banner564

Sevindiren adım

GKK’da görev yapan uzmanlara emeklilik yolunu açacak olan yasa önerisinin görüşülmesine ivedilikle başlanacak

Sevindiren adım
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı. Toplantının başında onaya sunuşlar yapıldı. Danışma Kurulu’nun 5 Ocak tarihli toplantısında oy birliğiyle kabul ettiği karar genel kurulda da oy birliğiyle kabul edildi.
Daha sonra Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve DAÜ Kuruluş Yasa Tasarısı’nı görüşmek üzere oluşturulan Ad-hoc komitenin 10 üyeden oluşturulması kabul edildi. Komitede CTP-BG’den Erkut Şahali, Tufan Erhürman, Ferdi Sabit Soyer ve Asım Akansoy; UBP’den Erdal Özcenk, Ersan Saner, Dursun Oğuz; DP-UG’den Mustafa Arabacıoğlu ve Menteş GündüzTDP’den Hüseyin Angolemli görev yapacak. Toplantıda daha sonra ivedilik tezkereleri sunuldu
Dursun Oğuz, Menteş Gündüz ve Birikim Özgür’ün birlikte sunduğu Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne ivedilik istemi okundu. Genel Kurulu, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivedilikle görüşülmesi tezkeresini oy birliğiyle kabul etti. Öneri, GKK’daki uzman askerlerin emeklilik haklarını düzenliyor.
Bu sırada söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, çok önemli bir sorunu halletmede uzlaştıklarını; 40 yaşına gelen uzman askerlerin sistem dışına itilirken emekli olamadığını; bu soruna çözüm getirilmesini amaçlayan öneriyle, bu kişilerin geri hizmetlerde devam edeceğini belirtti.
Yorgancıoğlu, mağdur olan insanların iş yapma kapasitelerini yayma anlamında yararlı olacağını söyledi. Yorgancıoğlu, ivediliğe olumlu oy vereceklerini açıkladı.

Oğuz: Bu sorun aşılmalı
UBP Milletvekili Dursun Oğuz da, bir sorunu halledecek yasayla, 45 yaşından sonra kimsenin iş bulma şansı kalmadığını ve bu insanların çok zorda kaldığını anlattı. Oğuz, herkesin kabul ettiği bu sorunun aşılmasına katkı yapanlara teşekkür etti.

Özgürgün: Uzlaşı bizi sevindirdi
Yasayla ilgili uzlaşının kendilerini sevindirdiğini söyleyen UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, yine CAS çalışanlarıyla ilgili uzlaşının da politikaya güvensizliği artırmayı önlemesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Özgürgün, polisin ve GKK’nın öneminin son birkaç günde görüldüğünü ifade ederek bu kurumların sıkıntılarının da uzlaşıyla aşılması gerektiğini kaydetti.
Uzlaşıya katkısı olanları kutlayan Hüseyin Özgürgün, polis ve askerle ilgili kararlarda Meclis’te birliktelik sergilenmesinin içerikte de görüntüde de çok önem taşıdığını belirtti.

Arabacıoğlu: Yasa çok önemli
DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, yasa önerisinin çok önemli olduğunu söyledi. Arabacıoğlu, bin 24 civarında sözleşmeli er ve erbaş bulunduğunu ve belli bir yaştan sonra performanslarında düşme olunca sözleşmelerinin sona erdiğini, bu yasa değişikliğiyle bu kişilerin çalışmaya devam etmeleriyle ilgili güvence sağlanacağını anlattı.

Çeler: Doğru bir yaklaşım
TDP Milletvekili Zeki Çeler ise, GKK’da mukaveleli çalışanların şartlarının iyileştirilmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu belirtti.
Yasayla ilgili kimsenin TDP’ye bir şey sormadığından yakınan Çeler, diğer üç partinin elçilik ve GKK’yla birlikte bir çalışma yaptığını savundu.


Çakıcı: Niye üç gün önce yapmadınız
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, hayvan üreticileri ve çiftçilerin eylemiyle ilgili konuştu. Uzlaşma için neden üç gün beklendiğini soran ve hükümete eleştiriler yönelten Çakıcı, “Eğer anlaşabilecek kapasiten varsaydı bunu niye üç gün önce yapmadın ve insanları ezdin eledin?” diye sordu.
“Böyle korkak bir hükümet olur mu?” diyerek eleştirilerini sürdüren Çakıcı, hükümetin süt paralarını ödeyecek parası varsaydı niçin beklediğini sorguladı.
Çakıcı, üç gün boyunca kapıların kırıldığını, insanların ezildiğini söyledi.

Yorgancıoğlu: Mümkün değil
Çakıcı’yı yanıtlayan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hayvan üreticileriyle varılan uzlaşıdaki önerilerini eylemden üç gün önceden ilettiklerini; ancak üreticilerin “ödensek de eylem yapacağız” dediklerini hatırlattı.
Yorgancıoğlu, yeni ödemeleri açıkladıkları halde eylemin yapıldığını belirtti.
Sübvanse edilen 6 bin ton balyanın ihalesinin sonuçlandığını açıklayan Başbakan, bugün masa kurulacak ve sektörün yeniden yapılandırılması için görüşmelerin başlayacağını; süt piyasasının yeniden oluşturulmasının kendi talepleri olduğunu; aynı şekilde narenciyenin de yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Başbakan Yorgancıoğlu, eylemcilerin talepleri arasında yer alan tarım bütçesinin yüzde 50 artırılmasının ise mümkün olmadığını ifade etti.

Sennaroğlu: UBP döneminde aksadı
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, süt ödemelerinin ayın 5’inde ve 20’sinde yapıldığını, kendisinin eski bakanlığı döneminde bunun rutin sürdüğünü, daha sonra UBP döneminde aksadığını söyledi.
Sennaroğlu, UBP döneminde imalatçıların süt parasını 45 gün sonra ödediğini, daha sonra sürenin 60 güne yükseltildiğini, böylece üreticilere ödemelerin bir dönem kaydığını; şu anda üreticilerin bu açığın kapatılmasını istediğini ancak buna imkan bulunmadığını anlattı.

Özgürgün: Eylemi proveke etmedik
UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Sennaroğlu’nun UBP dönemi hükümetlerini suçlamasını eleştirdi. Özgürgün, eylemi provoke etmediklerini belirterek “Provoke etsek daha büyük şeyler olacaktı, etmedik, sakinleştirdik, geri durmalarını söyledik” dedi. UBP Genel Başkanı Özgürgün, bir buçuk yıllık hükümetin halen geçmişi suçladığını belirtti.
Yapısal sıkıntıların aşılması için işbirliğine gitmek gerektiğini söyleyen Hüseyin Özgürgün, hükümetin sorunların çözümü için muhalefetten destek istemesi gerektiğini; ancak suçlamalar yapmayı sürdürürse destek vermeyeceklerini kaydetti.

Yasa önrisine oy birliği
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, daha sonra eski KTHY ve CAS çalışanlarının devlette istihdamıyla ilgili düzenlemeler içeren Birleştirilmiş Özelleştirme (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni oybirliğiyle kabul etti.

Saner: Canlarından bezdirildiler
Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Ersan Saner, Başbakan’ın değişiklik önerisine destek belirtti.
CAS çalışanlarının sıkıntısını çözene dek hayvancılarda olduğu gibi eylemcilerin canından bezdirildiğini savunan Saner, “Gerçekten vahim durumdasınız. Attığınız her adımda, bir öncekiyle hiçbir bağlantı yok” dedi.



Denktaş:  Eylem sonrası başka şirketler devreye girdi
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, yasada  yapacakları değişiklik ta başta KTHY’den CAS’a aktarılanlar için de yapılsa bugün sorun yaşanmayacağını söyledi.
CAS’ın Havaş’ın atadığı müdür vasıtasıyla tek taraflı kapatılma kararı verildiğini, bunun çok geç ortaya çıktığını anlatan Denktaş, bugün CAS tek şirket olarak çalıştırılsaydı daha iyi olacağını ancak sendikal bir eylem sonrası başka bir şirketin devreye girdiğini anlattı.


Soyer: Önemli kazanım
CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, KTHY tecrübesinin her yönüyle konuşulması gerektiğini belirterek, KTHY’nin kurulduğu dönemde uçuş hakkının önemli bir kazanım olduğunu anlattı.
Konuşmaların ardından yasa önerisinin madde madde görüşülmesine geçildi.

Divan Katipliğine Dursun Oğuz getirildi
Meclis Genel Kurulu’nda divan katipliğine UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz 38 kabul, 2 ret oyuyla seçildi.
Genel Kurul’da bu seçimin ardından güncel konuşmalara geçildi. 


Atun hayvancıların sorunlarını irdeledi
Meclis Genel Kurulu’nda başta ekonomik sorunlar ve hayvancıların eylemi olmak üzere güncel konular gündem dışı konuşmalarla irdelendi. 
Bu bölümde ilk olarak ekonomik sıkıntılar konusunda UBP Milletvekili Sunat Atun konuşma yaptı.  Konuşmasında hayvancıların eylemine değinen Atun, “Bu insanlar için hayat bitme noktasına geldi” diye konuştu.

Aksu’nun yerine Sarı 
Bu arada, Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreterliği görevinden emekliye ayrılan Füsun Aksun’un yerine Emine Sarı atandı.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473