banner564

Bir ‘Ali’ değil Binali feda olsun

Yeni sistemde Başbakan olmayacağını vurgulayan Yıldırım, “Biz makam mevki delisi değiliz” dedi

Bir ‘Ali’ değil Binali feda olsun
banner598
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Anayasa maratonu hareketli başladı. CHP adına Deniz Baykal kritik bir konuşma gerçekleştirdi. CHP'li Baykal'ın ardından HDP'li Beştaş kürsüye gelerek konuşma yaptı. Milliyetçi Hareket Partisi adına ise Mehmet Parsak konuştu. Başbakan Binali Yıldırım ise, TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişiklik teklifi paketi hakkında AKP adına kürsüye gelen isimdi.
TBMM’de görüşülmeye başlanan Anayasa paketinde Başbakan Binali Yıldırım, sistem değişikliğine neden ihtiyaç duyulduğunu anlatırken, ‘İki kaptan gemiyi batırır. Kaptanın tek olması lazım’ ifadesini kullandı. 
Yeni sistemde Başbakan olmayacağını vurgulayan Yıldırım, “Biz makam mevki delisi değiliz. Bir ali değil, Binali feda olsun. Ülkem, devletim kazanacaksa biz kaybedelim” dedi.

338 kabul oyu çıktı
Anayasa teklifinin maddelerine geçilmesi oylamasında 338 kabul oyu çıktı. Bu sonuç kritik bir eşiği de ortaya koydu. Gerekli olan 330 barajı sadece 8 oyla aşılabildi. Oysa AKP MHP bloğunun 347 oyu gözüküyordu. AKP-MHP blok oyları düşünüldüğünde iki partiden de fireler yaşandığı tahmin ediliyor.
Teklifin maddelerine geçilmesi oylamasına 480 milletvekili katıldı. HDP'liler oy kullanmadı. 338 kabul, 134 ret, 2 çekimser, 5 boş ve 1 oy geçersiz çıktı. AKP'den 314, MHP'den 33 milletvekilinin oy verdiği öğrenildi. İki partinin toplamı 347 oy ediyor. Kabul oyu 338 çıktığı için fireler gündeme geliyor.

Meclis müzakere edecek…
AK Parti Grubu adına konuşan Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmalarından satır başları:
“Bugünden itibaren anayasa değişikliğini tüm yönleriyle ele alacağız. Meclisimiz, bu değişikliği en iyi şekilde müzakere edecek. Vatandaşımız bu değişikliğin ne anlama geldiğini daha iyi anlayacak.
Millet, bu değişikliği inanıyoruz ki aynen olur verecek ve Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesine giden yolda önünü açacak, yolunu aydınlatacaktır. Şunu büyük bir iftiharla söylüyorum ki Erzincan’da kendi halinde bir ailenin 10 evladından biri olarak bu ülkenin yönetim kademesinde önemli bir sorumluluk almış olmam, ülkemizin cumhuriyetimizin bize bahşettiği en büyük imkan ve onurdur.
Meclis çatısı altında olan bütün siyasi partiler hep bu konuyu vaatlerimizin en başında yazdık. 367 icadı maalesef cumhurbaşkanı seçimini tıkadı. Çözüm işin sahibinde, millette... 

“2007’de MHP sayesinde kriz aşıldı”
2007 seçimlerinde MHP de Meclis'e de girdi ve sayın genel başkanı o tarihi kararı aldı ve devletin yüce faydası için gerekeni yaptı. O kriz aşılmış oldu. Bu krizin her seçimde yaşanması Türk siyasetine yakışan bir şey değildir. İki kaptan gemiyi batırır. Vesayet odakları cesaret kazanıyor, sistem bir yerde gelip tıkanıyor.
Parlamento millet iradesiyle seçilmiş, Cumhurbaşkanı yine millet iradesiyle seçilmiş. Bu ikili yapı sürdürülebilir değil. Mesele çok açık; bu bir yönetim sistemi değişikliğidir. Mukayeseli hukuk esas alınarak başka ülkelerin sistemleri de incelendi. Seçen aynı zamanda seçilecek ehliyete de sahiptir; gençlerimizden korkmayalım. Her seçime mecburiyetten gittik. İki seçim aynı zamanda yapılıyor, vatandaş gelecek beş yılı nasıl planlayacağına karar veriyor. Güvenoyuna ihtiyaç kalmıyor çünkü güvenoyunu millet veriyor. Başbakan yok, memleket kazanacaksa biz kaybedelim. Bu sistem uzlaşmayı getiriyor, bu yaşanması muhtemel krizleri ortadan kaldırıyor. Ülkemize karşı çok boyutlu asimetrik bir savaş başlatılmıştır, savaşı kazanmanın yolu güçlü iktidarın daim olmasıdır."

Baykal: Halkın haberi yok
CHP milletvekili Deniz Baykal, Meclis'teki anayasa görüşmelerinde konuştu. Baykal, konuşmasında, "Bu tasarıdan milletin haberi yok. Akil adamlar icat edip, onları bütün Türkiye'de seferber etmişti, aylarca çabalamıştı. Söyler misiniz şimdi, anayasa değişikliğini millete anlatmak için en küçük bir çaba, gayret sergiliyor musunuz?" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerde grubu adına söz aldı. 
Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milletvekillerine boş kağıdı imzalattırıp, milletin anlayıp öğrenmesine fırsat vermeden anayasayı değiştiremezsiniz, cumhuriyeti tahrip edemezsiniz. Bu işler böyle olmaz. Eğer oldurmaya çalışıyorsanız bu işin içinde bir çapanoğlu var demektir, olmaması gerektiğini siz de bilirsiniz çünkü. Öyle yapmak zorunda kalmışsanız eğer bu işin içinde bir çapanoğlu var, bir sıkıntı var. Gümrükten mal mı kaçırıyorsunuz? Eğer size birileri 'Uzatmayın, bir an önce bitirin bu işi' dedi diye yapıyorsanız, ona söylemeniz gereken şey şuydu; 'Size saygı duyarız ama millete ve Meclise daha çok saygı duyarız. Onun için önce millete bu işi anlatmanız lazım'. Bunu söylemenizi beklerdik. Milletin arkasından talimatla oyun çevirmek kimseye yakışmaz."

Parsak: İlk 4 madde değişmiyor
Meclis'teki Anayasa görüşmelerinde MHP adına Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak konuştu.
MHP adına konuşan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ın konuşmasından satır başları:
Yürütme yapısı kendi içinde iki başlılık arz etmektedir. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi benimsenmiş fakat yetkileri konusunda bir değişiklik söz konusu olmamıştır.
MHP, tarihin her döneminde memleketimizin ihtiyacı olduğu dönemlerde tıkanıklıkları açan bir parti olmuştur. 15 Temmuz 2016'da Türk milleti tarihin en büyük ihanetlerinden biriyle karşılaşmıştır. 
Anayasanın bütün üzerinde bir değişiklik sözkonusu değildir. Bu teklifle bir rejim değişikliği değil, hükümet sistemi netleşmesi söz konusudur. Anayasanın ilk 4 maddesi 18 maddelik teklifle değişmemektedir. Anayasanın ilk 4 maddesi değişiyor demek gerçeklikten uzaklıktır. 

Beştaş: Anayasalar, toplum, halk, kamu için yapılır
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Anayasa, iktidarlar için yapılmaz. Anayasalar, dünyanın her tarafında toplum, halk, kamu için yapılır." dedi. 
TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerde HDP Grubu adına konuşan Beştaş, önemli ve tarihi bir görüşme yapılırken Mecliste canlı yayın olmamasının çok büyük bir problem olduğunu söyledi. 
Beştaş, anayasa değişikliği diyemeyecekleri bir teklifin önlerinde olduğunu ve halkın gündemi ile iktidarın gündeminin başka olduğunu ileri sürdü. Anayasanın iktidarlar için yapılmayacağını belirten Beştaş, "Anayasalar, dünyanın her tarafında toplum, halk, kamu için yapılır. Çünkü adı üstünde; anayasa bir toplumsal sözleşmedir. Sözleşmenin tarafları yoksa o sözleşme yapma özelliği baştan beri sakatlanmıştır." ifadesini kullandı. OHAL döneminde yaşananları anlatan Beştaş, partilerine yönelik operasyonların devam ettiğini, 22 Temmuz 2015'ten bu yana partilerine mensup 8 bin 841 kişinin gözaltına alındığını, 2 bin 793 kişinin ise tutuklandığını söyledi. 
Beştaş, daha onurlu bir yaşam, toplumsal barış, kadın özgürlüğü, daha fazla canı toprağa düşürmemek, "Kürt meselesinde" demokratik çözüm için HDP olarak teklife, "hayır" diyeceklerini söyledi. Öte yandan, Beştaş, konuşması sırasında HDP'nin tutuklu milletvekillerinin yer aldığı fotoğrafı kürsüye koydu.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2017, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473