banner564

90 bin kişi dönebilecek

Güzelyurt ve Dipkarpaz’ı Rumlara bırakan harita dağıtıldı, toprakta yüzde 71.5 Rum, 28.5 Türk olmak üzere uzlaşıldığı iddia edildi

90 bin kişi  dönebilecek
banner598
 İsviçre’nin, Mont Pelerin kasabasında dün başlayan ve bugün sona ermesi beklenen toprak müzakerelerinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis’in uzlaşı noktasına geldiği iddia edildi.
   Rum kaynaklarına göre; Rum kurucu devletine ait toprağın yüzde 71,5, Türk kurucu devletine ait toprağın ise yüzde28,5 olması konusunda uzlaşı noktasına gelindi.Rum Politis gazetesi de dünkü sayısında bir harita yayınlayarak, toprak dağılımını gösterdi.
   Buna göre, Güzelyurt ile Dipkarpaz Rum devletinin kontrolünde kalıyor. Böylesi bir uzlaşı durumunda yaklaşık 90 bin kişinin mülküne dönebileceği hesap ediliyor.
   Politis gazetesi, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk taraflarının sahip olacakları sahil şeritleri konusunda ise yeni bir unsur olan “Federal Parkların” ortaya çıktığını yazdı.
   “Annan Planında Kıbrıs Türk tarafının yüzde 55 ve Kıbrıs Rum tarafının yüzde 45 sahil şeridine sahip olduğunu” aktaran gazete, bu konuda uzlaşıya varılması durumunda sahil şeridinin 50’ye 50 oranında olacağını öne sürdü.
     Federal Parkların, federal hükümete bağlı olacaklarını, bunlardan birinin “Kormakitis” (Koruçam), diğerinin ise “Karpasia” (Karpaz) bölgesinde dört köyü (Yalusa (Yeni Erenköy), Rizokarpaso (Dipkarpaz), Aya Triada (Sipahi) ve Melanarga (Adaçay) ve bu bölgelerin sahillerini içine alacak şekilde olacaklarını yazan gazete, konu üzerinde uzlaşıya tam varılamasa da epeyi ilerlenmiş olduğunu iddia etti.

5’li konferans Aralık’ta
   Bu arada Rum radyosu dünkü müzakerelerle ilgili haberinde, müzakerelerin son başlığı olan Güvenlik ve Garantiler konusunun Aralık ayında görüşüleceğini duyurdu.
   Rum radyosu ilk buluşmanın 16-18 Aralık, ikincisinin de 27-28 Aralık tarihlerinde gerçekleşeceğini iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2016, 08:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473