banner564

Ortam gerildi

Taksim’de toplanan ve 12 Mayıs’a ilişkin açıklama yapmak isteyen gruba polis müdahale etti

Ortam gerildi
banner598

   Taksim Meydanı'nda, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin açıklama yapmak isteyen ve polisin meydanın toplanma alanı olmadığı gerekçesiyle dağılmaları yönündeki çağrısına uymayan gruba müdahale edildi.

   Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ilişkin daha önce duyurulan basın açıklamasını yapmak isteyen 1 Mayıs tertip komitesi yetkililerini de içeren gruba, uyarılara rağmen dağılmamaları üzerine müdahale edildi. 

    DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den oluşan 1 Mayıs Komitesi yetkilileri ve sendika temsilcileri, daha önce duyurdukları üzere basın açıklaması yapmak için Taksim Hill Otel önünde toplanarak Gezi Parkı merdivenlerine gitmek istedi. 

    Taksim Meydanı'nın toplanma alanı olmadığı gerekçesiyle polis tarafından dağılmaları yönünde uyarılan ve Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne gitmeleri çağrısında bulunulan gruba, ısrarcı olunması halinde gözaltı yapılacağı belirtildi.

Bunun üzerine, grup temsilcileri ve polis amirleri bir süre görüştü. Ardından çevik kuvvet ekipleri, kalkanlarını kullanılarak grubu İstiklal Caddesi'ne doğru uzaklaştırdı. Bu sırada, sendika yetkililerinin de aralarında olduğu 13 kişi gözaltına alındı.

   Bir süre sonra tekrar bir araya gelen grup adına Taksim Hill Otel önünde basın açıklaması okumaya başlandı. Bu sırada, polis gruba biber gazıyla müdahale etti. Öte yandan emniyet yetkilileri, polisin görevini yapamadığı gerekçesiyle gazetecilerin otelin önünden ayrılması gerektiğini anons etti.

    Gazdan etkilenen bir kameraman, olay yerine gelen ambulansla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

   Bu arada Sıraselviler Caddesi de TOMA ve polis otobüsü tarafından, destek için gelen grubu Taksim Meydanı'na çıkarmamak için kapatıldı. Cadde, daha sonra tekrar trafiğe açıldı. 

 

Tekin açıklama yaptı

 

   Destek için otele gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, sadece 1 Mayıs ile ilgili açıklama yapmak istendiğini belirterek, buna tahammül edilemediğini savundu.

   Tekin, "Türkiye'nin geldiği noktayı hepimizin düşünmesi lazım" ifadesini kullandı. 

"Kamu görevlilerinin şiddet kullanması"nı kınadığını söyleyen Tekin, "1 Mayıs günü işçilerin, emekçilerin yalnız olmadığını, CHP olarak bütün örgütlerimizle burada olacağımızı ifade etmek istiyorum" dedi.

 

DİSK kararlı

 

   DİSK Genel Başkanı Kani Beko da sabahın erken saatlerinde DİSK'e bağlı sendikalarla iş yeri temsilciler kurulu toplantısı gerçekleştirdiklerini söyledi.

    Beko, daha sonra 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin basın açıklaması yapmak için otelden çıkar çıkmaz karşılaştıkları durumu kınadıklarını belirtti. 

    İşçilere karşı müdahale etmenin, kesinlikle doğru olmadığını savunan Beko, "Gözaltına alınan arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz, onlar bizim iş yeri temsilcilerimiz. Biz otelde temsilciler kurulumuza devam edeceğiz. Ancak DİSK, KESK, TTB, TMMOB örgütleri olarak emekten, demokrasiden, barıştan ve kardeşlikten, sendikal hak ve özgürlüklerden yana olan tüm emek dostlarıyla birlikte 1 Mayıs günü Taksim'de olacağız" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2014, 01:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474