Başbakan Ünal Üstel, Girne açıklarında meydana gelen deniz kazasının ardından kayıp kişilere ulaşmak amacıyla yürütülen arama kurtarma çalışmalarına, derin sularda arama kabiliyetine ve özel teknik donanıma sahip yeni bir geminin dahil edileceğini açıkladı. İstanbul’dan bugün yola çıkması planlanan geminin hafta sonu veya hafta başında KKTC’ye ulaşarak çalışmalara başlaması öngörülüyor.
Üstel, Ankara’da gerçekleştirilen temasların ardından arama kurtarma çalışmalarındaki son duruma ilişkin açıklama yaptı. Önceki gün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında, ilgili bakanlıklar, Türk Deniz Kuvvetleri, teknik heyetler ve özel kurum temsilcilerinin katılımıyla önemli toplantılar gerçekleştirildiğini belirten Üstel, bugüne kadar yürütülen çalışmaların değerlendirildiğini ve bundan sonraki süreçte atılacak adımların belirlendiğini söyledi.
“Kayıp insanlarımıza ulaşma konusunda Türkiye Cumhuriyeti ile kararlılığımız tamdır.” diyen Üstel, toplantılar sonucunda derin sularda arama yapabilen ve özel teknik donanıma sahip bir arama kurtarma gemisinin daha çalışmalara dahil edilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.
Üstel, söz konusu geminin bugün İstanbul’dan hareket ederek kaza bölgesine doğru yola çıkacağını ve hafta sonu veya hafta başında adaya ulaşarak arama çalışmalarına başlamasının öngörüldüğünü kaydetti.
“Amacımız nettir: Kayıplarımıza ulaşmak”
TCG Işın’ın tüm mürettebatıyla kaza bölgesindeki arama faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Üstel, TCG Alemdar’ın ise rutin teknik bakım ve ikmal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla limanına döndüğünü söyledi.
Havadan, karadan ve denizden arama çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Üstel, “Amacımız nettir. Kayıplarımıza ulaşmak.” dedi.
Denizin derinliği, bölgenin koşulları ve batığın durumunun çalışmaların zaman almasına neden olduğunu belirten Üstel, yeni teknik kapasitenin devreye alınmasıyla arama imkanlarının genişletildiğini ifade etti.
Türkiye’den tam destek
Üstel, çok sayıda kurum ve kuruluşun arama kurtarma çalışmalarına katkı sağladığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ilk günden itibaren tüm imkanlarını seferber ettiğini kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu’nun da kimliklendirme, yüz tanıma, DNA tespitleri ve adli süreçlere önemli destek sağladığını belirten Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nin de sürecin her aşamasında koordinasyona katkı koyduğunu söyledi.
Üstel, kayıp kişilere ulaşma çalışmalarına destek veren başta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz olmak üzere tüm bakanlık, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

