Diyalog Gazetesi
2021-03-17 02:18:06

Bilgi sistemi

Alihan PEHLİVAN

17 Mart 2021, 02:18

Sağlık Bakanı Ünal Üstel, bugün Aşı Bilgi Sistemi konusunda basın toplantısı düzenliyor. Aslında habere ilk baktığınızda gayet normal hatta çok sıradan bir haber olarak görebilirsiniz. Ancak durum sıradan olmanın çok ama çok ötesinde. Zira KKTC’de E-Devlet projesi kapsamında bir uygulamanın kolay kolay yürürlüğe girmediğini çok iyi biliyoruz.
10 yıldır gündemde olmasına karşın E-Devlet konusunda bir arpa boyu yol alamadık. Hal böyle olunca bu konularda atılan her adım aslında çok büyük bir başarı demektir. 
Ünal Üstel’in Sağlık Bakanı olarak atanmasının üzerinden henüz bir ay bile geçmeden bu konuyu ele alıp halletmesi gerçekten de takdir edilmesi gereken bir durum.
Yeni sisteme göre artık aşı olmak isteyen herkes online olarak sisteme giriş yapacak ve aşı sırasının kendisine gelmesini bekleyecek. Bakanlık tarafı da elindeki aşıya ve başvurulara göre bir planlama yapacak ve kimseye artık torpil olmadan adil bir şekilde aşı yapılabilecek.
O yüzden bugün tanıtımı yapılacak olan Aşı Bilgi Sistemi son derece önemli. Dünyanın dijital ekrana girdiği bir ortamda devlet işlemlerinin de artık bu platformda olması kaçınılmazdır. 

Özel TV’ler konusu KKTC’nin dünyaya açılan kapısı KKTC televizyonları çok uzun yıllardır büyük zorluklar içerisinde. Ve hali ile 2018’den beri de uydu yayın kira ücretlerini ilgili firmaya ödemedikleri için ilgili firma “son kez” uyardı ve yayınları durduracağını açıkladı.
Hükümetin devreye girmesi ile birlikte geçen gece bu sorun aşıldı. Ancak kalıcı bir çözüm değil elbette. Zira birkaç ay sonra veya bir yıl sonra benzer bir durum ile karşılaşacağımıza iddiaya girerim.
Dün bu konuda yıllardır adım atmayan ama özel televizyonlarımızı tepe tepe kullananlar meclis kürsüsünden KKTC’de televizyon yayıncılığının ne kadar önemli olduğuna dair hikayelerini dinledik.
Konuşulanlara “hikaye” ediyorum çünkü o konuşanların hepsi geçmişte ya bakanlık yaptı ya da partisi yıllarca iktidarda kalıp ülkeyi yönettiklerini zannettiler.
Her konuda olduğu gibi bu konuda da timsah gözyaşları döktüler dün mecliste yani. Oysa bugüne kadar KKTC televizyonculuğunun içine düştüğü durum ile ilgili en ufak bir adım atılmadı. Ha sadece uydu kirasına devlet katkı verdi. Bu da zaten en kolay olanıydı.
Oysa bugün televizyon yayıncılığının önünde ki en büyük tehlike web TV’ler. Çünkü özel televizyonlar milyonlarca liralık vergi ve diğer mali yükümlükler altında ezilirken web TV yayıncılığı para ve izin istemiyor. 
Özel kanallar aldıkları reklamlardan vergi ve YYK’ya prim ödemek zorunda. Siz bunu da ödemek zorunda değilsiniz.
Özel televizyonlarda bir küfür veya birisine hakaret etseniz hemen yayın kurulu size cezayı yapıştırır. Ama web TV’de sövseniz kimse size ceza kesemez, yayınlarınız durduramaz.
Kısacası özel TV yayıncılığı KKTC can çekişmekte. Birkaç yıla kadar da zaten tarih olacaklar bu anlayışla, bu politik yaklaşımlarla. Üstelik bunun tek nedeni de TV’leri tepe tepe kullanan siyasetçiler yüzünden olacak…

MESAJLAR

Ersin TATAR: Cenevre’de Rum lider Anastasiadis’e ELAM dışında kalan tüm siyasi partiler eşlik edecekmiş. Acaba sizin kadroda bu meyanda şekillenmeye başladı mı acaba?

Ahmet ÇALUDA: Bazı sendika başkanlarına yakında savaş açacağınızı duyduk. Hayırdır ne oldu da bu kadar kızdırdılar sizi. Yoksa yeniden çizmeleri giyecek misiniz? 

Resmiye CANALTAY: E-devlet konusunda işi sıkı tutmaya niyetlenmişsiniz. Ah bu işi bir becerin valla memlekete heykelinizi dikerler. Kimler geldi kimler geçti hiçbir şey değişmedi. 

Ünal ÜSTEL: Aşı Bilgi Sistemi bugün basına ve kamuoyuna tanıtılacakmış. Bu sistemin devreye girmesinden sonra sırada karantina sistemi varmış. 

Gülşah Sanver MANAVOĞLU: "Hükümet isteksiz milletvekillerinden oluşuyor" yorumunda bulunmuşsunuz. Peki, ne verelim bu arkadaşlara da istekleri çoğalsın. Nutella işe yarar mı sizce? 

Ersan SANER: "2018’e ait borca karşılık” 1,5 milyon TL bugün TÜRKSAT’a ödenecekmiş. Daha hiç ödenmemiş 2 yılı aşkın bir borç var ortada. Acaba bu borcu nasıl ödeyeceksiniz? 

Ertan BİRİNCİ: Özel yayıncılık ile ilgili yazdıklarımızın azı var çoğu buraya sığmadı. Ama artık bu konuda bence bıçak kemiği kesmeye başladı. Ya şimdi ya da çok geç kalınacak. 

Serhat AKPINAR: Üniversite öğrencilerin Ada’ya gelmeye başladığını memnuniyetle izliyoruz. Demek ki aslında istenince pek ala planlanabiliyor ve sorunsuz bir şekilde getirilebiliyorlarmış. 

Feyzi HANSEL: Yayın Yüksek Kurulu üyeliğine önerilen tüm adaylar ile birlikte sizi de kutluyoruz. Umarız bu dönem özellikle bazı yasal mevzuatlar hiç vakit kaybedilmeden yenilenir. 

Mustafa TOYCAN: Perşembe akşamları artık alkol almadığınızı memnuniyetle öğrendik. Sırada kandil geceleri ile mübarek üç aylar var. Bunlarda da alkolden uzak kaldınız mı yarı hacı olursunuz. 

Hüseyin IŞIKSAL: Cenevre'deki heyette yer alacağınızı öğrenince "güzel haber" olarak paylaşımda bulunmuşsunuz. Hocam ilk kez mi Cenevre’ye gideceksiniz?

Derviş YÜCETÜRK: Özel Eğitim Yasası yılan hikâyesine döndü. Ama siz bir de engelliler gününde yapılan açıklamaları görün. Ben olsam o gün hiç açıklama yapmazdım protesto amaçlı. 

Mehmet MUTLU: Geçici memurlar için yeniden kolları sıvadığınızı memnuniyetle öğrendik. Bu konuda pek çok kişi bugüne kadar sayısız girişimde bulundu ama sonuç alamadı. 

Halil İbrahim DOĞAN: Kafanıza olmadık şeyler getirmeyin, bu memlekette neler neler oldu da hiç haber olmadı. Siz hayatın tadını çıkartmaya bakın, gerisi boş.

Yorumlar (2)

salvatore dllare 3 Yıl Önce

TATAR'A,SARAY YAPILMASINI ONAYLIYORMUSUNUZ ??????*

Turkish power 3 Yıl Önce

Saray takintin mi var sümbül agamisin

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.