşiyor. Şehrin diğer tarafları, Baflılar, Anadolu, Antalyalılar, Veyselliler, Çanakkale, surlariçi gibi mahalle ve bölgeleri üniversitenin getirisinden yararlanamıyor. 
Bu bölgelerde yaşayanlar özellikle esnaf çok zor günler geçiriyor. Hatadan, plansızlıktan biran önce kurtulmalı; devlet teşviği ile farklı diğer mahallelere de yurtlar inşa edilmelidir. 
Bu şekilde, çeşitli semtlere dağıtılıp yerleştirilecek öğrenciler, Mağusa’nın heryerine canlılık getirecek, esnafın yüzü gülecek. 
Böylece ekonomik olanaklar da adil olarak dağıtılmış olur.

Yorumlar (1)

Buket 8 Ay Önce

Magusada veya lefkosede uygun yurt arıyorum

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.