banner564

Hayatı ve şiirleri anlatıldı

“Niyazi-î Mısrî ve Niyazî İlahîler” adlı konferans YDÜ’de gerçekleştirildi

Hayatı ve şiirleri anlatıldı
banner598
“Niyazi-î Mısrî ve Niyazî İlahîler” adlı konferans, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İletişim Fakültesi Turuncu Salon’da gerçekleştirildi.
YDÜ’den yapılan açıklamaya göre, İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, XVII. yüzyıl Tekke Şairi olan Niyazî-i Mısrî'nin hayatı, eserleri, tasavvufî yönü, şiirleri ve etkisi hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Turabi, Niyazi-î Mısrî'nin şiirlerinin, Yunus Emre’den sonra en çok bestelenen divan sahibi bir şair olduğunu, şiirlerine 302 adet beste yapıldığını ve bunlardan 192 tanesinin notalarıyla tespit edildiğini belirtti.
Niyazî-i Mısri'nin XVII. yüzyıl mutasavvıf şairi olduğunu anlatan Prof.Turabi, Niyazî-i Mısri'nin hayatı hakkında kısaca şu ifadelere yer verdi:
“Niyazî-i Mısri, 1613 de Malatya'da dünyaya gelmiştir. Asıl adı Mehmet olup, medrese tahsilini Malatya, Diyarbakır, Bağdat ve Kahire’de yapmıştır. Halveti tarikatine intisab etmiş ve Elmalılı Sinan Ümmi Hazretlerinin halifesi olmuştur. 1698 yılında Limni de vefat etmiştir.

Yunus’tan sonra en çok şiiri bestelenen şair
Güçlü ve akıcı üslubu ve işlediği konular sebebiyle şiirleri Yunus Emre’den sonra en çok bestelenen divan sahibi bir şairimizdir. Şiirlerine 302 adet beste yapılmış, bunlardan 192 tanesi notalarıyla tespit edilmiştir.”
Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi konferansın ardından Niyazî-i Mısrî'nin ilahilerinden 13 tanesini kanun eşliğinde seslendirerek icra ettiği mini bir konser verdi. Konserde kendisine bendiriyle Nuri Göktürk refakat etti.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2014, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473