Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde oy kullanan Kıbrıslı Türklerin oranının yüzde 3.19 olduğu haber verildi.
Bunun yanı sıra seçimlerde oy kullanmak üzere güneye geçen Kıbrıslı Türklerin bazılarının oy kullanamaması ve bunun üzerine yaşanan gerilimli anlar ve protestolar Rum basınında da yankı buldu.
Habere göre; Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum bileşimi olan iki Kıbrıslı Türk adayın yer aldığı Drasi/Eylem 2 bin 220 (yüzde 0,86); bağımsız Şener Levent 2 bin 718 oy (yüzde 1,05), iki Kıbrıslı Türk adayın yer aldığı Kıbrıs Sosyalist Partisi de 278 oy (yüzde 0,11) aldı.
Politis gazetesine göre; Güney Kıbrıs’taki AP seçimlerine katılan toplam 8 bağımsız aday içerisinde Şener Levent 2 bin 718 oy toplayarak birinci oldu.
Gazete Levent’in yüzde 1’i geçmeyi başaran tek bağımsız aday olduğunu da belirtti.
Geçişler az oldu
Alithia gazetesi “Kıbrıslı Türklerin Gelişi Az” başlığıyla verdiği haberinde, KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin AP seçimlerinde oy kullanmak üzere Güney Kıbrıs’a geçişlerinin çok az olduğunu yazdı.
Rum yetkili makamlardan yapılan açıklamaya göre oy vermek üzere kurulan özel seçim merkezilerine giden Kıbrıslı Türklerin sayısının bin 869 olduğunu; bunun da yüzde 3,19’a denk geldiğini kaydeden gazete, 95 bin Kıbrıslı Türk’ten “Kıbrıs Cumhuriyeti” kimlikli ve KKTC’deki adres beyanlı 56 bininin sisteme otomatik kayıt olduğunu aktardı.
“Kıbrıs Cumhuriyeti” kimliğine sahip olan ve adres beyanında bulunmadıkları için kütükte yer almayan Kıbrıslı Türklerin sayısının 10 bine ulaştığını belirten gazete, Kıbrıslı Türklerin adresleri olmadığı için sistem dışında bırakılmasının Meclis’in oyladığı yasa temelinde olduğunu savundu.
Hasikos’un savunması
Haberinde Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, sendika üyeleri, seçimlerde aday olan Kıbrıslı Türkler ve diğer kişilerin tepkilerini de aktaran gazete, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un da saat 12.00 civarlarında söz konusu merkeze gittiğini yazdı.
Habere göre orada bulunan basın mensuplarına konuşan Hasikos, seçimlerin yasa temelinde yapıldığını savundu.
Seçimlerin, İçişleri Bakanlığının ya da Kıbrıslı Türklerin istediği şekilde yapılmadığını söyleyen Hasikos, bazı kişiler bağırdığı için adresleri olmamasına rağmen insanlara oy vermeye gitmelerini söyleyemeyeceğini belirtti.
Yasanın, “adres olması gerektiğini” söylediğini ifade eden Hasikos, “3, 5, 10 kişi bağırdı diye seçimleri tehlikeye mi atacağız?” sorusunu sordu.
Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2014, 02:11