Diyalog Gazetesi
2017-11-03 09:39:21

Oyun sertleşiyor

Alihan PEHLİVAN

03 Kasım 2017, 09:39

UBP ile CTP’nin 7 Ocak 2018 tarihinde ısrar etmesi ve seçim için bu tarih üzerinde anlaşmaları en çok da bu iki parti ile ortaklık yapan DP’yi etkiledi. 
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş en başından beri Ocak ayı içerisinde yapılacak bir seçime karşı olduğunu söylüyordu. Üstelik hükümet ortağı UBP, bu kararı tek başına almış, hatta CTP ile bu konuda gizliden istişare ettiği iddia edilmişti.
Ardından DP’li Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın istifası geldi ve Berova hem bakanlıktan hem DP’den istifa etti. DP’nin özellikle de Serdar Denktaş’ın nasıl bir tepki vereceğini şahsen merak ediyordum.
Denktaş bu konuda ilk adımını dün attı ve bu adımla bundan sonra seçime kadar izleyeceği yolu da belli etmiş oldu. Denktaş, “DP Milletvekili Arabacıoğlu’nun da komitelerdeki görevinden artık grup olmadıkları gerekçesiyle ayrıldığını” belirtti. 
Denktaş, görüşülmesi gereken yasaların sorumluluğunun artık CTP ve UBP’de olduğuna işaret ederek, “Birlikte seçim kararı verebilen iki parti herhalde birlikte bu sorumluluğu da gösterecektir” diyerek UBP ve CTP’yi adres gösterdi.
Dün bu gelişmeler yaşanırken mecliste Geçici Memurların torba kanunla yasallaşmasını içeren komite 20 maddelik öneriyi oyluyordu. Haber meclise gelince 6. oylama yapılırken Arabacıoğlu komiteden ayrıldı ve oylama yarıda kesildi. 
Komite Başkanı Ahmet Kaşif, komitenin bugün yeniden toplanacağını ve Arabacıoğlu’nu komiteye bekleyeceklerini söyledi.

“Beceriksizlik hat safhada”
Dün bu gelişmeler yaşanırken görüştüğüm eski bir UBP’liye yaşananları sordum. İsmini yazmayacağım bu “Önemli eski siyasetçi “ aynen şu ifadeleri kullandı;
“UBP’de bir İrsen Küçük dönemi yaşandı. Neler olduğunu kamuoyu ve özellikle UBP’liler çok ama çok iyi biliyor. İki yılda tek başına olan parti ne hale geldi.
Beceriksiz bir yönetimden sonra ülke seçime gitti ve CTP’ye hükümet teslim edildi. Tekrardan toparladık ve UBP’yi yeniden en çok milletvekiline sahip parti haline getirdik. 
Şimdi yine aynı beceriksizlik sahneleniyor. Kimseye sormadan seçim kararı alınıyor. Komiteler düşünülmeden Bakan Berova’nın istifa etmesi isteniyor. Geçici memurlar, Sağlık ile ilgili konular, Bankacılık Yasası sırf bu acemilik yüzünden meclisten geçemeyecek.
Bu insanların suçu ne? Sırf siz beceriksizsiniz diye bu insanlar mağdur ediliyor. Bunlar bizim insanlarımız, kimsenin buna müsaade etmesine izin vermemek gerekiyor.
Bakıyorum, yeni aday neredeyse yok gibi. Parti, adaylardan 30 bin lira istiyor. İddia ediyorum listeler dolmayacak. UBP’yi bu hale getirenlerden bu partinin hesap soracağını söylemek zor olmasa gerek.”
Artık kim bu eleştiriyi üstüne alıyorsa çıkıp cevap verme hakkına sahiptir. Ancak bu “eski” siyasetçi yıllarını vermiş birisi olarak ne diyorsa bence sonuna kadar da haklıdır. 

Aytaç Çaluda aday adayı
İlk size baba-oğul siyasetçilerden Mehmet Ali Talat ile oğlu Ongun Talat’ı yazmıştık. Dün de Anne-oğul siyasetçiye örnek olarak Şerife Ünverdi ile oğlu Aydın Soyer’in aday adayı olacağını söylemiştik. Bugün yazı dizimize abi-kardeş siyasetçiler ile devam ediyoruz.
Güzelyurt UBP eski milletvekili, sendikacı Ahmet Çaluda ile dün Hür-İş Federasyonunda bir araya geldik. Çaluda, eski sendikacılarımızdan. Başkanlığı döneminde Kamu-İş’te önemli işlere imza atmıştı. Sonra Kamu-İş başkanlığını bırakıp politikaya atılmıştı. 
Geçtiğimiz seçimlerde parlamentoya geri dönemeyince Hür-İş Federasyonunun başına geldi ve yeniden aktif olarak sendikacılığa dönmüş oldu. Ve dün gördüğümüz kadarı ile de halinden ziyadesi ile memnun ve mutlu.
Yeniden siyasete dönmeyi düşünmediğini söyledi Ahmet Çaluda. Zira son yıllarda Türkiye ile olan sendikal ilişkilerin bozulduğunu anlattı. Yeniden bu ilişkileri üst düzeye çıkarmak için plan ve projelerinden bahsetti. Yakında Hür-İş Federasyonun çok çağdaş ve modern bir binaya sahip olacağının hazırlıklarını yaptığını söyledi.
Siyasete ise küsmemiş, aksine UBP’ye gönülden bağlı olduğunu ve önümüzdeki seçimlerde çalışacağını söyledi. Kendisinin bu noktada aday olmayacağını ancak bürokrasiden gelen kardeşi Aytaç Çaluda’nın Lefke’den aday adayı olacağını söyledi. 
Lefke’de hayli bir çevresi olan ve bölgeden çok sayıda partilinin aday olmasını istediği Aytaç Çaluda ise bugün başvurusunu UBP’ye yapacak. 
 
MESAJLAR
Mustafa AKINCI: 15 Kasım törenleri ve resepsiyonu için çalışmayı başlatmışsınız. Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha görkemli kutlanacakmış 15 Kasım. Hayırlısı… 
Dr. Sibel SİBER: Kesin kararınızı vermiş ve önümüzdeki hafta içi bu kararı kamuoyu ile paylaşacakmışsınız. Biz biliyoruz, dün de kulaklarımızı çınlatmışsınız. Neyse bizden sır çıkmaz merak etmeyin. 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Komitelerden DP çekilince bir çok yasa şimdi kadük oldu. Eski bir UBP’li bu konuda sizi acemilik ile suçladı. Durun bakalım daha neler neler çıkacak. 
Serdar DENKTAŞ: UBP’nin attığı çalımlardan sonra sizde dün komitelerden ayrılarak öyle bir gol attınız ki kimse golün nasıl geldiğini bile anlamadığını görmüş olduk. Anlaşılan artık farklı bir politika izleyeceksiniz. 
Ahmet ÇALUDA: Türkiye ile bozulan ilişkileri onarıp yeniden desteklerini kazanmışsınız. Türkiye’deki bir sendika sizin sendika için 0 model bir makam arabası almanız için bütçe çıkartmış. 
Buray BÜSKÜVÜTÇÜ: Dün ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir basın ordusunun karşısına çıktınız ve ilk izlenimler hayli olumluydu sizin adınıza. Zira tüm sorulara verdiğiniz cevaplarla yılların siyasetçilerini aratmadınız. 
Anıl KAYA: Aday adaylığı konusunda gelgitler yaşıyormuşsunuz ve bu konuda kesin kararınızı henüz vermemişsiniz. Yeni evli bir çift olarak önce bu konuda eşinizden izin alınması gerektiği kuralını hatırlatmak isteriz. 
Durali GÜÇLÜSOY: Seçimler öncesi özel şişelerde zeytin yağı yaptırmışsınız. Aman dikkat edin de vatandaşa promosyon olarak dağıtmayı düşündüğünüz bu yağları farklı algılamasın. Bizden uyarması. 
Olgun AMCAOĞLU: Bir yandan Başbakanlıkta yoğun mesai harcıyorsunuz diğer yandan adaylığa hazırlanıyorsunuz. Ve bu günlerde anneciğiniz hasta. Bizce annenizin yanından ayrılmayın. Her şey boş bu dünyada. 
Ahmet BUBA: Dün kalabalık bir grupla yemek yerken görülmüşsünüz. Yoksa sizde mi aday adayı olacaksınız bir partiden. Öyleyse her gece yemeklerde olacaksınız demektir. 
Mahmut ÖZÇINAR: Güzelyurt’tan bir grubu kültür turu için Başkente göndermeye hazırlanıyormuşsunuz. Lütfen gidecek grubun Anıtkabir’e de gitmesini unutturmayın. 
Fırat ATASER: Milli Parkın gece ışıklandırması da tamamlanmış ve yeni yıl ile birlikte artık açılış için geri sayıma başlamışsınız. Demek ki çalışınca her şey başarılabiliyor bu memlekette de. 
Tolga ATAKAN: Siyasette iş dünyasındakinden daha çok yoruluyormuşsunuz. Daha durun yeni başladık, daha çok yol var önünüzde. 
Musa SÖNMEZLER: Dün eski bir dostunuz ile öğlen yemek yerken görülmüşsünüz. Eski dostunuz tam bir av meraklısıdır, kendisine sizin taraflarda bir iki av için yer söyleseydiniz keşke. 

POLEMİX
“Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Yönetim Kurulu olarak, Tıp-İş yönetiminin müfteri tutumu ile ilgili yasal sürecin başlatılması amacıyla avukatımıza gerekli tüm yetkileri verdiğimizi kamuoyu ile paylaşırız.”
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.