banner564

Tehdide gerek yok

Erdoğan, Rus jetinin aidiyetinin bilinmeden düşürüldüğünü, Rusya’nın doğrudan hedef alınmadığını ifade etti

Tehdide gerek yok
banner598
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşürülen Rus jeti için aidiyetinin bilinmeden düşürüldüğünü, Rusya’nın doğrudan hedef alınmadığını ifade etti. “Uçağın hangi ülkeye ait olduğu ancak olaydan sonra anlaşılmıştır” diyen Erdoğan, Rusya ile stratejik ortaklığın altını çizerek “Birlikteliğimiz, bizim birbirimizi tehdit etmemizi gerektirmez. Bu bizi üzmüştür. İhlale maruz kalan değil, ihlali yapan ülkenin kendisini sorgulaması, hadisenin tekerrürünü önlemek için tedbirlerini alması lazım.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen muhtarlarla 15. kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Erdoğan, düşürülen Rus uçağı ile ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Şunu peşinen ifade etmek isterim ki; bu, kesinlikle Rusya’yı hedef alan bir olay değildir. Türkiye, Esed rejimine bağlı unsurlar ve terör örgütleriyle benzer sıkıntılar yaşamış bir ülke olarak kara ve hava sahalarının güvenliği konusunda teyakkuz halindedir. Daha önceden ilan ettiğimiz, Rusya’ya da defalarca hatırlattığımız angajman kuralları gereği ülkemiz sınırlarının ihlaline anında karşılık veriyoruz. Bu, izinleri önceden verilmiş otomatik bir tepkidir. Bunun bilinmesi lazım. Daha önce buna benzer olayları bir, iki, üç, dört kez yaşadık. Salı sabahı da aidiyeti, milliyeti belli olmayan bir uçağın, tüm ikazlara rağmen ısrarla sınırımızı ihlal etmesi üzerine bu kurallar işletilmiştir.”

‘Açıklamaları üzüntüyle takip ediyoruz’
Sınıra doğru gelen uçağın milliyetinin bilinmediğini ifade eden Erdoğan, “Uçağın hangi ülkeye ait olduğu ancak olaydan sonra anlaşılmıştır. İnanın bana, Suriye’deki tüm hadiseler gibi bu olay da bizi ziyadesiyle üzmüştür. Çünkü biz en başından beri bölgede kimse ölmesin, kimsenin burnu kanamasın diye uğraşıyoruz. Konuyla ilgili teknik izahı Genelkurmay Başkanlığımız ve Dışişleri Bakanlığımız tarafından Rusya başta olmak üzere ilgili tüm ülkelere ve kurumlara yapılmıştır. Buna rağmen, Rusya tarafından yapılan açıklamaları ve konuyla ilgisi olmayan alanlarda ortaya konan tepkileri üzüntüyle takip ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

‘Aynı ihlal bugün yapılsa karşılığı verilir’
Bayırbucak Türkmenleri ile Esed rejimine karşı mücadele eden ılımlı muhalif grupları desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, bunların mazlum ve mağdur olduklarını kaydetti. Erdoğan, “Ne Rusya’ya ne de başka bir ülkeye karşı doğrudan askeri bir müdahalemiz söz konusu değildir. Herkesten egemenlik haklarımızı gözetmesi ve bu haklarımıza hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Tüm dünyanın bizim haklı olduğumuzu kabul ettiği bir hadisenin siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi kapsayacak şekilde genişletilmesini doğru bulmuyoruz. Aynı ihlal bugün yapılsa Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır. Bu konuda ihlale maruz kalan değil, ihlali yapan ülkenin kendisini sorgulaması, hadisenin tekerrürünü önlemek için tedbirlerini alması lazım.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2015, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473