Suriye’de, Suriye Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Şara ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Başkanı Sayın Mazlum Abdi arasında bir antlaşma imzalandı. Suriye’de başta Türkiye olmak üzere, sorunu çözmek için düşünülen yönetim biçimi, üniter devlettir. Federasyon, özerk bölge gibi yapılanmalara karşı idiler. Siyasi gerilim bu nedenle artıyordu. Şimdi imzalanan bu antlaşmaya; Türkiye, ABD, İngiltere, AB ve tüm Körfez ülkeleri destek veriyor. Suriye, bu antlaşma ile yeniden bir devlet olma yoluna girdi. Mer-kezi Hükümet, ülkenin tüm kaynakları, sınırları üzerinde egemen olacak. Ancak, Haseke vilayetinde Valilik atanmasında ismi ve Merkezi Yönetimde de Savunma Bakan Yardımcısının kim olacağını, SDG önerecek. Ayrıca SDG’nin Merkezi Devlet yapısında görev yapacak askeri, güvenlik ve sivil lider adayla-rını önereceği liste de onaylanacak. Daha ilginç maddeler var.
İşte böyle maddelerle dolu olan bu antlaşma ile Suriye’de üniter devlet kuruldu. Ancak Kıbrıs’ta 2014’te Sayın Eroğlu ile Sayın Anastasiadis’in imzaladığı Ortak Belgede Kıbrıs’ta ortak devlet; tek egemenliğe, tek vatandaşlığa ve tek uluslararası temsiliyete dayalı olacak dendi. Peki bu üniter devlet tanımına girmez mi? Hayır. Çünkü bu yapı, iki bölge, iki kurucu devlet, iki toplum ve bunların eşitliğinin esas olduğu bir temelin üzerinde olacak. Kurucu devletler üzerinde Merkezi Devletin ve Kurucu Devlet-lerin de ne bir birleri, ne de Merkezi Devlet üzerinde hiyerarşik üstünlüğü olmayacak. Ancak ortak yönetimde, Cumhurbaşkanının Dönüşümlü olması ile yalnız iki toplum, iki kurucu devlet ve iki bölge üzerinden değil, Kıbrıs Adasında Merkezi Yönetim temelinde de de tüm dünyaya iki toplumlu olduğu yapı olduğu gösterilecekti. Bu bakımdan Sayın Tahsin Ertuğruloğlu’nun, “Dönüşümlü Başkanlık, Üni-ter Devlet demektir” diyerek federasyonu zehir diye göstermesi çok yanlıştır. Kıbrıs’ta böylesi bir çö-züm modelindeki yapıya, üniter devlet denemez. Suriye’de de Kürt Toplumunun, Suriye Merkezi Dev-letine entegrasyonu için gelişen bu antlaşma ile şekillenen devlet yapılanmasına da Federal denemez. Cumhurbaşkanı Sayın Tufan Erhüman’a eleştiri yapacak diye, Güneyin Bağnazları ile Birlikte Dönüşüm-lü Başkanlık konusuna karşı çıkan Sayın Ertuğruloğlu, softa şaşırması yapmamalıdır. Bu topluma içte ve dışta zarar verir. Bizi bilimsellikten uzak, toplum olarak lanse eder.
Ertuğruloğlu, üniter devlet ve softa şaşırtmacası
Paylaş
Tamer Karadeniz 11 Saat Önce
Vay canina.. KKTC eski basbakani ve Turk soylu olarak siz, Suriyede sayin diye soz ettiginiz iki teroristin (ki her ikisi de secimle mecimle yonetici olmadi) bir araya gelip ger an bozulabilecek olan anlasmasini ornek mi gosteriyorsunuz? SDG ABD tarafindan Şara'ya adeta eklendi. Iyi de oldu. Ama bu KKTC'ye ornek olamaz.