banner564

Hızlı çözüm senaryosu

Müzakerlerin, AP seçimlerinden önce tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi

Hızlı çözüm senaryosu
banner598

Kıbrıs sorununa ilişkin yeni müzakerelerin KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında yarın saat 11.30’da başlamasının ardından, kısa sürede sonuç alınabilmesi için ‘yol haritasının’ belirleneceği haber verildi.

   Müzakerelere ilişkin farklı senaryoları gündeme getiren Rum basını, sürecin, Haziran’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce tamamlanmasının hedeflendiğini, ayrıca BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in “kellesinin alınması” yönünde ABD ile anlaşıldığını yazdı.

    Rum basını, aralarında Maraş konusunda yol haritasının da yer aldığı güven yaratıcı önlemlerin açıklanmasının da yakın olduğunu savundu.

 

Maraş gündeme geliyor

 

   Alithia Gazetesi, müzakerelerin başlamasına güven artırıcı önlemlerin eşlik edeceğini ve Maraş için yol haritası belirleneceğini savundu.

   Kıbrıs sorununa ilişkin olarak son aylarda yaşanan gelişmeleri kronolojik olarak sıralayarak bunlar hakkında değerlendirmelerde bulunan gazete,  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz Eylül ayında, BM Genel Kurulu çalışmaları çerçevesinde gittiği Washington’da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüştüğünü, Biden’in bu görüşmede, Anastasiadis’e, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Güney Kıbrıs’ın o dönemde gelişim halinde olan jeopolitik konulardaki tutumuna yönelik memnuniyetini ilettiğini yazdı.
   ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Anastasiadis’e, “sizin için ne yapabiliriz”(what can we do for you Mr. President) sorusunu sorduğunu yazan gazete, Anastasiadis’in ise “ekonomi, Kıbrıs sorunu ve Maraş” olmak üzere üç olgu ortaya koyduğunu belirtti.
   Daha sonra yaşanan gelişmelere de yer veren gazete, Anastasiadis’ten sonra geçtiğimiz Aralık ayında Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in ABD’ye giderek Amerikalı mevkidaşıyla Rum ekonomisindeki durumla perspektifleri ele aldığını anımsattı.

   Bu gelişmelerin ardında Güney Kıbrıs ile İngiltere arasında üsler konusunda anlaşma imzalandığını, Güney Kıbrıs-KKTC-Türkiye üçgenindeki ziyaretlerin sıklaştığını, ayrıca Türk tarafına yönelik “baskıların arttığını” yazan gazete, Amerika-İngiliz unsurunun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kısa ve özlü ortak açıklama metni üzerinde anlaşmaya varılması konusunda sarf ettiği çabaların ve Kıbrıs Rum tarafının tezlere anlayış gösterdiğinin de artık net olduğunu belirtti.

Özersay Atina’ya gidecek

 

   İki lider arasındaki görüşmenin yarın saat 11.30’da gerçekleştirileceğini anımsatarak, buna paralel olarak, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in de “artık geçmişte kaldığını”, geçmişte kalan bir diğer kişinin ise görüşmelerde oldukça katı görünen KKTC Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ olduğunu savunan  gazete, Kıbrıslı Türklerin müzakerecisi görevine Kudret Özersay’ın atandığını da yazdı.
   Gazete ayrıca, hafta sonuna doğru veya gelecek hafta başında Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay’ın Atina’ya, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in ise Ankara’ya gitmesinin beklendiğini kaydetti.


Maraş konusu

   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan istediği üçüncü şeyin güven yaratıcı önlem olarak Maraş olduğunu aktaran gazete, iki toplum liderinin görüşmesinin hemen ardından dünyadaki güçlü devletlerden ve AB’den “yağmur gibi” açıklamaların yapılmasının beklendiğini, bununla birlikte önemli bir önlem olan Maraş’ın iadesine ilişkin yol haritasıyla birlikte güven yaratıcı önlemlere ilişkin açıklamanın da planlabdığını savundu.

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2014, 03:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner582

banner471

banner628

banner473