banner564

Talat niye çözemedi?

Diyalog Medya’yı ziyaret eden Eroğlu, kendisini çözüm karşıtı olarak suçlayanlara anlamlı mesaj gönderdi:

Talat niye çözemedi?
banner598
Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Derviş Eroğlu dün,  Diyalog Medya Grubu’nu ziyaret etti. 
Eroğlu, doğru ve tarafsız yayınlarından dolayı Diyalog Medya Grubu yönetici ve çalışanlarını kutlayarak, başarılarının devamını diledi.
Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar tarafından medya kurumu hakkında bilgilendirilen Eroğlu, “Medya kurumu binası ve içerisindeki son teknoloji yatırıma hayran kaldım” diyen Eroğlu, Reşat Akar ve ekibinin daha büyük başarılara imza atacağını söyledi.
Eroğlu ziyaretinde, Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Kıbrıs konusu ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
Cumhurbaşkanlığı için son kez aday olduğunu ve halktan bir dönem daha yetki istediğini ifade eden Eroğlu, önümüzdeki dönemde Kıbrıs konusunda bir anlaşmanın yapılması gerektiğini belirtti.
Eroğlu, “Artık 1-2 yıldan fazla bu iş uzamamalı. Rum liderliği de anlaşma niyetindeyse, aşırı taleplerini bir kanara bıraksın” dedi.
Eroğlu, 19 Nisan’da gerçekleştirilecek seçimlere UBP ve DP-UG’nin destek beyanıyla aday olduğunu ifade ederek, “Halkımızın hakkının, hukukunun korunduğu bir sonuca gitme görevimi tamamlarım düşüncesiyle aday oldum. Görüyorum ki halk yanımızda, bizimle ve inşallah yeni dönemde Kıbrıs konusunu bir sonuca bağlayacağız” dedi.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortaklık devleti olduğunu ancak Kıbrıs Türk halkının bu cumhuriyetten dışlandığını anlatan Eroğlu “Barış Gücü gelecek diye 4 Mart 1964’te BM Güvenlik Konseyi muhatap olarak Rumları aldı. Alınan karar için de ‘geçici’dediler. Halen daha bu geçici karar devam ediyor. Üstelik bir de AB’ye girdiler” diye konuştu.

Talat’a gönderme yaptı
Açıklamasında son dönemde kendisini çözümsüzlükle suçlayan İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a da gönderme yapan Eroğlu şunları söyledi, “Yıllardır içindeyim. Müzakere masasında tecrübe de önemlidir. Ben çok da sabırlıyım. Sabırlı olmasam herhalde çatlardım. Çatlatmak için çok uğraştılar. Hâlâ da uğraşıyorlar. Talat bey diyor ki, ‘5 yıl kaybettik, 5 yıl daha kaybetmeyelim.’ 5 yıl da kendisi cumhurbaşkanlığı yaptı. Kendisi Hristofyas ile müzakere etti. Komünist bir partinin lideri. Yıllarca iki parti başkanı olarak bir araya geldiler ve bu toplantılarda aldıkları kararlarla Kıbrıs sorununu kafalarına göre çözdüler. Ama gün geldi her ikisi de cumhurbaşkanı oldu. Niye çözmediler? Talat Bey 5 yıl cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturdu ve çözemedi. Çünkü Rum tarafının aşırı istekleri var. Niyetleri çok farklı. Rum halkının havası farklı. Ama Talat’a göre uzlaşmaz olan Eroğlu. Oraya takıldılar, kaldılar.”

“Çipras’ın diğerlerinden farkı yok”
Derviş Eroğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Güney Kıbrıs’a ziyareti esnasında yaptığı açıklamaları da değerlendirdi.
Çipras’ın açıklamalarının, Kıbrıs’taki garanti sistemine yönelik Rum-Yunan zihniyetinin eskisi gibi devam ettiğini gösterdiğini söyledi.
Yunanistan başbakanlığına yeni seçilen Aleksis Çipras’ın Kıbrıs ziyareti ve Rum lider Anastasiadis ile basın toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlatan Eroğlu, “Bir cümlesi çok önemliydi. ‘Türkiye ile Yunanistan’ın ilişkileri Kıbrıs’tan geçer demiştir’. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini içeren mevcut garanti sitemine ise karşı çıkmıştır” diye konuştu.
Kıbrıs sorununun 50 yıllık bir mesele olduğuna dikkat çeken Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk liderliğinde gelmiş geçmiş tüm müzakerecilerin iyi niyetine rağmen bir anlaşmaya varılamadığını söyledi.
BM Genel Sekreterlerinin bulmuş olduğu tüm çözüm belgelerini Rum tarafının reddettiğini anlatan Eroğlu “Sürekli reddediyorlar ama masada yine oturmaya devam ediyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2015, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473