banner564

Mülkler satılmalı

Güney Kıbrıs’taki economi toplantısında ‘batık krediler’ konuşuldu

Mülkler satılmalı
banner598
   Güney Kıbrıs’ta yer alan ve yabancıların da katıldığı yıllık “Economist” toplantısında ağırlıklı olarak ‘batık kredilerin’ ele alındığı bildirildi. 
   Haberi “MED (Batık Krediler) Dönüm Noktası-Borç Verenler İpotekli Malların Satışına İlişkin Yasasının Hayata Geçirilmesini talep etti” başlıklarıyla aktaran Politis gazetesi, Avrupa kurumlarından toplantıya katılan yetkililerin, bankaların dayanıklılık testinden geçmesi ve mali boyutun iyileşmesinden faydalanabilmesi için batık kredilerin azaltılmasının gerektiğini dile getirdiklerini yazdı.
   Habere göre, gerek IMF, gerekse Avrupa kurumları yetkilileri, Güney Kıbrıs’ın önemli ilerleme kaydettiğini ancak ipotekli malların açık artırmayla satışına ilişkin yasanın, ülkenin istikrar ve sürdürülebilir kalkınma sürecine yeniden girebilmesi açısından dönüm noktası teşkil ettiği görüşünü savundu.
   Toplantıda, Avrupa Merkez Bankası Yürütme üyesi Benuar Kore, Avrupa İstikrar Mekanizması Genel Müdürü Klaus Regling, IMF’nin yeni Güney Kıbrıs temsilcisi Mark Lewis, Avrupa Komisyonu yetkilisi Jakob Wegener Friss, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dimitris Papadimopulos’un konuşma yaptığı belirtildi. Habere göre, toplantıda ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ve Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis de birer konuşma yaptı. Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, konuşmasında, Güney Kıbrıs’ın Troyka’ya biraz daha ihtiyacı olduğunu söyledi.
   Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis de ipotekli malların açık artırmayla satışına ilişkin yasa konusuna ve bu yöndeki çalışmalara değindi.

Anastasiadis konuşma yaptı

   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, konuşması sırasında, Rum ekonomisinin kalkınma sürecine girdiğini, ipotekli malların açık artırmayla satılmasına ilişkin Yüksek Mahkeme tarafından verilen son kararın ise ülkenin uluslararası finansına imkan sağlayacağını ifade etti.
   Hükümetin, ekonomik program dahilindeki reformları hayata geçirmekteki kararlığını bir kez daha dile getiren Anastasiadis, ekonomideki güvenin yeniden sağlanması yolunun uzun ve zahmetli olduğunu çok iyi bildiklerini, şu anda dikkatlerin ise yapısal reformlara çevrildiğini söyledi.
Anastasiadis, dıştan olmayacak, kendilerinin belirleyeceği bir reform programı hazırlamak istediklerine de dikkat çekti. Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ı yatırımlar konusunda cezp edici hale getirecek müteşebbis ortamını da yaratmak istediklerini ifade etti.

Refah seviyesi düştü

  Haravgi gazetesi ekonomi eki ise toplantıda  sunulan Legatum Enstitüsü’nün verilerine dayanarak, refah düzeyi sıralamasında Güney Kıbrıs’ın 10 basamak gerileyerek, 40’ıncı sırada yer aldığını yazdı. Legatum Enstitüsü’nün, “Refah Göstergeleri-2014 Legatum Prosportity İndex” listesinde, Güney Kıbrıs’ın Malezya ve Arjantin’in bir üzerinde yer aldığını yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın 2012 yılında 30’uncu, 2014 yılında ise 40’ıncı sırada yer aldığına dikkati çekti.

Rum Ekonomisine ilişkin öngörüler

   Alithia ve diğer gazeteler, Avrupa Komisyonu’nun Rum ekonomisine ilişkin sonbahar öngörülerinin “iyileşmiş” olduğunu yazdı. Avrupa Komisyonu’nun Rum ekonomisine ilişkin öngörülerine yer verilen haberlere göre, Avrupa Komisyonu, Güney Kıbrıs’taki 2014 içerisindeki resesyonu, Mayıs ayında öngördüğü yüzde 4.8 yerine yüzde 2.8 olarak bekliyor. Avrupa Komisyonu 2015 yılındaki kalkınmayı ise daha önce beklediği yüzde 0.9 olarak değil, yüzde 0.4 şeklinde öngörüyor.

Bütçe açığı-Karşılıksız çek

  Simerini gazetesi, 2014 yılına ait bütçe açığının, yüzde 2.5 olmasının beklendiğini yazdı. Gazete, Rum Meclisi Maliye Komitesi’ne dün sunulan ek bütçenin ardından 2014 yılına ilişkin bütçe açığının yüzde 2.5 şeklinde öngörüldüğünü belirtti. Gazete, bir başka haberinde ise, Rum Merkez Bankası’nın verilerine dayanarak 2014 yılı başından, Ekim ayına kadar olan dönemde karşılıksız çeklerin toplam miktarının 2 milyon 837 bin 723 Euro olduğunu yazdı.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474