Diyalog Gazetesi
2021-03-25 09:53:34

AK Parti ve KKTC’deki partiler

Alihan PEHLİVAN

25 Mart 2021, 09:53

Türkiye medyası AK Parti’nin dün gerçekleşen kurultayını konuşuyor. Zira 2023 seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir yerde kendisini seçimlere götürecek kadroyu dün itibarıyla oluşturmuş ve kamuoyu ile paylaştı.
Parti üst isimleri, genel başkan yardımcıları ve MYK gibi önemli isimler belirlendi. Şimdi sırada kabine üyeleri var. 2023’ün kabinesi birkaç gün içinde açıklanmış olacak.
Türkiye’deki partilerin disiplinleri bu yönde bizdeki parti disiplinlerine 5 basar. Ne CHP’de ne AKP’de ne de İYİ veya MHP’de birileri çıkıp açık açık genel başkanı eleştiremez.
Bir de bizdeki duruma bakalım. UBP’de disiplin kurulu var ama daha bir kere bile toplanmış değil. Seçimden seçime iki üç kişinin atandığı bir parti içi organ olma özelliğinden öteye geçmiyor. 
Bakın birkaç günlük haberlerden yola çıkarak bakalım, Faiz Sucuoğlu “Kabinede 27 bakan var” dedi. Ali Pilli “Başbakan beni yıpratmaya çalışıyor” diye suçladı. Menteş Gündüz “Bağımsız vekiller ile pazarlık yapıldıysa yanlış yapıldı” dedi. Aytaç Çaluda “Bağımsızlarla pazarlık yapıldı” dedi. Zorlu Töre “Seçilmiş bir başkan yok” dedi.
Bu listeyi uzatıp gitmek mümkün. 
Şimdi buna “demokrasi” diyebiliriz. Ama her şeyi özellikle medya önünde konuşmak ne kadar doğru? Olsa olsa partiyi karıştırmak, bölmek veya istemeden de olsa partinin zayıflamasına neden olmaktadır.
Buraya yazdığımız isimler sadece bir haftalık açıklamalardan aldığımız isimler. Sadece bu isimler değil elbet. Bugün bakan olanlar hatta genel başkan olanlar da geçmişte bu ve benzeri açıklamaları yapmışlardı.
CTP’de durum farklı değil. Zaman zaman Asım Aksansoy, Erkut Şahali gibi isimler çıkıp parti yönetimine ateş püskürdüler. Doğuş Derya’yı da unutmamak gerekiyor.
Koltuktan kalkan başlıyor bağırmaya. Ta ki yeniden koltuğa oturana kadar.
İşte bu duygular ile izledim AK Parti’nin kurultayını. Erdoğan 2023 hedeflerine adım adım giderken ekibini taze ve canlı tutmaya özen gösteriyor. 
Birde bizde “Erken Seçim” diyenler ile öyle ya da böyle bir seçime gideriz diyen parti başkanlarının durumlarına bakalım. 
• Ersan Saner’in yanında gönülden sıkı sıkıya bağlı kaç bakan kaç vekil var?
• Tufan Erhürman Başbakan seçilsin diye gecesini gündüzüne katan kaç CTP’li var?
• Cemal Hoca bir kez daha hükümete gelsin diyen kaç TDP’li var.
• Keza DP ve YDP’de de durum ortada. 

Şimdi bunları yazınca AK Parti ile KKTC’deki siyasi partileri ve siyasi yapıları karşılaştırmak bile yakışmıyor. Yalan mı? 

11 saniyede işlem tamam
Rum Ulaştırma, İletişim ve Bayındırlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; Kıbrıs'ın güneyinde yaz turizmi için önlemler alındı, havalimanları yeniden düzenlendi. Buna göre, Larnaka Havaalanı'nda yolcu başına 11 saniyede Coronavirüs testi yapılabilecek. 
Ve yolcular test sonuçlarını öğrendikten sonra ülkeye güvenle girebilecekler. Bizde de bu konuda adımların bir an önce atılması gerekiyor.
Hatta Nisan ayının başlaması ile birlikte yeniden 3 günlük gidiş gelişlere izin verilmeli. Gelenden yapılan test ve ülkeye geldiğinde yapılan test ile herkes ülkeye 3 gün boyunca giriş yapabilmeli.
Geçmişte bunu kaldırmak büyük bir hataydı. Zira bulaş 3 günlük izin ile gelenlerden değil, Güney’den geçip gelenler yüzünden artmıştı. Buna derhal geri başlanılması gerekiyor. 


MESAJLAR
Ersin TATAR: Eski bir dosta vefa borcunuzu ödemişsiniz diye duyduk. Umarız kedisi de bunu algılar ve bir an önce aranızdaki sorunlar da çözülür diye ümit ediyoruz. 

Ersan SANER: AK Parti’de yeni dönemi görünce aklıma bizde olanlar geldi. Konu kişisel değil ama neden orada olanlar burada olmuyor diye insan kendine sormadan edemiyor. 

Tufan ERHÜRMAN: Hükümet bu kadar sallantıdayken bile eleştirinin dozu hafif kalıyorsa demek ki bir şeyler yanlış gidiyor. Daha önce de yazmıştık bunu ama gene söylemekte fayda var. 

Tahsin ERTUĞRULOĞLU: Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuçoğlu, müzakereler başladığında AB’nin gözlemci olarak katılabileceğini söyledi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu açıklamayı? Hani gelemez falan diyordunuz ya.

Ünal ÜSTEL: Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığından üst düzey bir ekip bugün Ada’ya gelip yeni hastane konusunda incelemelerde bulunacakmış. Hadi hayırlısı diyelim mi? 

Fikri ATAOĞLU: Rumlar turizmi canlandırmak adına her türlü kararı ve uygulamayı alıyorlar. En azından bir an öne şu 3 günlük seferleri başlatsak nasıl olur? 

Halis ÜRESİN: Birileri bazı ihalelerin yapılmaması konusunda baskı kurmaya başladı diye haberler geliyor. Siz bildiğiniz yoldan hiç şaşmayın, tıpkı bundan önce de olduğu gibi. 

Mustafa GÖÇER (Çatlı): Dün gece sabaha kadar Gümrükte sabahlamışsınız ve ülkeye gelen malların adreslerine zamanında ulaşabilmesi adına geceyi Gümrükte geçirmişsiniz. 

Çelebi ILIK: Bugüne kadar hiçbir müdür veya müsteşara madalya verildiğini biz görmedik. Sizin bildiğiniz var ise bize de söyleyin bizde bilelim. Zaman su gibi akıp giderken. 

Dursun OĞUZ: Dün “Dostlar Meclisi” isimli grup size sürpriz doğum günü partisi düzenlemişler. Bence bugünlerin ve etrafınızdaki dostlarınızın kıymetini iyi bilin. Hayırlı yaşlara. 

Dr. Mustafa ARABACIOĞLU: Ta ki dün paylaştığınız fotoğrafı görene kadar genç iken sigara içtiğinizi bilmiyorduk. Neyse şimdi madem bıraktınız sorun değil. Sağlıklı ömürler diliyoruz. 

Senih ÇAVUŞOĞLU: Mübarek kadın durmuyor durduğu yerde bir şeyde olacağız. Bu gidişle de hiç duracağa da benzemiyor. Ülkede pek çok kişi STG borçlusu, bir konuşsanız kendisi ile. Belki bir şeyler yapar. 

Biray DELİCEIRMAK: Önümüzdeki ilk seçimlerde aday olacaksınız diye beklerken hiç de böyle bir niyetinizin olmadığını öğrendik. Hayırdır, yoksa bizim bilmediğimiz bir durum mu var?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.