Diyalog Gazetesi
2016-03-27 08:53:58

Sağlıklı beslenmede; tavuk ve yumurta nasıl olmalı?

27 Mart 2016, 08:53

Marketten aldığımız endüstriyel tavuklar tavuk değil; isim zaten piliç olarak geçiyor. Turbo fırında 20 dakikada pişen ve muhallebi kıvamına gelen kapalı alan piliçleri, kemiklerinin de dişlerde kolayca parçalanmasıyla, aslında ne kadar sağlıksız olduğunun göstergesi... Ve bu etten yarar göreceğimizi düşünüyoruz; o da ayrı bir sorun. Yemek yapmak için yemek yapıyorsak ve içerik önemli değilse, alıp tüketebiliriz; o zaman ileride başımıza geleceklerden de sorumlu oluruz.
Peki sağlıklı tavuk nasıl olmalı?
Doğal, özgür dolaşan, yemlenen değil otlanan tavuğun eti sağlıklıdır Anatomik yapısı da, ayakları da yerde eşeleyip yiyecek bulabilmesi için dizayn edilmiştir. Doğal olan tavuğun yağı ve suyu da yemekler için kullanılabilir. Ancak sentetik hormon, antibiyotik, vitamin ve hazır katkılı yemlerle yetiştirilen tavuğun eti, yumurtası ve yağı sağlık için zararlıdır.
Horozun iyisi henüz ötmeyeni, tavuğun iyisi ise yumurtlama dönemine ulaşmayanıdır. Kekik, kimyon, karanfil ve dereotu ile pişirilen horoz eti, eklem ağrısına, gaza, mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelir. Tavuk eti aklı güçlendirir, horoz eti meniye iyi gelir.
Tavuk yemi olarak bugün, genetik yapısı değiştirilmiş mısır, soya ve buğday gibi tarımsal ürünler kullanılmakta ve hayvanların yemine katılan katkı maddeleri ilave edilmektedir. Yemlere katılan steroid yani kortizon türevi hormonlar, yumurtaya ordan da insanlara geçmektedir.
Hasta insanlara köy tavuğu çorbası şifa verir fakat, sahtesi daha da hasta eder. İşin sırrı ayrıntıdadır.
En iyi yumurta doğal beslenen tavuğun, yumurtlama dönemi başında yumurtladığı, 1-3 günlük taze yumurtadır. Taze doğal yumurta hergün yenebilir. Bilim dünyası yıllarca insanlara “sakın yumurta yemeyin kolesterolünüzü artar” dedi. Son iki yıldır' “yok canım günde bir tane yiyebilirsiniz” diyorlar'. İşin sırrı ve gerçeği yine ayrıntıdadır; endüstriyel yumurta değil bir gün, hiçbir gün tüketilmemelidir, zararlı olan birşeyi niye tüketelim ve keşke sadece kolesterolü artırsa, vücüt için zararlı olan birşey, birçok hastalığa kapı açar.. Taze doğal yumurta hergün tüketilebilir. Tüketme şekli de önemli, rafadan olması gerek (3 dk kaynatmak yeterli) biz kayısı kıvamı diyoruz çünkü, çok piştiğinde içindeki yararlı proteinlerin yararlı etkisi de azalır.. 5 dakikadan fazla kaynatıldığında veya 10 günden daha bayat olan yumurtaları tüketmemeliyiz; bu durum böbreklerimizi de olumsuz etkileyebilir.
Yumurtanın tazeliği şu şekilde tesbit edilir: Tuzlu su içine bırakılan taze yumurta kabın dibinde yatay olarak durur. Dik duran yumurta orta tazelikte, suyun üstünde yüzüyorsa bozulmuş demektir. Taze yumurtanın akı saydam, sarısı dağılmamış ve esnektir. Bayat yumurtanın hava boşluğu büyümüştür; sallandığı zaman ses çıkarır.
Yumurta yağda, yarı pişirilerek de tüketilebilir....
Bugün pazar, keyifle kahvaltı yapabildiğimiz gün. Sabah sağlıklı bir omelet ile güne başlamanız dileğiyle... Afiyet olsun... 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.