banner564

‘Sorumlusu biz değiliz’

Rus büyükelçi Osadchiy, ABD’yi ‘soğuk savaş ortamını canladırmakla’ suçladı

‘Sorumlusu biz değiliz’
banner598

   Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, ABD’ye ve AB’yi soğuk savaş koşullarını canladırmakla suçladı.

   Simerini gazetesi aracılığıyla ABD ve AB’ye sert mesajlar veren Osadchiy, “Batı’nın Rusya karşıtı faaliyetleri Soğuk Savaş ortamını canlandırıyor. Bunun sorumluluğu Rusya’nın değildir. Aksine, Rusya yeniden Soğuk Savaş’a girilmemesi için elinden geleni yapıyor” dedi.
   Simerini, Osadchiy’in Rusya’nın Ukrayna kriziyle ilgili politikasını teferruatıyla anlattığı röportajı manşetten “Stanislav Osadchiy Batı-Rusya Çatışması Hakkında... Kıbrıs Sorununun Çözümü Olumsuz Etkileniyor” başlığıyla aktardı.
   Gazeteye göre, “Amerikan ‘üstünlüğünün’ mazi olduğunu çünkü bugün Rusya’nın, Amerikan hegemonyasına karşı çıkabilecek durumda olduğunu” söyleyen Osadchiy, ABD’yi ve AB’yi Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’i devirme darbesine katkı koymakla suçladı. Osadchiy, Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edildiği söylemini “entrika” olarak niteledi ve Batı’nın Rusya’ya uygulamak istediği yaptırımların, önce kendi (Batı) ekonomilerini zedeleyeceğinden “iki tarafı keskin bıçak olduğunu” söyledi.
    Rus Büyükelçi, Batı’yı ve özellikle ABD’yi, Rusya’yı muhasara etmeye ve soğuk savaşı yeniden canlandırmaya çalışmakla suçladı ve bunun, Moskova’nın Karadeniz, Akdeniz ve Doğu Akdeniz’deki rolünün yükselmesinin ispatı olduğu görüşünü ortaya koydu.
Rusya’nın, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la, sürekli gelişen sıkı dostluk ilişkileri bulunduğuna işaret eden Stanislav Osadchiy, AB üyesi olan Güney Kıbrıs’ın yaşadığı zorlukların farkında olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

‘Kıbrıs dostumuz’


   “Kıbrıs Cumhuriyeti, AB üyesidir ve AB’nin diğer üyelerinden hiçbir farkı olmamasını istiyor. Ancak aynı zamanda pek çok alanda işbirliği içerisinde bulunduğu Rusya’nın dostudur. Bu şartlar altında Lefkoşa’nın bir yandan AB ‘disiplinini’ idame ettirmesi öte yandan da Batı ile Rusya arasındaki anlaşmazlıkların diplomatik ve politik imkanlarla çözülmesinden yana olması doğaldır.
   İlk bakışta Rusya ile Batı arasındaki sürtüşme, bu şartlar altında Batı’nın Kıbrıs hidrokarbonlarına gösterdiği ilginin artması nedeniyle Kıbrıs sorununun çözümü açısından ümit verici şartlar yaratıyor görünüyor. Ancak pratikte sürtüşmeler genellikle bölgesel sorunların adil çözümünü zorlaştırır.”


Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2014, 01:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474