banner564

İlişkiler güçlenecek

Türkiye ve Çin cumhurbaşkanlarının gerçekleştirdiği görüşmenin ardından iki ülke arasında bir dizi anlaşma imzalandı

İlişkiler güçlenecek
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ziyareti çerçevesinde dün başkent Pekin'de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından resmi törenle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Pekin'deki tarihi Büyük Halk Meclisi'nde gerçekleşen törende, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve eşi Peng Liyuan tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından ise iki lider, Türk ve Çinli heyet yetkilileri ile tek tek tokalaştı. Daha sonra ise resmi törene geçildi. 
Tören sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Xi'nin başkanlığında heyetler arası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin önemine değindi ve ardından da ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ve siyasi güvenin temelinin sağlamlaştırılmasını vurguladı. Erdoğan ise yaptığı konuşmada, "Çin ile ilişkilerimize stratejik açıdan bakıyoruz. Bu ziyaret aramızdaki karşılıklı güven ve anlayışın güçlenmesine, halklarımız arasındaki dostluğun pekişmesine hizmet edecektir. Sizlerin de hassas olduğu belli konularda duyarlı ve işbirliği içinde hareket etmeye bugüne kadar özen gösterdik ve gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.
Büyük çoğunluğu basına kapalı olan ve 2 saat süren görüşmelerde stratejik ortaklık ön planda yer aldı. Görüşmede ayrıca, Şincan Uygur bölgesindeki Uygur Türkleri’nin durumu, tarihi ipek yolunun canlandırılması, uluslararası terörizm ile ortak üretilmesi planlanan füze savunma sistemi gibi başlıkların en önemli gündem maddeleri olduğu öğrenildi.

Bir dizi anlaşma imzalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Xi jinping liderliğindeki heyetler, görüşmenin ardından bir dizi ikili anlaşmanın imza törenine tanıklık etti. 
Törende, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetleri Arasında Başbakan Yardımcıları Düzeyinde İşbirliği Komitesi Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile mevkidaşı Vang Yi tarafından imzalandı. 
Törende ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına Dair Anlaşma ile Ekonomik ve Ticari İşbirliği İçin Orta-Uzun Vadeli Kalkınma Planı"nı anlaşması da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile mevkidaşı Gao Hucheng tarafından imzalandı.

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2015, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474