banner564

Askeri darbe

Zimbabve’yi 37 yıldır yöneten Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin hükümdarlığı son buldu

Askeri darbe
banner598

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, sabaha karşı gerçekleştirilen askeri müdahaleyle yaklaşık 37 yıllık iktidarını kaybetti.

Zimbabve ordusu, Mugabe ve eşinin gözaltında tutulduğunu belirterek, Mugabe'nin çevresindeki "suçluların" da yakalanması için harekete geçtiklerini açıkladı.
Darbe yapmadığını ileri süren Zimbabve ordusu, iki hafta önce Mugabe'nin görevden aldığı eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nı Geçici Devlet Başkanı olarak atadı.
Yerel medyada yer alan haberlerde Yüksek Öğrenim Bakanı Jonathan Moyo‚ Yerel Yönetim Bakanı Saviour Kasukuwere ve Maliye Bakanı Ignatius Chombo'nun da gözaltına alındığı belirtildi.
Öte yandan ordu tarafından ele geçirilen iktidar partisi Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi'nin (ZANU-PF) sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, askeri girişimin bir darbe olmadığı, ülkede “kansız barışçıl bir geçişin” yaşandığı iddia edildi.    Açıklamada, “Ne Zimbabve ne de iktidar partisi, Mugabe ve onun eşinin mülkiyetinde değildir.” ifadesi kullanıldı.

37 yıldır ülkeyi yönetiyor
Eski İngiliz sömürgesi olan ve bağımsızlık öncesi Güney Rodezya adını taşıyan Zimbabve'yi 37 yıl yöneten Robert Mugabe, 1924'te dünyaya geldi. Güçlü hitabetiyle bilinen Mugabe, ilk olarak 1970'li yıllarda başını çektiği Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği'nin beyazlara karşı verdiği mücadeleyle ün kazandı. Mugabe, partisinin Mart 1980 seçimlerini kazanması sonrasında ülkenin ilk başbakanı oldu ve ülkenin adı Zimbabve olarak değiştirildi.
1982 - 1986 yıllarında Mugabe'nin eski hükümet ortağı Joshua Nkomo ve partisi Zimbabve Afrika Halkları Birliği ile yaşanan siyasi kriz iç çatışmaya dönüştü ve çatışmalarda yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybetti.
Başkanlık sistemine geçilmesiyle 1987 yılında devlet başkanı olan Mugabe, günümüze kadar tüm seçimleri kazanarak koltukta kalmayı başarmıştı.
Mugabe sık sık kötüleşen ekonomi, yolsuzluk iddiaları ve insan hakları ihlallerine dair eleştiri ve suçlamalarla karşı karşıya kalıyordu.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2017, 12:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474