Diyalog Gazetesi
2016-07-29 09:46:37

Taşlama makinesi ile ilgili şikayet ve sonucu

Nalan NAZLI

29 Temmuz 2016, 09:46

Bu hafta sizlere 2012 yılında Hakem Heyetimize yapılan taşlama makinesi şikâyetini aktarmak istiyorum. Şikâyetçi; “Bir firmadan 288 TL’ye taşlama makinesi aldığını, bu makineyi hobi amaçlı olarak evde kullanmak için aldığını, bazen bir mermer, bazen de demir kestiğini, aldıktan 2 ay sonra fazla ses çıkarmaya başladığını, hemen aldığı firmaya götürdüğünü, gereken neyse yapacaklarını söylediklerini, makinenin Kıbrıs ana bayisine gönderildiğini, yağlayıp gresleyip geri gönderdiklerini, makinenin 2 ay sonra sıkışma yaptığını ve rulmanlarının dağıldığını makineyi tekrar servise gönderdiğini, yaklaşık bir ay sonra geri verdiklerini, geldiğinde üzerindeki somunların kırık olduğunu ve çalışınca ses yapmaya devam ettiğini, bu şekliyle makineyi kabul etmediğini, ancak ısrarla her şeyi tamamdır dediklerini deneme amaçlı bir mermer parçası kestiğini tekrar makinenin sıkıştığını yine götürdüğünü yine onardıklarını ancak ikinci el parça kullandıklarından şüphelendiğini makine şu an çalışıyor ancak normalden farklı bir ses çıkardığını, bu makinenin yenisi ile değişmesini veya parasının iade edilmesini istiyorum” şeklinde şikâyetini Hakem Heyetimize sunmuştur. Hakem söz konusu makinenin Kıbrıs ana bayisi ve servis hizmetlerini veren firmaya şikâyetler karşında kendini savunması için söz vermiştir. Satıcı firmanın yazılı savunmasını aynen aktarıyorum. “Öncelikle belirtmeliyiz ki şikâyetçi şahsın tüm iddiaları asılsız ve gerçeği yansıtmamaktadır. Makine ile verilen garanti belgesinin 5 maddesinde belirtildiği üzere " Malın garanti süresi içinde, fabrika üretim hatalarından dolayı arızalanması halinde işçilik masrafı değiştirilen parça bedeli ya da başka her hangi bir ad altında hiçbir ücret talep edilmeksizin tamiri yapılacaktır ibaresi yer almaktadır. Dolayısıyla şikâyetçi şahısın şirketimize müracaat etmesiyle birlikte şikâyete konu makinenin defalarca uzman ekip tarafından servise alındığını ve makinede herhangi bir arızanın şu ana kadar tespit edilmediğini iddia edilen gürültünün makinenin orijinal olarak çıkardığı sesten kaynaklandığını ve şâhsa sıfır makine açılarak test ettirildiğini ve sıfır makinenin de şikâyete konu makineyle aynı sesi çıkardığına kendisi de tanık olmuştur. Şirketimizin sorumluluğu yukarıda da belirttiğimiz üzere sadece fabrikasyon hatalara karşı garanti kapsamında olduğu yönündedir. Ayrıca şahsın makinesinde de sorun tespit edilmemiştir. ”Hakem Heyetimiz söz konusu makine ile ilgili birbirinin tamamen zıddı iki iddia olması ve bu konuda uzmanlığı olmaması nedeniyle uzman bir kuruluştan bilirkişi raporu alınmasının uygun olacağına karar vermiştir. Bu konu ile en uygun kuruluşun Makine Mühendisleri Odasının olacağına karar vererek durumu özetleyen bir yazı eşliğinde söz konusu makine gönderilmiştir. Makine Mühendisleri Odası yaptığı inceleme sonucunda Hakem Heyetine aşağıdaki bilirkişi raporunu göndermiştir; 
1) Makine, dış görünüş olarak bilinçsizce kullanılmış görüntüsü arz etmektedir. ,
2) Makinenin çalışır durumda iken çıkarmış olduğu seste herhangi bir arıza, uyumsuzluk görülmemiş ve duyulmamıştır. Bizzat tarafımızdan ürün deposundan alınıp ambalajından test amaçlı çıkarılıp çalıştırılan yeni, hiç kullanılmamış makineyle yapılan ses mukayesesi sonucunda herhangi bir değişiklik olmadığı tespit edilmiştir. Makinenin çalışma prensibi şu şekildedir: Taşlama makinesi düzgün hızlanan hareketle maksimum hızına ulaşıp iş yapma yönünde kullanılır. Makine stop edileceği zaman düzgün yavaşlama eğilimi göstererek stop eder. Stop etmeden çok kısa bir an önce, çeviren ve çevrilen dişlilerin birbirlerinden ayrılması sonucu, üretici firma tarafından verilen dişli boşluğu nedeniyle bir ses duyulur. Bu ses normal olup üretici firma tarafından da bilinmektedir. Farklı iki marka taşlama makinesi ile yapılan test sonucunda da aynı bulgular görülmüştür. Dişli çark çalışma sistemlerinde müşterek çalışan dişlilerde muhakkak diş boşluğu verilmesi gerekmektedir. Bu boşluk yağlama boşluğu olup birbirine sürtünen yüzeylerin aşınmasını önlemek ve en az seviyeye İndirmek amacıyla verilir. 
3) Makinenin gözetimimiz ve isteğimiz doğrultusunda firma yetkili teknisyeni tarafından kademe kademe sökülmüş, çalışan makine elemanları tarafımızdan kontrol edilmiştir. Yapılan kontrolde, çeviren dişli (pinion dişli) yataklanmasında boşluk ve dış yüzeylerinde herhangi bir deformasyon görülmemiştir. Çevrilen dişli (ayna dişli) yataklanmasında da boşluk ve dış yüzeylerinde herhangi bir deformasyon görülmemiştir. Yağlama işleminin de yeterli ve elektrik donanımının da düzgün olduğu tespit edilmiştir. Servis teknisyeni tarafından, “o makinede ses var şikâyeti üzerine” pinion dişlinin yataklanmış olduğu rulmanın, orijinal rulmanla değiştirildiği tarafımıza aktarılmıştır. Rulmanın üzerinde yapılan kontrolde Almanya üretimi olup yatağına ve aslına uygun şekilde monte edildiği tespit edilmiştir. 
4) Makinede, arızadan kaynaklanan ve çalışmasını engelleyecek herhangi bir kusur tespit edilmemiştir. Amacına uygun kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Hakem Heyetimiz Makine Mühendisleri Odasından gelen bilirkişi raporu ışığında aşağıdaki kararı vermiştir. Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti, sunulan şahadet, belgeler ve Makine Mühendisleri Odasının konu makine ile ilgili verdiği bilirkişi raporu ışığında: Makinenin ihtiyaç duyulan parçalarının garanti kapsamında değiştirildiği, yeni makine ile mezkûr şikâyet konusu makine arasında hiçbir şekilde ses olarak bir farklılık olmadığı, makinenin mekanizmasında veya işlemesinde herhangi bir kusur veya problem olmadığı, makinenin kusurlu bir mal olmadığı, hususlarında bulgu yapılır. Bu bulgular çerçevesinde ilgili mevzuat ve Tüketicileri Koruma Yasası incelendiğinde şikâyet edenin şikâyetindeki iddialarında haklı olmadığına, iddialarını ispatlayamadığına, şikâyetçinin taleplerinin ret ve iptal edilmesine karar verilmiştir.

Yorumlar (1)

Hasan Y. Işık 8 Yıl Önce

Mükemmel bir çalışma. Ticaret Dairesi Müdürü ve Hakem Heyeti Başkanı Nalan Nazlı'yı kutlarım.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.