banner564

Gürpınar: Hedef belli

Bakan Gürpınar, Kuzey Kıbrıs’ta 6 yıl süreyle çalışma ve iş kurma izniyle çalışanların daimi ikametgah ve beyaz kimlik alacağını belirtti

Gürpınar: Hedef belli
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI (TAK) 
İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, yurttaşlık ve daimi ikametgah konusunun kronik ve ciddi bir sorun olduğunu ifade ederek Yurttaşlık Yasa Tasarısı, Daimi İkametgah Yasa Tasarısı ve Yabancıların Çalışma İzinleri Yasa Tasarılarının halen Meclis komitesinde bulunduğunu söyledi.
Bakanlık çalışmaları hakkında TAK’a açıklama yapan Gürpınar, Daimi İkametgah Yasa Tasarısı’nı ivedilikle ele almak istediklerini, çünkü bu tasarıda büyük bir anlayış birliği sağlandığını açıkladı. Birçok insana gündelik hayatta kolaylık sağlanacağını, sorunların çözümleneceğini belirten Aziz Gürpınar, ardından da daha tartışmalı olmasını bekledikleri Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın görüşüleceğini ifade etti. 
Aziz Gürpınar, Daimi İkametgah Yasa Tasarısı’nın neler öngördüğüyle ilgili bilgi verirken, ülkede 6 yıl boyunca çalışma veya iş kurma izniyle çalışan ve yasal olarak ikamet eden yabancı uyruklu kişilere “daimi ikametgah hakkı” verileceğini, bunun da beyaz kimlikle ifade edileceğini açıkladı.

Vatandaşlık da 15 yıl şartı
Gürpınar, bu kapsamdaki kişilerin Yurttaşlık Yasası’nda düzenlenecek süreyi tamamlamaları halinde yurttaşlık hakkından da yararlanacağını ifade etti. Gürpınar, halen Meclis komitesi gündemindeki tasarıda bu sürenin 15 yıl olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Sigorta yatırımlarının yüzde 48’i asgari ücretten…
Gürpınar, bakanlığın öncelikleri arasında belediyelerle ilgili acil düzenlemeler içeren tasarı yanında Asgari Ücretler (Değişiklik) Yasası, Daimi İkametgah Yasası, geçen hükümet döneminde yasallaşan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi'nin fiilen çalışmaya başlaması, sığınma evi, Lapta Huzurevi ve Merkezi Cezaevi için yeni binalar yapılmasının yer aldığını ifade etti.
Aziz Gürpınar, Sosyal Sigortalıların yüzde 48’inin yatırımının asgari ücret üzerinden yapıldığını, bunların bir kısmını daha yüksek ücret alsa da asgari ücret üzerinden yatırım yapanlar oluşturduğunu belirterek, dünya genelinde asgari ücretle çalışan oranı yüzde 15’ken, ülkede asgari ücretin bu kadar genel ve geçerli ücret haline gelmesinin “olumsuzluk” olduğunu dile getirdi.

28 belediyeden 20’si sıkıntılı
Belediyelerdeki maddi sorunlara işaret eden ve 28 belediyeden 20’sinin büyük sıkıntı yaşadığını kaydeden Gürpınar, artık ertelenemeyecek noktaya gelen bu sorunları çözecek 4 maddelik bir tasarı hazırladıklarını ve bunu Meclis açılır açılmaz süratle geçirmek istediklerini söyledi.
Gürpınar, belediyelerin durumundaki aciliyeti “tedbir almazsak bütün belediyeler aynı durumda olacak. Hazırladığımız tasarıyla bu sorunu tarihe gömeceğiz” ifadeleriyle vurguladı.


Daha katılımcı bir asgari ücret komisyonu...
Yeni yasayla, Asgari Ücret Komisyonu'nun yapısında, katılımcılığın artırılmasının hedeflendiği değişiklikler öngörüldüğünü ifade eden Bakan Gürpınar, halen 15 üyenin 5'inin devlet, 5'inin işveren, 5'inin de işçi temsilcisi olduğunu; yeni düzenlemede İşverenler Sendikası'ndan 5 temsilci yerine işverenleri temsil eden 5 farklı örgütten birer temsilci öngördüklerini açıkladı. 


TOCED ve sığınma evi
Bakan Gürpınar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’yle (TOCED) ilgili yasanın geçen yıl aralık ayında Meclis’te onaylandığını hatırlatarak “Bu önemli bir noktadır çünkü bu daireyle ilgili yasa sadece şiddeti önleme ve kadın sığınma evi düzenleme değil, kadının toplumdaki yerini ve statüsünü yükseltmeyi amaçlayan çok geniş kapsamlı bir bakış açısıyla hazırlandı” dedi.
Aziz Gürpınar, 2016 yılında, eski Lapta Huzurevi binasının bulunduğu yerde yeni bir huzurevi inşa edileceğini; 2010’daki sel baskını sonrasında huzurevinin halen kiralanan bir turistik tesiste hizmet verdiğini belirtti.

Yeni cezaevi 2016’da
Bakan Gürpınar, Merkezi Cezaevi’ndeki tutuklu ve hükümlüleri topluma kazandırmak için meslek edindirme kurslarının süreceğini; şu anki binada fiziki yetersizlik olduğunu ve artık hizmet veremez duruma geldiğini söyledi. 
Yeni, çağdaş ve modern bir cezaevi binasına ihtiyacı vurgulayarak “Böyle bir cezaevini yapmak artık kaçınılmazdır. Geçmişte de girişimler, tartışmalar oldu ve artık olgunlaştığını düşünüyorum. 2016 yılında yeni ve modern bir cezaevinin inşasına başlamayı planlıyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2015, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473