Diyalog Gazetesi
2016-10-31 06:09:32

YÜZDE 1’LE KURTULAN KIB-TEK

Çiğdem AYDIN

31 Ekim 2016, 06:09

 Ülkedeki birçok küçük işletme sahibi ve büyük fabrika sahiplerinin en büyük sorunu finansal erişim. Konu ekonomik elbette. Asgari ücretlinin en büyük sorunu aldığı asgari ücretin yetersizliği konu ekonomi. Öğrencilerin en büyük sorunu ev kiraları ve ülkedeki pahalılık konumu ekonomik.
Tüm bu ekonomik sorunlara bir de vatandaşın dolaylı ve dolaysız vergileri eklenince hayat gittikçe zorlaşıyor. Kimilerimiz ikinci bir iş yapıyoruz, ailemizden evladımızdan sosyal yaşamlarımızdan refakat ediyoruz, kimimiz sağlığımızdan oluyoruz. Peki neden? 
 Geçinebilmek, geçindirebilmek için. Tam da bu sorunlarla boğuşurken Ekonomi Bakanı Sunat Atun bir açıklama yaparak dünyanın en pahalı elektriğini aldığımız bu ülkede yüzde 1 zam yapılacağını bunu da aybaşı (Kasım 1) itibariyle uygulamaya konulacağı haberini veriyor. Yüzde bir zam haberine bir de tıpkı benzin fiyatlarında olduğu gibi otomatik fiyatlandırma sistemine geçilmesinin öngörüldüğünü belirtiyor. Daha sonra stüdyo konuğum bağımsız milletvekili Hasan Taçoy ile sohbet ederken, Taçoy diyor ki “bence zam yapılmamalı, ama zaten bu zam önerisi KIB-TEK’ten gelen bir taleptir. CTP –DP hükümeti döneminde gönderilmiş bu talep ve o dönemde de Bakanlar Kurulu’ndan geçmemiş.” 
Şimdi gelelim bu zam meselesine. KIB-TEK kendi bünyesi için münhalsiz sorgusuz sualsiz personel alacak, KIB-TEK isterse ihalesiz alım yapacak, KIB-TEK isterse zam yapacak, KIB-TEK isterse ülkeyi kilitleyecek eylem yapacak! 
Bizim Bakanlar Kurulu da KIB-TEK‘ten zam önerisi gelecek ve vatandaşın, iş adamının, sanayicinin cebinden sorgusuz sualsiz bu öneriyi kabul edecek. Bu mudur? Bizim Ekonomi Bakanı Sunat Atun da çıkıp bunu “üzgünüm ama zam yapılacak” diyerek kamuoyuna duyuracak. Ne ala memleket. UBP –DP hükümetinde olası tüm tepkiler için olası tüm dirençler için bir iki kişi kahraman oluyor. Kimin nazarında peki? 
 Başta kendi aracını kullanan Denktaş bey Maliye Bakanı, “Porsche de alabilirim” diyor. Vatandaşın bu ekonomik krizde alınan Mercedes marka araçlarına gösterdiği tepkiyi presliyor anladığım. Hep merak etmişimdir kendi aracıyla her yere giden, makam aracını kullanmayan bir Maliye Bakanı neden bu hastanın sahibi oldu diye? Hala cevabını bulamadım. 
Şimdi de padişah KIB-TEK yönetici hazretleri vatandaşın kış aylarında kullanacağı enerji miktarına yüzde 1 zam önermiş. Bizim hükümetin bir diğer kahramanı Ekonomi Bakanı Sunat Atun zam yapılacak üzgünüm diyor. Zam yerine ekonomiyi canlandırmak, kaçak iş gücü ve merdiven altı işletmeleri kapatmaktan bahseden yok. Zam yerine hizmet sektörü olan turizmi geliştirelim para akışını sağlayalım vergileri zamanında adil toplayalım, yatırım iklimini ülkede geliştirerek teşvik ederek istihdamı artırıp vergileri toplayalım yurttaşımın asgari kazancından elimizi çekelim diyen yok. Yeni vergi düzenlemeleri yaparak kazanç vergileri, zenginlik vergileri getirelim zenginden yasal yollarla toplayacağım vergilerle hayati ihtiyaçları (Elektrik, su, tüp gaz, ekmek, süt, çiftçi için mazot, hayvancı için yem) minimumda tutayım diyen yok. Öneri KIB-TEK’ten gelmiş! Vatandaş mı dedi size Aksa‘dan alım garantili enerji alın maliyetleri yükseltin diye? Çok büyük dertse bırakın Aksa da ürettiği enerjiyi vatandaşa kendi satsın. Oluşturun bir sepet Türkiye’de modeli var, verin vatandaşa cebine göre elektriği. Ya da Bakanlar Kurulu’na gelecek her öneriyi kabul edecekseniz sivil inisiyatif oluşturalım ve size bu zamla birlikte bir öneri de biz sunalım. Örneğin tüm engelliler, sosyal yardım alanlar, asgari ücretliler olarak her ay yüzde 1 zam yapın desek olur mu? Yoksa bu garibanların elektriği ile hükümetin elektriği tutmuyor mu? 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.